Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Πηγές της ΕΤΕ στο mononews: Κρίσιμη ημερομηνία η 28η Μαρτίου

Εθνική Ασφαλιστική

«Η διαδικασία προχωρά και δεν υπάρχουν απτά ζητήματα που να δημιουργούν αμφιβολίες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής», σχολιάζουν πηγές της Εθνικής τράπεζας, αναφερόμενες στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. «Οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 28 Μαρτίου και μόνο αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος μέχρι τότε, η τράπεζα θα εξετάσει εναλλακτικά βήματα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις αυτές ευθυγραμμίζονται με αυτές που έκανε πρόσφατα και ο επικεφαλής της Exin κ. Ματ Φαίρφιλντ, υποστηρίζοντας ότι η δέσμευση των δύο μερών είναι η συμφωνία να ολοκληρωθεί στις 28 Μαρτίου. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο η εταιρεία δεν έχει ζητήσει ενδιάμεση παράταση για την υποβολή στην ΤτΕ του φακέλου με την πλήρη μετοχική σύνθεση του σχήματος που θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά. Στην περίπτωση της Exin η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος για την εξεύρεση επενδυτή που θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά όπως προκύπτει η εξάντληση της προθεσμίας, είναι μέσα στις προθέσεις και του πωλητή, δηλαδή της Εθνικής τράπεζας, που θα κρίνει εν τέλει και το κατά πόσο η συμφωνία θα υλοποιηθεί.

Να σημειωθεί ότι η 28η Μαρτίου είναι η καταληκτική ημερομηνία που ορίζεται στο προσύμφωνο που έχει υπογράψει η Εθνική τράπεζα με την Exin, βάσει της οποίας οποιοδήποτε από τα δύο μέρη μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι η μη πραγματοποίηση δεν οφείλεται σε παράλειψη του ενός από τα δύο. Εάν δεν έχει εκπληρωθεί η συμφωνία το μέρος το οποίο δεν ευθύνεται έχει το δικαίωμα να ακυρώσει τη συμφωνία, διεκδικώντας μάλιστα αποζημίωση έως 5 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές από την Εθνική τράπεζα δεν διευκρινίζουν εάν στα εναλλακτικά βήματα για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής που θα εξεταστούν τότε, είναι η προκήρυξη νέου διαγωνισμού ή η ανακήρυξη ως προτιμητέου επενδυτή του δεύτερου υποψηφίου, δηλαδή της κινεζικής Fosun. Ο κινεζικός κολοσσός είχε προσφέρει για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής χαμηλότερο κατά 100 εκατ. ευρώ περίπου τίμημα και σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία, το ενδιαφέρον του παραμένει ζωντανό. Με δεδομένο πάντως ότι η πορεία της Εθνικής Ασφαλιστικής το 2017 κρίνεται είναι ιδιαίτερα θετική λόγω και των κερδών που θα εμφανίζει από την ανταλλαγή των ομολόγων του PSI, ζητούμενο παραμένει εάν το τίμημα θα πρέπει να αναμορφωθεί και αν θα επηρεάσει τη συμφωνία πώλησης. Να σημειωθεί ότι τα κέρδη από την ανταλλαγή των ομολόγων για την Εθνική Ασφαλιστική ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ και όπως αφήνεται να εννοηθεί είναι ισόποσα περίπου με το κεφαλαιακό όφελος που θα προκύψει για την τράπεζα από την πώληση της μεγαλύτερης θυγατρικής του στο πλαίσιο και των stress test.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εθνική Τράπεζα: Ανοίγει η διαδικασία για την πώληση πακέτου δανείων 5,2 δισ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Ασφαλιστική: Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση