Φ. Καραβίας – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς – Β. Ψάλτης
Στην κερδοφορία κάνουν focus οι τράπεζες σε ότι αφορά τα αποτελέσματά τους ενώ αναζητούν τις μεθόδους εκείνες προκειμένου να την ενισχύσουν.
Πιστωτική επέκταση, μείωση εξόδων και προβλέψεων και ακίνητα αποτελούν τα σημεία του ισολογισμού τους που τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας αναζητούν τώρα τη βελτίωση.
Τελικός στόχος οι υψηλές αποδόσεις κεφαλαίου και η διανομή μερισμάτων.
Πιστωτική επέκταση
Έχοντας συνειδητοποιήσει πως οι τόκοι πολύ δύσκολα λόγω της υποχώρησης των επιτοκίων θα δώσουν σοβαρά έσοδα στο πιστωτικό σύστημα, οι τράπεζες ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της πιστωτικής επέκτασης κυρίως σε ιδιώτες και κυρίως με δάνεια στεγαστικά σε μια περίοδο που τα ακίνητα παίρνουν την ανιούσα.
Συγχρόνως επιδιώκουν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις εκείνες τουλάχιστον που διαθέτουν προοπτικές.
Ακίνητα
Focus στον τομέα των ακινήτων κάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Ηδη η Eurobank είχε βρεθεί μπροστά στον τομέα αυτόν ενώ την περασμένη εβδομάδα προχώρησε και η Alpha Bank με την μετατροπή της Alpha Αστικά Ακίνητα σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων προκειμένου να αξιοποιηθεί όλη αυτή η τάση που στην παρούσα φάση αποτυπώνεται ως ζήτηση σε επενδυτικά ακίνητα.
Μάλιστα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες πολύ σύντομα στο ίδιο πλαίσιο ακούγεται πως θα κινηθούν και οι άλλες συστημικές τράπεζες δηλαδή και η Τράπεζα Πειραιώς αλλά και η Εθνική Τράπεζα.
Προμήθειες
Στο πλαίσιο αύξησης της κερδοφορίας τους οι τράπεζες αναμένεται να ενισχύσουν τις προμήθειες οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι 50 μονάδες βάσης ως προς το ενεργητικό τους και εκτιμάται πως θα φθάσουν στις 60 μονάδες βάσης στο σύνολο του ενεργητικού τους.
Μείωση προβλέψεων
Κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους οι ελληνικές τράπεζες
Τα stress tests κατέγραψαν πως τα πιστωτικά ιδρύματα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την προηγούμενη άσκηση και όχι μόνον.
To 2020 οι ελληνικές συστημικές τράπεζες διαθέτουν έναν δείκτη CET 1 (fully loaded) στο 12,7% κατά μέσο όρο, ο οποίος στο βασικό σενάριο της άσκησης στην τριετία δηλαδή το 2023 φθάνει να γίνει 15,7% δηλαδή κερδίζει τρεις ποσοστιαίες μονάδες .
Αντιθέτως στο adverse senario της άσκησης από 7,2% μέσο όρο ο δείκτης CET1 υφίσταται μια απομείωση της τάξης των 5,5 ποσοστιαίων μονάδων. Ωστόσο με τις αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς ο μέσος όρος του δείκτη διαμορφώνεται σε 8,6% και η απομείωση που υφίσταται σε αυτήν την περίπτωση ο δείκτης είναι 4,1 ποσοσταίες μονάδες, απομείωση πολύ καλύτερη από τις 4,9 μονάδες που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Ειδικά για Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς οι αντίστοιχοι δείκτες είναι 10,2% και 10%.
Ολα αυτά δείχνουν πως οι τράπεζες αφήνουν πραγματικά πίσω τα προβλήματα και με ισολογισμούς απαλλαγμένους από τα βαρίδια του παρελθόντος προχωρούν τα σχέδιά τους ώστε να είναι τελικώς δυνατή η πιστωτική επέκταση και η έλευση της κερδοφορίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τράπεζες: Μετά το stress test, έρχεται το SREP – Τι θα καταγράψει
Stress tests: 265 δισ. ευρώ χαμηλότερα τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών στην άσκηση της ΕΒΑ