ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πρωτοκαθεδρία ανάμεσα στις τραπεζικές μετοχές που ασκούν επίδραση στην καθημερινή εικόνα του Γενικού Δείκτη, ανήκει πλέον στην Alpha Bank. Η οποία την ίδια στιγμή, γίνεται και εκείνη που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα μεταξύ των 25 εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, του Δείκτη FTSE/Large Cap.
Όλα αυτά είναι απόρροια της αύξησης κεφαλαίου και των 800 εκατ. νέων μετοχών, που από χθες αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος . Ενισχύοντας κατ’ αναλογία και την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Μαζί με την κεφαλαιοποίηση όμως, ενισχύεται και η συμμετοχή της μετοχής σε δύο από τους πιο σημαντικούς Δείκτες της ελληνικής αγοράς. Γεγονός, που υπό όρους και προϋποθέσεις, μπορεί να οδηγήσει κάποια χαρτοφυλάκια παθητικής διαχείρισης, σε ενίσχυση θέσεων. Προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τα νέα δεδομένα του αυξημένου «ειδικού βάρους» που αποκτά η Alpha Bank. Η οποία έχει ήδη στο ενεργητικό της και την καταφανώς σπουδαιότερη από πλευράς εισροών κεφαλαίων, αναβαθμισμένη παρουσία της στον Δείκτη της Morgan Stanley (Global Standard).
Η ολοκλήρωση των χθεσινών συναλλαγών, βρήκε τη μετοχή της Alpha να κλείνει στα 1,1395 ευρώ και τη χρηματιστηριακή αξία να διαμορφώνεται στα 2,673 δισ.. Με συνέπεια το βάρος της συμμετοχής της στο Γενικό Δείκτη να πηγαίνει στο 7,5%, από το 4,81% που ήταν πρίν από την προσθήκη των νέων μετοχών.
Αν και η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank είναι μικρότερη από εκείνη της Eurobank (που βρίσκεται στα 3,078 δισ. ευρώ) , εν τούτοις έχει πιο αυξημένη επιρροή στον βασικό και πιο αναγνωρίσιμο χρηματιστηριακό Δείκτη, για δύο λόγους. Πρώτον γιατί έχει μεγαλύτερο συντελεστή ελεύθερης διασποράς μετοχών ( 89% έναντι 67%) ενώ πλεονεκτεί και στο ανώτατο όριο κάλυψης (Capping Factor) που είναι στο 0,589 για εκείνη και στο 0,452 για τη Eurobank.
Το αποτέλεσμα είναι-με βάση τα χθεσινά δεδομένα- για μέν την Alpha Bank να υπολογίζεται μια κεφαλαιοποίηση 1,4 δισ. για την παρουσία της στον Γενικό Δείκτη, ενώ για τη Eurobank η μετρούμενη χρηματιστηριακή αξία είναι στα περίπου 932,2 εκατ. ευρώ. Και ώς τούτου η δική της βαρύτητα στον Δείκτη των 60 μετοχών, είναι στο 4,99%. Ακολουθεί η Εθνική με 4,6%, έπεται η Πειραιώς με 4,37%, ενώ εξαιρετικά ισχνή είναι η θέση της Attica Bank με το 0,07% της συμμετοχής της.
Πιο… τραπεζοβαρής ο Γενικός Δείκτης
Λόγω της αυξημένης επιρροής της Alpha Bank, ο Γενικός Δείκτης καθιστά πλέον πιο… τραπεζοβαρής. Και τούτο γιατί η συνολική συμμετοχή των 5 τραπεζών πήγε στο 21,53% από το προγενέστερο 19,08%. Δηλαδή 12,8% πιο πάνω. Κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έχουν καθοριστική συμβολή στο πώς θα πορευτεί από εδώ και πέρα ο Γενικός Δείκτης. Στον οποίο οι δύο ηγέτιδες δυνάμεις από πλευράς «ειδικού βάρους» παραμένουν η Coca Cola (με 10,29% συμμετοχή) και ο ΟΤΕ ( με 9,84%). Έστω και με μια πολύ μικρή αποδυνάμωση της συνολικής τους παρουσίας.
Σε καθαρά πρακτικό επίπεδο αυτά σημαίνουν πώς αν μια μέρα οι 5 τραπεζικές μετοχές κλείσουν με άνοδο 2% και οι υπόλοιπες 55 μετοχές του Δείκτη μείνουν αμετάβλητες, τότε η αγορά θα κλείσει με άνοδο 0,43%. Αν συμβούν τα ίδια με τη μόνη διαφορά να κλείσουν με πτώση 2% η Coca Cola και ο ΟΤΕ, τότε ο Γενικός Δείκτης θα δείξει άνοδο 0,008%…
Όπως είναι ευνόητο οι συντελεστές βαρύτητας των μετοχών στον βασικό χρηματιστηριακό Δείκτη δεν είναι σταθερές, αλλά «παίζουν» ανάλογα με την πορεία των τιμών τους, από τις οποίες και υπολογίζονται οι σταθμισμένες κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών.
Στην περίπτωση της ελεύθερης διασποράς το πιο ουσιαστικό στοιχείο είναι ο μέτοχος να μετέχει και στο Δ.Σ της εταιρείας. Ως εκ τούτου τα ποσοστά διαφόρων Funds υπολογίζονται στο free float. Ειδικά σε ότι αφορά την Alpha Bank εκτός μετοχικής διασποράς υπολογίζεται το ποσοστό του ΤΧΣ το οποίο από το 11% έπεσε στο 9,1% μετά την ΑΜΚ. Καθώς όμως η μεταβολή αυτή είναι μικρότερη από τρείς ποσοστιαίες μονάδες δεν αναμένονται άμεσες αλλαγές στην συντελεστή στάθμισης. Παρά μόνον στις ανά εξάμηνο αναθεωρήσεις.
Πρωτιά στη βαρύτητα του 25άρη Large Cap
Η αυξημένη χρηματιστηριακή αξία της Alpha Bank με βάση τις νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου, σε συνδυασμό με τον συντελεστή του free float, οδήγησαν την τράπεζα στην κορυφαία θέση του Δείκτη FTSE/Large Cap. Όπου πλέον η συμμετοχή της έφτασε στο 10,37%, που είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στις 25 εταιρείες της μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου. Αφήνοντας έστω και οριακά δεύτερη την Coca Cola με βαρύτητα 10,28%. Κάτι που δείχνει ότι θα γίνει μια «μάχη κορυφής» στο επόμενο χρονικό διάστημα. Με τον ΟΤΕ να ακολουθεί έχοντας αυτήν τη στιγμή συμμετοχή 9,82% και τον ΟΠΑΠ να είναι στο 9,04% με όρους επίδρασης στην εικόνα που δείχνει ο 25άρης Δείκτης.
Η χρηματιστηριακή πορεία των μετοχών θα καταδείξει τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων. Και ειδικά για τράπεζες, όπου η Alpha Bank αποτιμάται τώρα στο 0,49 της ενσώματης καθαρής της θέσης, όταν η Eurobank είναι στο 0,61, η Εθνική στο 0,48 και η Πειραιώς στο 0,40.
Διαβάστε επίσης
Χρηματιστήριο: Επιστροφή στην κανονικότητα – Τέλος τα μερίσματα και το rebalancing
Χρηματιστήριο: Η μετάλλαξη Δέλτα φρενάρει το Ταμείο Ανάκαμψης…
Servicers: Προς αναζήτηση νέων project διαχείρισης απαιτήσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- International Chamber of Shipping: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Θωμάς Α. Καζάκος
- Αυτοδιαχείριση: Πάνω από 13 εκατ. ευρώ μοιράζει για τα πνευματικά δικαιώματα
- Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ: Περισσότερες από 65.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο
- Πεντάγωνο: Η Κίνα έχει αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο κατά 20%