Τις τεχνικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» συζητούν οι τράπεζες με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι τα δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο να «πέσουν» στην αγορά, ακόμα και στο τέλος του 2022.

Την ίδια ώρα οι τράπεζες καταγράφουν ενδιαφέρον από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες για την απόκτηση στέγης με επιδοτούμενο επιτόκιο, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εκδηλώνεται από ένστολους, δασκάλους, και δημόσιους υπαλλήλους.

1

Βέβαια το κρίσιμο ερώτημα που διατυπώνουν οι τραπεζίτες είναι κατά πόσο  το πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα δημιουργήσει περαιτέρω ζήτηση, ή απλώς όσοι έχουν πάρει την απόφαση θα έχουν καλύτερους όρους δανειοδότησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως το προ γράμμα θα στηρίξει την στεγαστική πολιτική των τραπεζών.

Όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν πως οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ήταν από τις υψηλότερες του έτους, ενώ αντίθετα κάμψη παρατηρήθηκε στα επαγγελματικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια. Εκτιμούν λοιπόν ότι ο αρχικός στόχος για εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ύψους 1,2 δις ευρώ φέτος θα επιτευχθεί.

Τα στελέχη των τραπεζών και του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν μία σειρά από τεχνικά θέματα σε ότι αφορά το «Στέγη μου» καθώς ο στόχος της κυβέρνησης είναι το πρόγραμμα να είναι στη διάθεση των ενδιαφερόμενων από τον Δεκέμβριο.

Όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα -ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος και 125 εκατ. από τις τράπεζες- έχει στόχο να εξασφαλίσει πολύ χαμηλό  επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από συμπολίτες μας  ηλικίας μέχρι 39 χρονών.  Θα μπορούν να αγοράσουν κατοικίες έως 120 τ.μ. που έχουν κατασκευαστεί μέχρι το  2007 και η αξία ακινήτου είναι έως  150.000 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές το 75% του δανείου είναι επιδοτούμενο, τα δάνεια είναι διάρκειας 35 ετών και το επιτόκιο τους θα διαμορφώνεται στο 1%. Αυτό σημαίνει ότι ένα ζευγάρι μπορεί να δανειστεί 100.000 ευρώ και να πληρώνει μηνιαία δόση 275 ευρώ ποσό πολύ χαμηλότερο από το ενοίκιο που θα έδιναν.

Το επόμενο διάστημα θα καθοριστεί το ύψος της ίδιας συμμετοχής, ενώ θα εφαρμόζονται τα ισχύοντα κριτήρια δανειοδότησης.

Όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, το πρόγραμμα, εκτός  από την ενθάρρυνση της ιδιοκατοίκησης, έχει και μία παράλληλη κοινωνιολογική ανάγνωση, καθώς θα δώσει την δυνατότητα σε νέους να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

Και επίσης σημειώνουν πως  θα ενισχύσει τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, καθώς η αύξηση των επιτοκίων, ο πληθωρισμός αλλά και η άνοδος του κατασκευαστικού κόστους επηρεάζουν και αναστέλλουν την  απόφαση των νοικοκυριών για δανεισμό, ενώ ανοδικά κινούνται και οι τιμές των ενοικίων.

Διαβάστε επίσης

Ποιοι είναι οι διεθνείς Έλληνες investment bankers που κάνουν τις μεγάλες business στην Αθήνα