Στο προσκήνιο με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος επανέρχεται η λύση της bad bank ως το εμβόλιο για τη δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών μέσω μιας δραστικής λύσης όπως μια bad bank, προβάλλει ως αναγκαιότητα μετά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας που κρατά κλειστή μέχρι … νεωτέρας την αγορά των τιτλοποιήσεων.

Στην ΤτΕ δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση ήδη από το ξέσπασμα της πανδημίας και η πρόταση αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά εντός του Μαίου, έτσι ώστε, στη συνέχεια να κατατεθεί στην κυβέρνηση, στις τράπεζες και στον εποπτικό μηχανισμό τον SSM, που έχει κάθε λόγο να επιδιώκει μια δραστική λύση για την ταχύτερη επάνοδο του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα. Η συμμετοχή θα είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική για τις τράπεζες, κάθε μία από τις οποίες έχει δρομολογήσει πλάνα μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων, η ολοκλήρωση των οποίων ωστόσο μετατίθεται για τα τέλη του έτους.

Οι επενδυτές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη απέχουν από τις διαδικασίες τιτλοποιήσεων και βασική αιτία είναι η γενικευμένη αβεβαιότητα και η αδυναμία να προβλεφθεί το ύψος της ύφεσης, που θα αφήσει πίσω της η κρίση λόγω κορωνοϊού. Η ανεργία και η προοπτική δημιουργίας μιας νέας στρατιάς ανέργων ή στην καλύτερη περίπτωση πολιτών που θα βασίζονται στα επιδόματα, ακυρώνει τις προβλέψεις να επαληθευθούν τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών και των επενδυτών σε ότι αφορά τις εισπράξεις οφειλών από τον όγκο των κόκκινων δανείων που εκκρεμούν από την προηγούμενη κρίση και φυσικά από τη νέα γενιά των κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η παρούσα κρίση.

Η επενδυτική άπνοια αποτυπώνεται στο πάγωμα της τιτλοποίησης και του σχεδίου Galaxy, ύψους 13 δισ. ευρώ συνολικά που έχει δρομολογήσει ήδη από τα τέλη του 2019 η Alpha Bank, η διοίκηση της οποίας έχει ανακοινώσει την επανεκκίνηση της διαδικασίας όταν η αγορά ομαλοποιηθεί. Αν και η διοίκηση της τράπεζας συνεχίζει την προεργασία, με τη σύσταση των εταιρειών ειδικού σκοπού, στο οποίο θα μεταβιβαστούν τα δάνεια, η διαδικασία της προσέλκυσης επενδυτών δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο.

Ανάλογη στάση αναμονής τηρεί και η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς, η οποία δρομολογεί την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Vega ύψους 5 δισ. ευρώ. Η τράπεζα προχωρά στη σύσταση των εταιρειών ειδικού σκοπού στις οποίες θα μεταφερθούν τα κόκκινα δάνεια, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το επίσημο άνοιγμα της διαδικασίας προς τους επενδυτές, τοποθετείται το φθινόπωρο εφόσον πάντα, οι συνθήκες των αγορών το επιτρέψουν.

Από την πλευρά της Eurobank, η διοίκηση της τράπεζας διαβεβαιώνει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ που βρίσκεται στην τελική της φάση. Η συμφωνία με τη doValue είχε υπογραφεί ήδη από τα τέλη του 2019, αλλά η εκκρεμεί η μεταβίβαση στους μετόχους των ομολογιών μεσαίας διαβάθμισης, αναγκαίος όρος για την έγκριση της κρατικής ενίσχυσης και την ένταξη της τιτλοποίησης στον Ηρακλή.

Η λύση της κακής τράπεζας δρομολογείται ως καταλύτης για την εξυγίανση όλων των κόκκινων δανείων του τραπεζικού συστήματος, καθώς στοχεύει στη μεταφορά όλων των κόκκινων δανείων που δεν εξυπηρετούνται για διάστημα άνω των τριών μηνών (NPLs). Μέρος της λύσης θα είναι και η υποδομή που έχει στηθεί μέχρι σήμερα από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicers), σεβόμενη τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.

Η λύση θα πρέπει να βρει ευήκοα ώτα στους κόλπους της Κομισιόν, η οποία «αντιστέκεται» σε κάθε πρόταση που συνιστά κρατική ενίσχυση και απειλεί να ενεργοποιήσει την οδηγία BRRD και τον κίνδυνο ενός bail in. Πρόκειται για το βασικότερο εμπόδιο που πρέπει να παρακαμφθεί, αλλά όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες το προσωρινό πλαίσιο περί κρατικών εγγυήσεων για τη στήριξη της οικονομίας λόγω της πανδημίας που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Μαρτίου, θέτει τις βάσεις για να ανοίξει και αυτή η συζήτηση.