«Φύλλο και φτερό» κάνει ο SSM όλο το πελατολόγιο των ελληνικών τραπεζών αναζητώντας «ύποπτους» λογαριασμούς κυρίως από Ρώσους, φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες που βρίσκονται κοντά στο καθεστώς Πούτιν. Στόχος είναι οι τράπεζες να προετοιμαστούν, ώστε σε περίπτωση που επιβληθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να δράσουν άμεσα και ακαριαία.

Σήμα έλαβαν πριν από μία βδομάδα οι ελληνικές τράπεζες από τον Ευρωπαίο επόπτη τον Andrea Enria του SSM (Single Supervisory Mechanism) για να προχωρήσουν στην πλήρη χαρτογράφηση της έκθεσης που έχουν σε Ουκρανία και Ρωσία.

1

Ο ελεγκτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ζητεί να ενημερωθεί πόσα δάνεια έχουν χορηγήσει, αν διατηρούν λογαριασμούς σε ρωσικές και ουκρανικές τράπεζες και το ύψος αυτών των λογαριασμών.

Και αυτό γίνεται καθώς ο επόπτης επιχειρεί να χαρτογραφήσει και να μετρήσει την έκθεση των τραπεζών απέναντι στον ρωσικό και ουκρανικό κίνδυνο.

«Έχει έρθει οδηγία από τον SSM, μας ζήτησε να ενημερώσουμε για το πόσα υπόλοιπα έχουμε σε ουκρανικές τράπεζες και πόσα υπόλοιπα έχουμε σε ρωσικές τράπεζες», λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr Έλληνας τραπεζίτης και συνεχίζει: «Επίσης ο SSM ζητάει να πληροφορηθεί πόσους Ρώσους και πόσους Ουκρανούς πελάτες έχουμε. Πόσα δάνεια έχουμε χορηγήσει καθώς και την αξία των collaterals και των εμπράγματων εξασφαλίσεων. Όπως και πόσες καταθέσεις έχουμε από Ρώσους και Ουκρανούς. Μας ζήτησε πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση για τα θέματα αυτά. Και αυτό επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο –αν αποφασιστούν κυρώσεις- να δεσμευτούν οι λογαριασμοί».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο SSM στέκεται και στο θέμα των εξασφαλίσεων στα δάνεια και πως θα μπορέσουν να πληρωθούν σε περίπτωση που χρειαστεί.

Επίσης ο SSM ζητά να πληροφορηθεί αν οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν υπόλοιπα σε ρωσικές και σε ουκρανικές τράπεζες για να πληρώσουν πελάτες τους (πχ καταθέσεις σε ρούβλια), διότι αν αποφασισθούν δεσμεύσεις λογαριασμών, αυτή η δέσμευση θα αφορά όλους.

Με δύο λόγια ο SSM ζητά να μάθει ποιο είναι το υπόλοιπο των δανείων που έχουν –ενδεχομένως- χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες σε Ρώσους και Ουκρανούς, τι εγγυήσεις έχουν αυτά τα δάνεια –διότι αν για παράδειγμα οι εξασφαλίσεις είναι σε ρούβλια και υπάρξουν δεσμεύσεις είναι σαν να μην υπάρχει collateral-, το ύψος των καταθέσεων που έχουν δεχθεί από Ρώσους και Ουκρανούς, όπως και τι ύψους υπόλοιπα διατηρούν οι τράπεζες σε ρωσικές και ουκρανικές τράπεζες.

Το ίδιο σήμα «κόκκινου» συναγερμού έχει σταλεί σε όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης ώστε οι εποπτικές αρχές της ΕΕ να γνωρίζουν ποια είναι ακριβώς η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ουκρανία και στη Ρωσία αν γίνει σύρραξη. Διότι αν κάποια τράπεζα έχει μεγάλη έκθεση μπορεί να «κλονιστεί» σε περίπτωση αυστηρών κυρώσεων.

«Δεν κινδυνεύει κανένα τραπεζικό σύστημα της ΕΕ», σημειώνει τραπεζική πηγή στο mononews.gr. Συμπληρώνει ωστόσο πως η αυστηρότερη κύρωση θα είναι αν η ΕΕ αποφασίσει να αποκλείσει τους Ρώσους από το Swift (το σύστημα μέσω του οποίου πληρώνει η μία τράπεζα την άλλη). Αυτό είναι το έσχατο μέτρο που θα μπορούσαν να πάρουν αν πάμε σε πόλεμο, λέει. Θυμίζει όμως ότι στον προηγούμενο πόλεμο δεν υπήρξε αυτή η κύρωση καθώς τους άφησαν μία «ανάσα» στη μεταφορά κεφαλαίων.

Διαβάστε επίσης

Crash test για την έκθεσή τους σε Ρωσία-Ουκρανία ζητεί από τις ευρωτράπεζες η ΕΚΤ

Πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενέκρινε η ΕΕ – Τι περιλαμβάνει

Βρετανία: Τις σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας επιδιώκει ο Μπόρις Τζόνσον