ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ήταν πριν από 14 μήνες που ο κ. Φωκίωνας Καραβίας, CEO της Eurobank, και η ομάδα του πήραν μια απόφαση-σταθμό, η οποία θα άλλαζε τα δεδομένα όχι μόνο στην τράπεζα που διοικούν, αλλά γενικότερα στο ελληνικό banking.
Τότε, που όλοι έψαχναν τρόπο να δημιουργήσουν μία bad bank, για να «παρκάρουν» εκεί τα προβληματικά χαρτοφυλάκια, εκείνοι -και με τη βοήθεια του συμβούλου τους, της PwC- αποφάσισαν να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού και να δημιουργήσουν μία καλή τράπεζα.
Σε εκείνη τη σύσκεψη του Ιουλίου 2018 γεννήθηκε η ιδέα της Νέας Eurobank. Τους στόχους της οποίας θα ανακοινώσει και επίσημα σήμερα ο κ. Καραβίας, με σύσσωμη την ηγετική ομάδα.
Η τράπεζα, απαλλαγμένη από τα βαρίδια των «κόκκινων» οφειλών, εστιάζει πλέον στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, στη στήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων, στην επιστροφή των καταθέσεων, στην επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών. Και παράλληλα στέκεται στο πλευρό των «κόκκινων» οφειλετών και μέσα από γραμμή υποστήριξης τους κατευθύνει βήμα-βήμα να ρυθμίσουν τα δάνεια τους, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Πώς, όμως, χτίστηκε η Νέα Eurobank;
Δεκατέσσερις μήνες πριν -Ιούλιο του 2018- ο κ. Καραβίας και οι αναπληρωτές CEOs, Θεόδωρος Καλαντώνης, Σταύρος Ιωάννου και Κώστας Βασιλείου, είχαν άλλο ένα meeting για το γνωστό θέμα. Τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Στον 6ο όροφο του κτιρίου Μποδοσάκη, στην αίθουσα συσκέψεων, οι τέσσερις τραπεζίτες έκαναν διάφορα σχέδια επί χάρτου, για το πώς θα πιάσουν τους στόχους μείωσης, με πλειστηριασμούς, ρυθμίσεις, ανακτήσεις, αναδιαρθρώσεις.
Η κουβέντα, ως συνήθως, περιστρέφεται γύρω από τη δημιουργία μιας bad bank, στην οποία θα πάνε τα «κόκκινα» δάνεια. Και τότε έπεσε στο τραπέζι η ιδέα: Γιατί να συζητάμε τη δημιουργία «κακής» τράπεζας και όχι τη δημιουργία «καλής»; Όλες οι ελληνικές τράπεζες με τόσα «κόκκινα» είναι bad. Πάμε να δούμε πώς μπορούμε να στήσουμε μία good bank.
«Πάμε να κτίσουμε την ‘καλή’ τράπεζα. Μία νέα Eurobank ‘καθαρή’ από προβληματικά δάνεια» έδωσε τον τόνο ο κ. Καραβίας και το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας μπήκε αμέσως στα σκαριά. Αναζητούσαν μία λύση που θα τους έλυνε τα χέρια και θα είχαν τη δέσμευση από τα σχέδια της ΤτΕ και του ΤΧΣ.
Από τη στιγμή που το σχέδιο πήρε υπόσταση ενημερώθηκε ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, ο κ. Πρεμ Γουάτσα της Fairfax, και έτσι πήρε σάρκα και οστά η απορρόφηση της Grivalia από την Eurobank.
Και πλέον η Νέα Eurobank όχι μόνο γεννήθηκε, αλλά και είναι η πρώτη ελληνική συστημική τράπεζα, πλήρως «ελεύθερη» από το άγος των προβληματικών δανείων.
Πιο συγκεκριμένα -όπως έχει γράψει το mononews.gr-, το σχέδιο διάσπασης αναμένεται να εγκριθεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.
Η διάσπαση του τραπεζικού κλάδου και η μεταφορά του στη νέα Eurobank εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο της διοίκησης για την εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας με την τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων Pillar και Cairo, ύψους 2,5 και 7,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το σχέδιο διάσπασης, στη νέα Eurobank, η οποία δεν θα φέρει πλέον τον τίτλο Ergasias, θα μεταφερθούν όλα τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας, καθώς και το senior, το 5% των mezzanine notes και το 5% των junior notes της τιτλοποίησης.
Αντίστοιχα, η σημερινή Eurobank θα μετονομαστεί σε «Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών», θα εξακολουθεί να είναι εταιρεία εισηγμένη και μετά την απόσχιση του τραπεζικού κλάδου και θα ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, παρέχοντας μη τραπεζικές υπηρεσίες όπως υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακίνησης τιμολογίων, λογιστικές και φορολογικές υπηρεσίες προς τρίτους, προς τη νέα Eurobank και προς λοιπές εταιρείες του ομίλου.
Ημερομηνία μετασχηματισμού είναι η 30ή Ιουνίου και με βάση το ενημερωτικό δελτίο η διάσπαση θα ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Η διάσπαση με απόσχιση του τραπεζικού κλάδου εξυπηρετεί την αποφυγή ενεργοποίησης του νόμου για αύξηση της συμμετοχής του δημοσίου, λόγω της ζημιάς από την πώληση των «κόκκινων» δανείων.
Στο πλαίσιο της τιτλοποίησης έχουν δημιουργηθεί τέσσερις εταιρείες με την επωνυμία Cairo Estate Κτηματική I, II και ΙΙ και Pillar Estate Κτηματική, οι οποίες μετά τη διάσπαση θα παραμείνουν στην Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών, δηλαδή στη σημερινή Eurobank που θα διασπαστεί.
Οι τέσσερις κτηματικές εταιρείες θα είναι συμπληρωματικές των οχημάτων τιτλοποιήσεων (SPVs) και αντικείμενό τους θα είναι η διευκόλυνση των πλειστηριασμών ακινήτων από τα δάνεια που δεν θα ανακτηθούν στο πλαίσιο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, την οποία θα κάνει η FPS. Περαιτέρω στην εταιρεία που θα διασπαστεί θα περάσουν οι τίτλοι έκδοσης της θυγατρικής εταιρείας ERB Hellas Funding Limited.
Το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου της Eurobank αποσκοπεί στη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 16% έως τα τέλη του χρόνου και σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2023.