Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ξεχάσουν το φθηνό χρήμα που προσφέρει μέσω του waiver η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μόλις η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο, προειδοποιεί το διεθνές πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές κοντά στις συζητήσεις.

Η έξοδος από τα μνημόνια πιθανότατα θα ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ωστόσο τα ελληνικά ομόλογα, που παραμένουν σε κατηγορία “junk” δεν θα μπορούν πλέον να γίνονται δεκτά ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει καμία εξαίρεση και θα ανακαλέσει το waiver, όπως έγινε και στην περίπτωση της Κύπρου στις αρχές του 2016.

Κάτι που σημαίνει πως το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών θα αυξηθεί. Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται περίπου 4,5-5 δισ. ευρώ από τις τακτικές αναχρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ. Αν χάσουν την πρόσβαση, ενδεχομένως να αναγκαστούν να στραφούν για χρηματοδότηση στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) ο οποίος έχει επιτόκιο 1,25%, έναντι των μηδενικών (ή κοντά στο μηδέν) επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

«Υπάρχει ένας κόστος πράγματι, αλλά μια καθαρή έξοδος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία και θα αντισταθμίσει κάπως το κόστος μέσω της φθηνότερης πρόσβασης στις αγορές» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Reuters μια από τις πηγές.

Οι ελληνικές τράπεζες δανείστηκαν περίπου 13,55 δισ. ευρώ από τον ELA στα τέλη Μαρτίου.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επανέλαβε την άποψή του για τη διατήρηση μια προληπτικής γραμμής στήριξης ώστε να μην ανακληθεί το waiver από την ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στουρνάρας: Επιμένει στην προληπτική γραμμή-Εξασφαλίζει ασφάλεια, διατήρηση του waiver και ένταξη στο QE

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα 58,6 δισ. μειώθηκε ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες -Σε χαμηλό 18 μηνών λόγω waiver