ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στο κρίσιμο της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών για τα φυσικά πρόσωπα, που έχει συγκεντρώσει τα πυρά των τραπεζών, αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός κώδικας.
Ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, όπως ονομάζεται το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2021 και από την εφαρμογή θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων.
Οι τράπεζες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, όπως αποτυπώθηκε στις χθεσινές τοποθετήσεις των CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο 3ο Athens Investment Forum, στο πλαίσιο του οποίου επισημάνθηκε η σημασία που θα έχει το νέο πλαίσιο στη διαφύλαξη της κουλτούρας πληρωμών στη χώρα.
«Ο νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι πάσχουμε στην υλοποίηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που θα δημιουργηθούν τόσο λόγω των καθυστερήσεων που υπάρχουν στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, όσο και τις καθυστερήσεις που μπορεί να υπάρξουν από την εξειδίκευση κρίσιμων διαδικασιών από την πλευρά του δημοσίου. Σημειώνεται ότι ο νόμος αφήνει ανοιχτό σε υπουργικές αποφάσεις θέματα όπως ο αλγόριθμος βάσει του οποίου θα ρυθμίζονται οι οφειλές μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά και το θέμα του Φορέα Ακινήτων που θα δημιουργηθεί και ο οποίος θα αναλαμβάνει τις κατοικίες των ευάλωτων νοικοκυριών. «Έχουμε 90 μέρες να καθορίσουμε τον αλγόριθμο και πρέπει να το κάνουμε έγκαιρα, προκειμένου να αποφύγουμε φαινόμενα, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν με το νόμο Κατσέλη που όριζε 6 μήνες για την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων, αλλά τελικά μας πήρε 6 χρόνια», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.
«Ο νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά η εμπειρία δείχνει ότι πάσχουμε στην υλοποίηση» παραδέχτηκε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, τονίζοντας την ανάγκη «το νέο πτωχευτικό πλαίσιο να είναι λειτουργικό και να μην ενθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».
«Έχουμε διατυπώσει τις ανησυχίες μας σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος για τα φυσικά πρόσωπα και ελπίζουμε στην υλοποίηση να πάνε όλα καλά» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, συμφώνησε ότι «υπάρχουν πτυχές που θα μπορούσαμε να τις δούμε με άλλο μάτι, αλλά είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τη σωστή εφαρμογή του».
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Κώδικας δίνει τη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών τόσο για τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα. Μέχρι σήμερα αυτή τη δυνατότητα την είχαν μόνο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μέσω της πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Η πλατφόρμα ανοίγει πλέον και για φυσικά πρόσωπα με συγκεκριμένες και ταχείες διαδικασίες, με στόχο να προσφέρει λύσεις πριν το φυσικό πρόσωπο οδηγηθεί σε πτώχευση μέσω του δικαστηρίου. Ουσιαστική διευκόλυνση για την προώθηση του μηχανισμού της εξωδικαστικής ρύθμισης αποτελεί το γεγονός ότι το Δημόσιο, αποδέχεται να διαγράψει μέρος των χρεών του οφειλέτη, διευρύνοντας επιπλέον το χρόνο αποπληρωμής των διεκδικήσεων που έχει στα 20 χρόνια, θεσμοθετώντας δηλαδή τη δυνατότητα εξόφλησης σε 240 δόσεις αντί των 120 που ισχύουν σήμερα.
Ο νόμος αφήνει το περιθώριο στις τράπεζες να υιοθετήσουν την αυτοματοποιημένη διαδικασία που θα προβλεφθεί για την εξωδικαστική διευθέτηση και ως εκ τούτου η επιτυχία της θα κριθεί στην πράξη. Όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο η διαδικασία διαρκεί για μέγιστο χρονικό διάστημα δύο μηνών, εντός των οποίων είτε επιτυγχάνεται ρύθμιση, είτε τερματίζεται η διαδικασία με την τυχόν άρνηση των τραπεζών να προτείνουν ρύθμιση ή την άρνηση του οφειλέτη να αποδεχθεί τη ρύθμιση. Δικαίωμα εκκίνησης της διαδικασίας έχουν τόσο οι οφειλέτες όσο και οι πιστωτές, στους οποίους περιλαμβάνεται και το Δημόσιο, μαζί με τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike