«Δημιουργείται ένα διαφορετικό κλίμα στην οικονομία μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των στρες τεστ για τις τράπεζες και πλέον είναι ώριμες οι συνθήκες για την άρση των capital controls. Δεν υπάρχει λόγος να παρατείνεται η ύπαρξης τους και αυτό θα βοηθήσει στην εισροή κεφαλαίων και την πορεία της οικονομίας»,  σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, στο 6ο Στρατηγικό Συνέδριο: «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική 2018».

To Συνέδριο πραγματοποιείται αυτή την ώρα και διοργανώθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με τη συνεργασία του Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός χαρακτηριστικά, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, αλλά πρέπει να δοθεί έμφαση στον διάλογο και με το εργατικό κίνημα, γιατί η κοινωνική συνοχή είναι καθοριστικό σημείο στην πορεία προς την ανάπτυξη. Σημείωσε, ακόμη, ότι οι επενδύσεις είναι θέμα κλίματος και χρειάζεται συντονισμός όλων των πλευρών τόσο για την αξιοποίηση στο έπακρο όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων όσο και για την περαιτέρω ώθηση των εξαγωγών αλλά και για να λείψει η καχυποψία του κράτους για τις δράσεις άλλων φορέων και για να μην υπάρχει σπατάλη δυνάμεων.

«Επιδιώκουμε», συνέχισε ο κ. Πιτσιόρλας, «ένα μεταμνημονικό καθεστώς που θα καθορίζει το μείγμα οικονομικής πολιτικής με αυτονομία. Η συμφωνία με τους θεσμούς, προφανώς έχει και δύσκολες πλευρές, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι θετικό και θα πάμε σε μια θετική συμφωνία που θα μας δίνει μια ελευθερία για να σχεδιάσουμε το μέλλον, αλλάζοντας τον τρόπο που δρούσαμε μέχρι τώρα και να δώσουμε έμφαση στις συνέργειες και τις συνεργασίες».

Στη συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, σημείωσε ότι πάνω από το 50% των κοινοτικών εισροών απευθύνεται στον αγροτικό τομέα και αναφέρθηκε αναλυτικά στα προγράμματα του ΕΣΠΑ που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, ενώ πρόσθεσε ότι το 37,4% των πόρων του ΕΣΠΑ που αφορά στον πρωτογενή τομέα έχει παραχωρηθεί στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Η ανάπτυξη δεν είναι ευθύνη μόνον της κυβέρνησης αλλά όλων, σημείωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, σημείωσε ότι η χώρα μας είναι από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη της Ευρώπης και η αναπτυξιακή τροχιά απαιτεί να αλλάξει η οργάνωση και να υπάρξει πραγματική αποκέντρωση.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημείωσε ότι για την ανάπτυξη χρειάζονται 45 δισ. ευρώ ετησίως κι έχουμε έλλειμμα 20 δισ. ευρώ. Όπως είπε:«Προκειμένου να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 3%-4%, θα πρέπει να συνεχιστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τόσο στην απλοποίηση διαδικασιών, την καθημερινή λειτουργία του επιχειρείν, στην απλούστευση αδειοδότησης, στον εξορθολογισμό του περιβάλλοντος ανταγωνισμού και φορολόγησης. Όταν θα μπουν οι κανόνες του παιχνιδιού και θα ξέρει κάθε επενδυτής τι ισχύει, εφόσον διατηρηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα τουλάχιστον σε σχέση με τις όμορες χώρες, θεωρώ ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί όχι μόνο μέχρι το 2021-2022 αλλά και πολύ περισσότερο. Κατ’ επέκταση, προέχει η πολιτική και οικονομική σταθερότητα για να προσελκύσουμε το απαραίτητο ύψος επενδύσεων, 42 δισ. ευρώ ετησίως, μέχρι και το 2022».

Μειώσεις σε διάφορους φορολογικούς συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές, η μείωση του χρόνου απόδοσης δικαιοσύνης και κίνητρα ανάλογα με το ύψος της επένδυσης είναι βασικοί παράγοντες για την αύξησης των επενδύσεων, σημείωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ενώ πρόσθεσε ότι αν και έχουν γίνει βήματα προόδου στην ελληνική οικονομία, στον τομέα των επενδύσεων πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα φιλική στις επενδύσεις, δεν υπάρχει φορολογική σταθερότητα, υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, καθυστέρηση στη δικαιοσύνη ενώ σε θολά νερά κινούνται και τομείς όπως οι χρήσεις γης και περιβαλλοντικά και γραφειοκρατικά ζητήματα ενώ ως αντικίνητρο λειτουργεί και το κόστος της ενέργειας.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, παρά την αναιμική ανάπτυξη, κατατάσσεται τελευταία στον πίνακα των χωρών της Ευρωζώνης, οι εξαγωγές αυξάνονται αλλά ελάχιστα, ενώ και στις επενδύσεις τα πράγματα είναι αναιμικά. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, τη σημασία μιας ευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης, να κεφαλαιοποιούνται οι επενδύσεις, να εγκαθιδρυθεί ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και να λυθεί το ζήτημα της ΔΕΗ.

Ο Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής Αργολίδας ΔΗΣΥ, σημείωσε ότι η ενέργεια είναι το νέο σκληρό νόμισμα της χώρας και αναφέρθηκε στη σημασία της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Ζήτησε ένα δημόσιο διάλογο όλων των πλευρών για το πως θέλουμε η χώρα να βγει στις αγορές την επόμενη 19ετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Les Echos: Σε πορεία ανάρρωσης οι ελληνικές τράπεζες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΤ: Προληπτικό πρόγραμμα «με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους» ζητά μετά τον Αύγουστο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συντάξεις: Μειώσεις έως 200 ευρώ το μήνα για 500.000 συνταξιούχους