• Τράπεζες

    Πειραιώς: Γιατί ήρθαν νωρίτερα τα οικονομικά αποτελέσματα – Πότε θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το placement

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Με… όπλο παρά πόδα βρίσκονται στην τράπεζα Πειραιώς σε ό,τι αφορά το placement για τη διάθεση έως και 27% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ. Χθες, 1 Φεβρουαρίου η τράπεζα ανακοίνωσε το επικαιροποιημένο οικονομικό ημερολόγιο για το 2024 όπου εκεί αναφέρεται ότι η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του έτους 2023 θα γίνει στις 14 Φεβρουαρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ήταν η 23η Φεβρουαρίου, επομένως επισπεύδεται κατά 9 ημέρες η ανακοίνωση. Πολλοί σκέφτηκαν αν αυτή η κίνηση επισπεύδει και τις διαδικασίες για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

    Αρμόδιες πηγές που γνωρίζουν το θέμα, τόνιζαν ότι αυτό έγινε προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία και να γίνουν οι συνεννοήσεις και οι διαδικασίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

    Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα ετοιμαστεί το ενημερωτικό δελτίο για το placement, κι ενδεχομένως να κατατεθεί 14 ή 15 Φεβρουαρίου. Αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών και για τους Ελληνες και για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.

    Χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει επικαιροποίηση των ημερομηνιών και το βιβλίο να έρθει νωρίτερα.

    Η Πειραιώς ενδεχομένως επιδιώκει να επικοινωνήσει καλύτερα τα οικονομικά της αποτελέσματα, κάνοντας και νέες παρουσιάσεις σε Ελληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μετά την ανακοίνωση στις 14 Φεβρουαρίου.

    Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα για το placement καθώς το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αποφασιστεί τόσο το ποσοστό που θα διατεθεί τελικά ενώ θα πρέπει να υπάρξει και απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εφόσον απευθύνεται σε Ελλάδα και εξωτερικό, για την έγκριση ενημερωτικού δελτίου.

    Το οικονομικό περιβάλλον, ειδικά μετά την εξαιρετικά επιτυχημένο διάθεση των μετοχών του ΔΑΑ, με υπερκάλυψη κατά 12 φορές, προσφορές 8 δις και την τιμή στο ανώτατο επίπεδο (8.20 ευρώ), είναι ευνοϊκό και για την τράπεζα Πειραιώς.

    Τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της τράπεζας πραγματοποιεί ράλι ενώ στη σημερινή συνεδρίαση γύρω στις 12 σημείωνε άνοδο 1,84% στα 3,87 ευρώ.

    Οι δε εκτιμήσεις των αναλυτών για την τιμή στόχο της μετοχής είναι σαφώς μεγαλύτερη: Στα 5 ευρώ η τιμή στόχος από την Optima και την JP Morgan και 4,5 ευρώ για την NBG Securities, αλλά και 5,3 ευρώ για την Euroxx.

    Mάλιστα, η τελευταία σημείωνε σε  report της στις πρώτες μέρες του 2024 ότι η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να ξεχωρίζει ως προς την αποτίμηση, τελώντας υπό διαπραγμάτευση με ακραία έκπτωση 30%-40% σε σχέση με ευρωπαϊκούς ομίλους.

    Η παρουσίαση της τράπεζας ενόψει της πώλησης ποσοστού από το ΤΧΣ άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στους ξένους αναλυτές κατά τις παρουσιάσεις που διεξήχθησαν εδώ και δύο εβδομάδες σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

    Οι ξένοι οίκοι όπως είναι γνωστό έχουν ανεβάσει την τιμή στόχο για όλες τις τράπεζες και ειδικά για την Πειραιώς που έχει μπροστά της το placement.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μέσω του ΤΧΣ σχεδιάζει την πώληση ποσοστού της τάξης του 20%, αντί του 27% που ήταν η αρχική σκέψη, με αποτέλεσμα πόλλοι απο τους ξένους να σπεύδουν να τοποθετηθούν από τώρα στη μετοχή, φοβούμενοι μήπως κατά τη διαδικασία του placement αποκτήσουν λιγότερα κομμάτια από αυτά που ενδεχομένως επεδίωκαν.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Στις 14 Φεβρουαρίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2023
    Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha: Πού οφείλεται το ράλι στις τράπεζες

    Το ράλι της Πειραιώς και η τιμή για το placement



    ΣΧΟΛΙΑ