ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η άγνοια και το κόστος «μπλοκάρουν» τα αιτήματα για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, με αποτέλεσμα οι τραπεζίτες να δηλώνουν στο mononews.gr πως αν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου έχουν ρυθμιστεί περισσότεροι από 50.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες, «θα ανοίξουμε σαμπάνιες». Και όπως παραδέχονται, για να δοθεί παράταση στον νόμο, θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αιτημάτων.
Σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγείται η διαδικασία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, που είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, καθώς το πλήθος των δικαιολογητικών υποβάλλεται ηλεκτρονικά.
Όμως, ακόμα και στην ηλεκτρονική της μορφή η «χαρτούρα» εξακολουθεί να πνίγει την διάθεση για ένταξη στο νέο νόμο.
Από τη μία είναι η άγνοια των δανειοληπτών να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να «σώσουν» από τον πλειστηριασμό το σπίτι τους. Η άλλη λύση είναι να ζητήσουν βοήθεια από λογιστές ή δικηγόρους, όμως θα πρέπει να πληρώσουν…
Ενώ, όπως λέει στο mononews.gr πηγή με γνώση του θέματος, σε πολλές περιπτώσεις οι δικηγόροι κατευθύνουν τους δανειολήπτες να καταθέσουν αίτημα στο Ειρηνοδικείο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του παλαιού νόμου Κατσέλη -που δεν προσφέρει πλέον προστασία από τον πλειστηριασμό- και αυτό επειδή οι δικάσιμες αργούν και έτσι οι δανειολήπτες «κερδίζουν» χρόνο, χωρίς όμως να διασφαλίζεται η σωτηρία του σπιτιού τους.
«Αγκάθι», όμως, φαίνεται να είναι και η πλήρης πρόσβαση στο φορολογικό και περιουσιακό προφίλ. Αν και δεν λέγεται ευθέως, ωστόσο υπονοείται, πως πολλοί δανειολήπτες είναι διστακτικοί να μπουν στην πλατφόρμα ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, επειδή δηλαδή ο «μεγάλος αδελφός» θα έχει πλήρη πρόσβαση σε όλο το οικονομικό τους γίγνεσθαι.
Και φυσικά η έλλειψη ενημέρωσης.
Πρόκειται για μία διαδικασία που ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά, την ώρα που οι πολίτες δεν είναι εκπαιδευμένοι για κάτι τέτοιο, σημειώνει χαρακτηριστικά στο mononews.gr ο κ. Φώτης Κουρμούσης, της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Και ακριβώς επειδή ο καιρός περνά με τα αιτήματα να είναι καθηλωμένα στις 28.000 με 29.000, οι τραπεζίτες διατυπώνουν πλέον εύλογες αμφιβολίες κατά πόσο θα πιαστεί ο αρχικός στόχος των 150.000 δανειοληπτών, που δυνητικά πληρούν τις προϋποθέσεις και μπορούν να τύχουν της προστασίας του νέου νόμου.
Τόσοι είναι πάνω-κάτω οι δανειολήπτες που είχαν -στις 31 Δεκεμβρίου 2018- είτε αμιγώς «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο, είτε είχαν λάβει μικρά επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση την κύρια κατοικία τους.
«Μακάρι να αυξηθούν τα αιτήματα και να ρυθμίσουμε 50.000 δάνεια, μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα ανοίξουμε σαμπάνιες» λένε στο mononews.gr τραπεζικά στελέχη και στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να δοθεί παράταση στο νόμο, καθώς λήγουν οι προθεσμίες ένταξης στο τέλος Δεκεμβρίου, απαντούν: Για να δοθεί παράταση θα πρέπει να συμφωνήσουν οι δανειστές. Και δεν θα είναι εύκολο, όσο ο αριθμός των αιτημάτων διατηρείται τόσο χαμηλά.
Ακριβώς αυτή η εμπλοκή στη ροή των αιτημάτων ένταξης ανάγκασε τις τράπεζες να «στήσουν» δικές τους υπηρεσίες και γραμμές επικοινωνίας, για να ενημερώσουν όσους πελάτες τους είναι «κόκκινοι» και μπορούν να ενταχθούν στο νόμο.
Οι τράπεζες «παίρνουν στην κυριολεξία από το χεράκι τους πελάτες και τους οδηγούν βήμα-βήμα να συμπληρώσουν την αίτηση» λέει τραπεζικό στέλεχος. Και μάλιστα δίνουν έμφαση και στο ποσοστό επιδότησης που δικαιούνται, ανάλογα με το εισόδημα τους, οι οφειλέτες.
Υπενθυμίζουμε ότι για τα στεγαστικά δάνεια το ποσοστό κρατικής επιδότησης διαμορφώνεται από το 20%-50% και για τα επιχειρηματικά είναι οριζόντιο στο 30%.
Τέλος, παραθέτουμε τα τελευταία στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σύμφωνα με τα οποία αθροιστικά από 1η Ιουλίου 2019 έως και την 15 Σεπτεμβρίου 2019:
- Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 28.424 χρήστες.
- Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 19.149 χρήστες.
- Έχουν υποβληθεί 40 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
- Έχουν δοθεί 16 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
- Έχουν ήδη γίνει αποδεκτές 3 προτάσεις ρύθμισης από δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike