ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινείται και το σχέδιο Sunrise, που συνιστά στρατηγική επιλογή της Διοίκησης του Χρήστου Μεγάλου.
Προκειμένου να ανατείλει μια… νέα μέρα για την τράπεζα, που εξ αντικειμένου έχει κομβικό ρόλο, τόσο για την ευστάθεια του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, όσο και για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Τα επικαιροποιημένα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Πειραιώς διαθέτει ενεργητικό 71,5 δισ. ευρώ, έχει 484 καταστήματα στην Ελλάδα με 10.379 υπαλλήλους, ενώ παράλληλα κατέχει την πρωτιά στις εγχώριες χορηγήσεις (46,8 δισ.) αλλά και τις καταθέσεις (48,3 δισ.).
Διαθέτει επίσης 5,5 εκατ. πελάτες που αντιπροσωπεύουν το 60% της τραπεζικής πελατείας στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στα 22,5 δισ. σε επίπεδο ομίλου, εκ των οποίων τα 21,7 δισ. αφορούν τις δραστηριότητες εντός των ελληνικών συνόρων.
Όπου η τράπεζα έχει κι άλλα 25,1 δισ. δάνεια, «πράσινα» αυτή τη φορά και κανονικά εξυπηρετούμενα
Το στρατηγικό σχέδιο της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας στη χώρα, προβλέπει ότι σε χρονικό ορίζοντα 12μηνου θα έχει αποχαρακτηριστεί ο μεγαλύτερος όγκος των «κόκκινων» δανείων, ρίχνοντας το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ( ΝPEs) στα 3,6 δισ. ευρώ.
Συνυπολογιζόμενων και αυτών που θα προκύψουν από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Όμως, η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας «γεννά» αναπόφευκτα και ζημιές.
Που με τη σειρά τους καθίσταται αναγκαίο να αντιμετωπιστούν.
Έτσι, για να αποκατασταθούν οι επιπτώσεις της μεγάλης «θυσίας» κεφαλαίων από όλο το πλέγμα των τιτλοποιήσεων (project Phoenix και Vega, καθώς και το πρόγραμμα sunrise 1 και 2) η Πειραιώς υλοποιεί πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
Εκ των οποίων τα 1,6 δισ. θα προέλθουν από σειρά οργανικών και «εσωτερικών» δράσεων της τράπεζας.
Το υπόλοιπο 1 δισ. θα προέλθει από την επικείμενη και πολυσυζητημένη αύξηση κεφαλαίου.
Χωρίς αυτήν και χωρίς την εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων το μέλλον της τράπεζας θα ήταν δυσοίωνο, στην επιεικέστερη εκδοχή.
Τα αναγκαία κεφάλαια και η επανιδιωτικοποίηση
Αναγκαίες συνθήκες για να αντληθούν τα κεφάλαια της Αύξησης Μετοχικου Κεφαλαίου και συνάμα να αποκτήσει και πάλι η τράπεζα τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, είναι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι ιδιώτες επενδυτές και παράλληλα να «κάνει πίσω» το Τ.Χ.Σ που τώρα ελέγχει το 61,34% της Πειραιώς.
Η βούληση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να βρεθεί με ποσοστό κάτω από την καταστατική μειοψηφία (χαμηλότερα του 33,3%) είναι κάτι που το θέλουν τόσο οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η ΕΚΤ.
Στις αγορές βεβαίως δωρεάν γεύματα δεν υπάρχουν.
Και στην προκειμένη περίπτωση, καθώς τα υπό άντληση ιδιωτικά κεφάλαια είναι πολλά, διαμορφώνεται η αδήριτη ανάγκη των ελκυστικών προϋποθέσεων για τη συμμετοχή.
Σε αυτό κατατείνει η ΑΜΚ που θα γίνει με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.
Ανοίγοντας πλήρως με τον τρόπο αυτό τη “βεντάλια” του ενδιαφέροντος, σε νέους αλλά και παλαιούς μετόχους, ξένους και Έλληνες που θα μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες της ιδιωτικής τοποθέτησης και της δημόσιας προσφοράς.
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα ισχυρά ξένα funds και εν γένει τα μεγάλα χαρτοφυλάκια επιζητούν το χαμηλότερο δυνατό σημείο εισόδου στην Πειραιώς.
Σε τιμές που να δίνουν σημαντικό πλεονέκτημα για μελλοντικές υπεραξίες, σε όσους πιστεύουν στο θελκτικό story της «επόμενης μέρας» για την τράπεζα.
Απώλειες 43% για τη μετοχή σε τρεις μέρες
Στο χρηματιστηριακό «ταμπλό» όμως, όλα αυτά μεταφράζονται σε μεγάλο πόνο για τους υφιστάμενους μετόχους.
Κάτι που όμως δεν είναι πρωτόγνωρο, καθώς έχει στιγματίσει και όλες τις προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, που ήταν ανακεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα.
Την περασμένη Τρίτη, μέρα της ανακοίνωσης του επιχειρησιακού σχεδίου Sunrise και στον απόηχο ανεδαφικών σεναρίων, η μετοχή της Πειραιώς εκτινάχτηκε στο +26,17%.
Με τη μετοχή να κλείνει στα 0,94 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να αναρριχάται στα 781,2 εκατ. ευρώ.
Έκτοτε και καθώς η αγορά άρχισε να αποτιμά με διαφορετικό τρόπο τις εξελίξεις, η μετοχή ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 υποχώρησε κατά 43% σε τρεις μέρες.
Με συνέπεια να βρεθεί στα 0,5354 ευρώ και η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας να πέσει στα 449,9 εκατ. ευρώ.
Εκ των οποίων μάλιστα τα 211,2 εκατ. ευρώ αφορούν την πρόσφατη μετατροπή σε μετοχές, των CoCos των 2 δισ. που κατείχε το Τ.Χ.Σ…
Οι τιμές που ζητάνε οι μεγάλοι «παίκτες»
Ποιες όμως μπορεί να είναι οι ελκυστικές τιμές που ζητούν τα funds και οι μεγάλοι ξένοι «παίκτες» για να μπουν δυνατά στην αύξηση κεφαλαίου;
Όπως όλα δείχνουν, οι αξιολογήσεις τους βασίζονται στον δείκτη των καθαρών ενσώματων κεφαλαίων (Tangible Book Value) και το πώς αυτός θα διαμορφωθεί μετά από την Α.Μ.Κ.
Τουλάχιστον κατά τα φαινόμενα το ζητούμενο είναι μια τιμή κάτω από το 30% της καθαρής ενσώματης θέσης της τράπεζας.
Δηλαδή στα 0,30 σεντς ανά 1 ευρώ ενσώματων κεφαλαίων.
Πώς μεταφράζονται όλα αυτά;
Η τράπεζα έχει αναφέρει ότι τα 4,5 δισ. ευρώ είναι το χαμηλότερο σημείο που μπορεί να φτάσουν τα ενσώματα κεφάλαιά της ( η αξία όλων των φυσικών της περιουσιακών στοιχείων) έχοντας ολοκληρωθεί η εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου και η ΑΜΚ.
Η τιμή στις 0,3 φορές την καθαρή ενσώματη θέση της (των 4,5 δισ.) αντιστοιχεί στα 1,35 δισ. χρηματιστηριακής αξίας.
Απαρτιζόμενη από το 1 δισ. της κεφαλαιακής αύξησης και τα 350 εκατ. των υφιστάμενων παλαιών μετοχών.
Για λόγους σύγκρισης και μόνο η άσκηση αυτή οδηγεί σε μια ΑΜΚ με τιμή των νέων μετοχών στα 0,42 ευρώ προ reverse split ή 6,946 ευρώ μετά από τη συνένωση των παλαιών μετοχών, σε αναλογία 1 νέα για κάθε 16,5 παλαιές.
Κατ΄ αντιστοιχία αν η «τιμολόγηση» της ΑΜΚ γίνει στο 27% της καθαρής ενσώματης θέσης της τράπεζας αυτό οδηγεί σε 1,215 δισ. χρηματιστηριακής αξίας, εκ των οποίων τα 215 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από τις υφιστάμενες μετοχές.
Στην περίπτωση αυτή η (θεωρητική) τιμή για τις νέες μετοχές της κεφαλαιακής αύξησης θα είναι στα 0,258 ευρώ ή στα 4,257 μετά από το reverse split.
Επίσης αν η «τιμολόγηση» στο 25% των ενσώματων κεφαλαίων, τότε θα προκύψει μια θεωρητική χρηματιστηριακή αξία 1,125 δισ. ευρώ ( τα 125 εκατ. ευρώ από τις υφιστάμενες μετοχές).
Κάτι που σημαίνει ΑΜΚ στα 0,15 ευρώ ανά μετοχή ή 2,475 ευρώ μετά από το reverse split.
Βεβαιότατα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει επακριβώς και εκ των προτέρων το πώς θα διαμορφωθεί η πραγματικότητα.
Άλλωστε το στοιχείο της έκπληξης (θετικής είτε αρνητικής) είναι συνυφασμένο με τη φυσιογνωμία των αγορών.
Το σίγουρο είναι ότι η ΑΜΚ της Πειραιώς δεν μπορεί να γίνει κάτω από την ονομαστική αξία της μετοχής που μετά από reverse split έχει οριστεί στο 1 ευρώ (0,06 ευρώ πριν από τη συνένωση του αριθμού των παλαιών μετοχών).
Από εκεί και πέρα οι εξελίξεις θα δείξουν πού θα κάτσει η «μπίλια».
Αν πάντως υποτεθεί το ακραίο ενδεχόμενο του «μηδενισμού» της χρηματιστηριακής αξίας της τράπεζας , τότε οι νέοι μέτοχοι θα είναι σαν να αγοράζουν με 1 δισ. , μια καθαρή ενσώματη θέση των 4,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή στα 0,22 σεντς ανά 1 ευρώ αξίας.
Στις νέες μετοχές το δέλεαρ των υπεραξιών
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι με βάση το σχέδιο Sunrise που προβλέπει ότι η απολύτως «καθαρή» τράπεζα Πειραιώς θα μπορεί να αποδίδει καθαρά κέρδη άνω του 10% των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της, οι «κρυμμένες» υπεραξίες βρίσκονται στις νέες μετοχές που θα προέλθουν από την ΑΜΚ.
Ειδικά μάλιστα όταν οι αναλυτές διαβλέπουν ότι το 2022 η ενσώματη καθαρή θέση της τράπεζας θα έχει πάει στα επίπεδα των 5,5 δισ. ευρώ, από όπου θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Εκ των πραγμάτων σε όσο χαμηλότερα επίπεδα κινηθεί η ΑΜΚ τόσο περισσότερες νέες μετοχές θα εκδοθούν και κατά συνέπεια τόσο περισσότερο θα σμικρυνθεί το ποσοστό των υφιστάμενων μετόχων, αν αυτοί δεν μετάσχουν στην κεφαλαιακή αύξηση.
Γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία και για το ΤΧΣ, το οποίο απομένει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις τους.
Σε…μαθηματική βάση πάντως, εάν η ΑΜΚ γίνει στα 6,9 ευρώ (μετά το reverse split) τότε το Ταμείο θα πρέπει να καταβάλει 173 εκατ. ευρώ για να έχει ποσοστό 33,2% μετά από τη κεφαλαιακή αύξηση.
Σε περίπτωση που η ΑΜΚ γίνει στα 2,475 ευρώ, τότε το Ταμείο θα πρέπει να εισφέρει περίπου 300 εκατ. ευρώ για να έχει το 33,2% στην τράπεζα.
Ο αριθμός των μετόχων και οι λεπτομέρειες της Α.Μ.Κ
Σήμερα η Πειραιώς έχει 29.300 μετόχους, ενώ εκτιμάται ότι οι Έλληνες επενδυτές ( ιδιώτες και θεσμικοί) ελέγχουν περί το 6%.
Συγκριτικά με τις άλλες συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς έχει αριθμητικά τους λιγότερους μετόχους και τούτο καθώς η Eurobank έχει 44.900, η Εθνική 108.500 και η Alpha Bank 115.850.
Από τη στιγμή που η Α.Μ.Κ της Πειραιώς θα ανοίξει και στην Ελλάδα (για περίπου 10% της έκδοσης) είναι πασιφανές ότι στη δημόσια προσφορά μπορούν να λάβουν μέρος τόσο οι υφιστάμενοι ιδιώτες μέτοχοι, όσοι και οι νέοι που πιστεύουν στο story των μελλοντικών υπεραξιών.
Σε αδρές γραμμές οι όροι της κεφαλαιακής αύξησης, που μένει να εξειδικευτούν περεταίρω, προβλέπουν:
–Ταυτόχρονη διαδικασία σε Ελλάδα και εξωτερικό
-Ιδιωτική τοποθέτηση (δηλ. διαδικασία που δεν θα συνιστά δημόσια προσφορά) μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και δημόσια προσφορά στην Ελλάδα
-Καταρχήν επιμερισμός σε 10% (ενδεικτικά) κατανομή για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα σε υφιστάμενους μετόχους.
-Θα καθοριστεί εύρος τιμών (min-max) για την εγγραφή στο βιβλίο προσφορών και τη δημόσια προσφορά
-Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από το βιβλίο προσφορών στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και θα είναι κοινή και για τα δύο σκέλη της ΑΜΚ, ήτοι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα
-Στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα εγγράφονται υποχρεωτικά στην ανώτατη τιμή του εύρους
-Η προνομιακή κατανομή σε υφιστάμενους μετόχους θα αφορά μόνο τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, όχι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό.
-Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα διακρίνεται σε δυο υποκατηγορίες, ήτοι μη ειδικούς επενδυτές και ειδικούς επενδυτές που είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, με τη δυνατότητα μεταφοράς μετοχών μεταξύ των κατηγοριών σε περίπτωση αδιάθετων μετοχών κάποιας κατηγορίας
-Η προνομιακή κατανομή των υφιστάμενων μετόχων που αναμένεται να αποφασιστεί από το Δ.Σ της τράπεζας θα ισχύει τόσο για τους μη ειδικούς, όσο και για τους ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη δημόσια πρόταση στην Ελλάδα.
Κατά τα άλλα και για λόγους συγκρισιμότητας η Alpha Bank διαπραγματεύεται τώρα σε τιμές που αντιστοιχούν στο 23% της ενσώματης καθαρής της θέσης, όπως αυτή εκτιμάται για τα τέλη του 2021. Η Eurobank είναι στο 48% και η Εθνική στο 41%.
Διαβάστε επίσης:
-Τράπεζα Πειραιώς: Πού οδηγεί το σχέδιο Sunrise του Χρήστου Μεγάλου
-Τράπεζα Πειραιώς: Με book building για τους ξένους και Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα η ΑΜΚ
-Άρθρο παρέμβαση: Γόρδιος Δεσμός και Τράπεζα Πειραιώς
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νικόλας Πατέρας: Δωρεά 10 νέων περιπολικών στην ΕΛ.ΑΣ
- Nestle: Ανήγγειλε αύξηση τιμών στον καφέ και σμίκρυνση των συσκευασιών της
- Συνάντηση Σι-Μακρόν: Η Κίνα θέλει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Γαλλία
- Βραζιλία: Συλλήψεις 5 ατόμων για την συνωμοσία του 2022 με στόχο την δολοφονία του Προέδρου Λούλα