• Τράπεζες

    Πώς η Ελένη Βρεττού έφερε το Fiera Capital στην Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Η είσοδος του Fiera Capital στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με 12 εκ ευρώ αποτελεί αναμφισβήτητα ψήφο εμπιστοσύνης  στην διοίκηση της  τράπεζας υπό την Ελένη Βρεττού, η οποία με αποτελεσματικές και σωστά μελετημένες κινήσεις  κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να την ανατάξει πλήρως.

    Η είσοδος λοιπόν του Fiera Capital, καθώς είναι  fund που επενδύει με μακροπρόθεσμο ορίζοντα,  αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η ΑΜΚ και κυρίως η δημιουργία της 5ης μεγαλύτερης μη συστημικής τράπεζας, έχει προσελκύσει  το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Αποδεικνύει επίσης  ότι οι μεγάλοι ξένοι «παίκτες» δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της τράπεζας, ενώ μπορεί να αποτελέσει και τον προπομπό και για  άλλους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού να μπουν στην ΑΜΚ.

    «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Fiera Capital εξέφρασε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Attica Bank. Το ενδιαφέρον της αποτελεί σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στις ισχυρές προσπάθειες μετασχηματισμού της τράπεζας και γενικότερα στην ελληνική οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ελένη Βρεττού, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου Attica Bank.

    Και έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποίηση καθώς είναι η πρώτη φορά που μπαίνει τέτοιου είδους επενδυτής στην συγκεκριμένη τράπεζα, διότι η είσοδος  αυτή  δείχνει τον απόλυτο μετασχηματισμό της και τη μεταμόρφωση της σε ένα υγιές και ανταγωνιστικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό

    Ωστόσο δεν θα ήταν εφικτή μια τέτοια είσοδος fund εάν δεν είχε προηγηθεί η σημαντική επένδυση σοβαρού ιδιώτη επενδυτή, όπως η Thrivest, η οποία θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ  με ποσό μέχρι 200 εκατ. ευρώ.

    Και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι την αποστολή να φέρει ξένους θεσμικούς στην Attica Bank την είχε αναλάβει η Παντελάκης ΑΧΕΠΕΥ (όπως είχε αποκαλύψει το mononews.gr). Αποτελεί επιτυχία της Παντελάκης ότι έφερε το Fiera Capital στην τράπεζα, οι εκπρόσωποι του οποίου μετά την συνάντηση που είχαν με την Ελένη Βρεττού και την διοικητική ομάδα της Attica, αποφάσισαν να μπουν στην αύξηση με 12 εκατ. ευρώ.

    Η είσοδος τους αποτελεί το επιστέγασμα της σοβαρής δουλειάς που έχει γίνει από τη διοίκηση της Attica Bank από τον Σεπτέμβριο του 2022, σε συνεργασία με τον ιδιώτη επενδυτή, το ΤΧΣ αλλά και την κυβέρνηση με στόχο τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα αλλά και την προσέλκυση ιδιωτικών θεσμικών κεφαλαίων.

    Μάλιστα στην αποτελεσματικότητα της Ελένης Βρεττού, είχε αναφερθεί πέρυσι τον Σεπτέμβριο  ο οίκος αξιολόγησης Moody’s – στην έκθεση του για την αναβάθμιση της τράπεζας-, σημειώνοντας πως: Μέσα σε ένα χρόνο η στρατηγική της Ελένης Βρεττού στην Attica Bank δικαιώθηκε, η τράπεζα μπήκε σε πορεία εξυγίανσης, επέστρεψε σε καθεστώς οργανικής κερδοφορίας. Η Moody’s είχε κάνει  ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια της CEO, για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση της τράπεζας καθώς υλοποίησε ένα «πιο μοντέρνο, ευέλικτο και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης».

    Η είσοδος του Fiera Capital στην ΑΜΚ θα αποτελέσει ορόσημο για την τράπεζα, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ανακεφαλαιοποίησης της, σε ευθυγράμμιση με τη συνεχιζόμενη πορεία μετασχηματισμού της εντός του ελληνικού τραπεζικού τομέα.

    Το Fiera Capital είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο του Τορόντο και είναι μία από τις κορυφαίες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Διαχειρίζεται κεφάλαια 158 δισ. δολάρια Καναδά (ή 116,1 δις  δολαρίων ΗΠΑ). Η εταιρεία προσφέρει εξειδικευμένες επενδυτικές λύσεις επί πληθώρας περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιες και ιδιωτικές αγορές, σε θεσμικούς πελάτες, χρηματοοικονομικούς διαμεσολαβητές και πελάτες ιδιωτικής περιουσίας στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τις κύριες αγορές της Ασίας.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

    Attica Bank: Το fund Fiera Capital μπαίνει στην ΑΜΚ με 12 εκατ. ευρώ

    Attica Bank: Τα όρια διακύμανσης της μετοχής στις 21 Οκτωβρίου



    ΣΧΟΛΙΑ