ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συμφωνία με διαφωνίες για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας διαπιστώνονται μεταξύ τραπεζιτών και Θεσμών.
Στη συνάντηση που είχαν χθες, Τρίτη, οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ο κ. Γ. Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, στη θέση του κ. Ν. Καραμούζη που απουσιάζει στο εξωτερικό, και η ΓΓ της Ένωσης κ. Χαρούλα Απαλαγάκη με τους Θεσμούς και εκπροσώπους της κυβέρνησης, υπήρξε συμφωνία ότι θα πρέπει άμεσα να νομοθετηθεί το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς στο τέλος Φεβρουαρίου λήγει η δίμηνη παράταση που έχει δοθεί στον νόμο Κατσέλη.
Ωστόσο, προς το παρόν υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες που αφορούν στο όριο προστασίας, στο ύψος του κουρέματος και ποια δάνεια θα εντάσσονται στο νέο πλαίσιο.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση επιθυμεί το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας να διαμορφωθεί στα 200.000 ευρώ (από 280.000 που είναι σήμερα για τρίτεκνη οικογένεια).
Σε αντιδιαστολή, οι τραπεζίτες προτείνουν το όριο να περιοριστεί στα 100.000 ευρώ.
Διαφωνία υπάρχει και στο πώς θα προσδιορίζεται το «κούρεμα».
Η κυβέρνηση επιθυμεί οριζόντια ρύθμιση, στα πρότυπα του κυπριακού μοντέλου «Εστία». Δηλαδή αν κάποιος έχει λάβει δάνειο 200.000 ευρώ και σήμερα η αξία της κατοικίας του είναι στις 140.000, τα υπολειπόμενα 60000 ευρώ να «κουρεύονται».
Οι τραπεζίτες, από την πλευρά τους, προτείνουν να υπάρχουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και το «κούρεμα» να γίνεται αλά καρτ λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική περιουσία κάθε οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό, θα μπορούν να «βλέπουν» το συνολικό τραπεζικό προφίλ κάθε δανειολήπτη μέσα από την ενιαία τραπεζική πλατφόρμα.
Το τρίτο είναι ότι η κυβέρνηση επιθυμεί στο νέο πλαίσιο να έχουν δικαίωμα ένταξης όλοι οι δανειολήπτες που έχουν λάβει δάνειο με υποθήκη πρώτη κατοικία (δηλαδή καταναλωτικά, μικρά επιχειρηματικά, επαγγελματικά).
Οι τράπεζες ζητούν, από την πλευρά τους, δικαίωμα προστασίας να έχουν αποκλειστικά και μόνο τα στεγαστικά, καθώς αν ισχύσει η κυβερνητική πρόταση θα ενταχθεί σχεδόν το 90% του συνολικού «κόκκινου» χαρτοφυλακίου.
Πάντως, οι τρεις πλευρές βρίσκονται στην τελική ευθεία για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό το νέο πλαίσιο που θα είναι η διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη και θα εισάγει τις νέες παραμέτρους προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό (Άρθρο 9).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί είναι πιο κοντά στην πρόταση των τραπεζών, ενώ εξέφρασαν την ενόχλησή του επειδή υπάρχουν ακόμη και σήμερα δανειολήπτες που χρησιμοποιούν την προστασία του νόμου Κατσέλη μόνο και μόνο για να ανακόπτουν τις διαδικασίες πλειστηριασμού και όχι επειδή αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Fitch: Άμεσα εξαρτημένη από τράπεζες και επενδύσεις η ελληνική οικονομία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι συμβαίνει με την Κερασίνα Ραυτοπούλου και τον Δημήτρη Καποτόπουλο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών