ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, μέσω της οποίας οι οφειλέτες του χρωστούν σε εφορία, ασφαλιστικά, τράπεζες και λοιπούς πιστωτές, αποκτούν τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών τους σε πολλές δόσεις, καταβάλλοντας μια ενιαία δόση.
Στον μηχανισμό εντάσσονται όσοι οφειλέτες έχουν χρέη σε τουλάχιστον δυο πιστωτές. Οι ρυθμίσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα προβλέπουν εξόφληση σε έως και 240 δόσεις, ενώ στις τράπεζες θα αυξάνεται έως και τις 420 δόσεις, μόνο στις περιπτώσεις που το δάνειο είναι ενυπόθηκο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η είδηση ότι οι τράπεζες προσφέρουν ρυθμίσεις σε βάθος έως και… 35 ετών προκάλεσε πολλά ερωτήματα τις τελευταίες ημέρες, καθώς στο νόμο του Εξωδικαστικού μηχανισμού δεν αναγραφόταν ο αριθμός των 420 δόσεων. Ωστόσο, το πλαίσιο έδινε το δικαίωμα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να καθορίσουν οι ίδιες τον ανώτατο αριθμό δόσεων για την ένταξη των δανειοληπτών στην εν λόγω ρύθμιση.
Δεν ήθελαν διαγραφές κεφαλαίου
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες προτίμησαν να δώσουν το δικαίωμα ρύθμισης των οφειλών σε πολλές δόσεις, παρά να προχωρήσουν σε διαγραφές τόκων, προσαυξήσεων και κεφαλαίου που προβλέπει ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
Σε περίπτωση που ακολουθούσαν τη φόρμουλα του δημοσίου με τις 240 δόσεις, θα έπρεπε να προχωρήσουν σε:
* διαγραφή του 75% – 80% του κεφαλαίου και
*«κούρεμα» του 80% – 100% των τόκων και των προστίμων.
Επισημαίνεται πως σε περίπτωση που το ύψος της οφειλής είναι υψηλότερο από την αξία της ακίνητης περιουσίας, τότε προβλέπεται διαγραφή του ποσού στη διαφορά που προκύπτει.
Για παράδειγμα, αν η αξία της περιουσίας είναι 100.000 ευρώ και προς ρύθμιση οφειλές 80.000 ευρώ, δεν επιτρέπεται η διαγραφή οφειλής. Στην περίπτωση που η αξία της ακίνητης περιουσίας αγγίζεις τις 100.000 ευρώ και η οφειλή τις 150.000 ευρώ, τότε υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής οφειλής ακόμα και των 50.000 ευρώ.
Οι τράπεζες μη θέλοντας να προσθέσουν νέες απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους, προτίμησαν τις ρυθμίσεις με τις πολλές δόσεις, βάζοντας ωστόσο ως «δικλείδα» ένα ηλικιακό όριο στα 85 έτη.
Έτσι, ένας δανειολήπτης για να λάβει το ανώτατο όριο των 420 δόσεων (35 χρόνια) θα πρέπει πρακτικά την ημέρα της ρύθμισης να είναι έως 45 ετών. Σε άλλη περίπτωση θα λάβει λιγότερο αριθμό δόσεων, εκτός και αν τοποθετήσει ως εγγυητή κάποιον νεαρότερο σε ηλικία.
Πρακτικά, ένας δανειολήπτης 55 ετών που χρωστά σε εφορία και τράπεζες, θα ρυθμίσει τις οφειλές στο δημόσιο έως 240 δόσεις και σε έως 360 δόσεις, καθώς περιορίζεται από το ηλικιακό όριο των 85 ετών. Ο εν λόγω οφειλέτης θα μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του σε 320 δόσεις μόνο αν τοποθετήσει ως εγγυητή έναν νεότερο σε ηλικία (πχ το παιδί του).
Διαβάστε επίσης:
Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Εξωδικαστικό – 240 δόσεις για δημόσιο και 420 για τράπεζες
«Αυλαία» για τον νέο Πτωχευτικό Νόμο – Ποιες επιχειρήσεις έχουν «δεύτερη ευκαιρία»
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
- Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ