Με μία νέα οργανωμένη αγορά στα πρότυπα του Χρηματιστηρίου ξεκινά το «ξεκαθάρισμα» της Κόπρου του Αυγεία των τραπεζικών ισολογισμών.

Στο νομοσχέδιο που έρχεται σε διαβούλευση μέχρι το τέλος του μήνα θα προβλέπεται η δημιουργία μιας νέας αρχής. Μία ανεξάρτητη αρχή που θα συντονίζει τη λειτουργία του project Ηρακλής καθώς οι επενδυτές θα έχουν real time ενημέρωση για την πορεία των τιτλοποιήσεων, το είδος των δανείων, τις αποδόσεις.

«Θα έχουν όλα τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή στη διάθεση τους, ώστε να ξέρουν που επενδύουν», λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Γιώργος Ζαββός.

Δημιουργούμε ένα νόμο «κέντημα», χωρίς γκρίζες ζώνες και με απόλυτη διαφάνεια. Με τον Ηρακλή δεν αντιγράψαμε τους Ιταλούς, δημιουργήσαμε ένα δικό μας μοντέλο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας…. Στόχος μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες να πραγματοποιηθεί ο άθλος…

Αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως σταθμίζουν και οι επενδυτές οι οποίοι στις συναντήσεις που έχουν με τον κ. Ζαββό, παραδέχονται πως «ήρθε η ώρα να επενδύσουμε στα junior ομόλογα του Ηρακλή».

Διότι σήμερα 17 τρισ. δολάρια που έχουν επενδυθεί παγκοσμίως σε ομόλογα, ψάχνουν νέες ελκυστικές αποδόσεις. Και ο Ηρακλής είναι ελκυστικός…

Ευνοϊκή είναι όμως η συνθήκη και για τις ελληνικές τράπεζες που είναι φορτωμένες με 78 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η προμήθεια ήταν στο 2,5% πριν από 4 μήνες και σήμερα έχει υποχωρήσει στο 1,63%. Και δεν αποκλείεται να υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,3%. Δηλαδή να πέσει σχεδόν στο μισό, διότι όσο ανεβαίνει η διαβάθμιση της χώρας, τόσο πέφτει το ασφάλιστρο που θα πρέπει να πληρώνουν οι τράπεζες.

Ο ίδιος ο κ. Ζαββός παραδέχεται στο mononews.gr πως η συγκυρία είναι ευνοϊκή και το σχέδιο μπορεί να «τρέξει», να υπερβεί το στόχο τους που είναι να «καθαρίσουν» οι ισολογισμοί των τραπεζών από «κόκκινα» δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ –σε πρώτη φάση- και με την εγγύηση των 9,5 δισ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου.

Το σχέδιο πήρε το «πράσινο» φως από την DGComp γιατί η ελληνική πλευρά πρότεινε μία συστημική λύση για τα «κόκκινα». Μία λύση πιλότο, για τη συνολική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της ευρωζώνης, που μπορεί να ξεμπλοκάρει και το θέμα της εγγύησης των καταθέσεων, που «κολλάει» στο θέμα των NPLs. «Το πώς θα περνάγαμε το σχέδιο ήταν το ζητούμενο» παραδέχεται ο κ. Ζαββός, διότι οι τράπεζες είχαν χαμηλή αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους (CCC), το αξιόχρεο της χώρας στο Β και πετύχαμε να πάρουμε για το senior ομόλογα του Ηρακλή επενδυτική βαθμίδα ΒΒ-.

Αυτό το πιστοποίησε και η πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S@P αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα ομόλογα του Ηρακλή θα καθίστανται ασφαλέστερα όσο η χώρα «κερδίζει» στο πεδίο των αναβαθμίσεων.

Και καθώς τα ομόλογα είχαν διαβάθμιση BB- η Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού (DGComp) έδωσε την έγκριση στο σχέδιο «Ηρακλής» και ο SSM ως επόπτης εκτιμάται ότι βαθμολογήσει ως μηδενικού ρίσκου τα senior ομόλογα, που θα έχουν και την εγγύηση του Δημοσίου, με την προϋπόθεση ότι θα διατεθεί σε επενδυτές το 50%+1 των mezzanine και junior ομολόγων.