• Τράπεζες

    Ποιοι θα βάλουν τα λεφτά στην ΑΜΚ της Optima Bank – O Χόλτερμαν και όλοι οι άλλοι

    Χένρι Χόλτερμαν (Ελλάκτωρ), Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil)

    Χένρι Χόλτερμαν (Ελλάκτωρ), Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil)


    Η κεφαλαιακή αύξηση της Optima Bank ξεκινά με τη δυναμικά αναπτυσσόμενη τράπεζα, συμφερόντων της επιχειρηματικής οικογένειας Βαρδινογιάννη, να έχει ήδη στον… κουμπαρά της το 33,7% της έκδοσης. Δηλαδή τα 51 από τα συνολικά 151,2 εκατ. ευρώ, που είναι η οροφή της επικείμενης ΑΜΚ που θα οδηγήσει στο χρηματιστήριο την κερδοφόρα και με επαρκέστατα «θωρακισμένα» οικονομικά μεγέθη τράπεζα. Αποτελώντας την πρώτη εισαγωγή χρηματοπιστωτικού ιδρύματος έπειτα από 17 χρόνια.

    Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο, ρόλο βασικού επενδυτή (Cornerstone) θα διαδραματίσουν τρείς ισχυρές δυνάμεις.

    Κατά πρώτον, η ολλανδική Reggeborgh, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο από πέρσι πολιτογραφημένος ως Έλληνας Χένρι Χόλτερμαν. Με πολύπλευρη επιχειρηματική παρουσία στη χώρα, βασικός μέτοχος στην Ελλάκτωρ (στο σχήμα της οποίας μετέχει με 15% η Μότορ Όιλ), αλλά κάτοχος ποσοστού της τάξεως του 9% στην Alpha Bank.

    Μέσω της Reggeborgh, ο Χόλτερμαν έχει δεσμευτεί να τοποθετήσει 21 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Optima Bank. Με το ποσοστό συμμετοχής του στην τράπεζα, μετά από την ΑΜΚ και την προσθήκη των νέων μετοχών να ανέρχεται σε 3,958%.

    Βασικός επενδυτής θα είναι επίσης και το fund Fiera Capital, που τοποθετείται σε αναδυόμενες αγορές.

    Χρησιμοποιώντας τρεις υπό διαχείριση επενδυτικούς βραχίονες, το συγκεκριμένο fund, που έχει μετοχική παρουσία στην Πειραιώς, αλλά και σε άλλες τράπεζες, θα μπει στην Optima Bank με 15 εκατ. ευρώ. Φτάνοντας να ελέγχει ποσοστό 2,338% εν συνόλω.

    Τρίτη συμμετοχή ως βασικού επενδυτή θα είναι αυτή του κεφαλαιούχου από το Ντουμπάι Karim Hamdoun, που μέσω εταιρείας του έχει δεσμευτεί να τοποθετήσει 5 εκατ. ευρώ. Αποκτώντας ποσοστό 0,942%.

    Παρουσία όμως στην ΑΜΚ θα έχει και η Μότορ Όιλ, που μέσω της ελεγχόμενης από εκείνη Ireon Investment, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να αποκτήσει νέες μετοχές, αξίας 10 εκατ. ευρώ. Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της Ireon Investment υπάρχει το 9,893% της τράπεζας. Ποσοστό που θα υποχωρήσει μετά από την ΑΜΚ στο 8,959%.

    Ζωηρό ενδιαφέρον και από άλλα funds

    Κρίνοντας από τις δεσμεύσεις των βασικών επενδυτών, ζητούμενο είναι να καλυφθούν τα υπόλοιπα 100,2 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου.

    Ήδη όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει εκδηλωθεί ζωηρό ενδιαφέρον συμμετοχής και από άλλα fund. Τα οποία φέρονται διατεθειμένα να καλύψουν ένα σεβαστό κομμάτι της ΑΜΚ.

    Ακόμη, ποσό της τάξεως των 7,56 εκατ. ευρώ, προορίζεται να αντληθεί από την παράλληλη διάθεση 1.050.000 μετοχών σε επιλεγμένα πρόσωπα.

    Δηλαδή σε μέλη του Δ.Σ, ανώτερα διευθυντικά στελέχη, στο προσωπικό, καθώς και σε ένα περιορισμένο κύκλο περίπου 100 ατόμων, πελατών και συνεργατών της τράπεζας. Σε αυτήν την περίπτωση οι μετοχές θα διατεθούν με έκπτωση μέχρι 10%, έναντι της τελικής.

    Με βάση την «αρχιτεκτονική» της ΑΜΚ η ανώτερη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα είναι στα 7,2 ευρώ η μία. Η τελική τιμή θα καθοριστεί από τις προσφορές που θα υποβάλλουν οι ειδικοί επενδυτές, κατά τη διαδικασία του book building.

    Σαφώς κρίσιμο στοιχείο αποτελεί και η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη δημόσια εγγραφή που θα ξεκινήσει στις 27 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 29 του μηνός.

    Η ΑΜΚ γίνεται με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης από τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να έχουν κι εκείνοι συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου. Χωρίς να έχουν «κλειδωμένες» τις νέες μετοχές που μπορεί να πάρουν.

    Σήμερα στην Optima Bank, ο Γιάννης Βαρδής Βαρδινογιάννης μέσω τριών εταιρειών ελέγχει το 13,751% της τράπεζας. Αν δεν μπεί στην ΑΜΚ το ποσοστό του θα υποχωρήσει στο 9,832%.

    Ωστόσο, η… λογική λέει ότι και εκείνος θα έχει παρουσία στην αύξηση κεφαλαίου, χωρίς να προσδιορίζεται το πού μπορεί να φτάσει το ποσό της εισφοράς του.

    Αν και η ΑΜΚ γίνεται σε ένα δύσκολο χρηματιστηριακό περιβάλλον, εκτιμάται ότι με την Optima Bank όλα θα κυλήσουν ομαλά.

    Αν η τιμή διάθεσης είναι τελικά στα 7,2 ευρώ, τότε η τράπεζα θα μπει στο χρηματιστήριο με μια κεφαλαιοποίηση 530 εκατ. ευρώ.

    Ήτοι στο 1,1 των ιδίων κεφαλαίων της, όπως αυτά θα διαμορφωθούν στα τέλη του έτους.

    Διαβάστε επίσης:

    Optima Bank: Ο Χένρι Χόλτερμαν (Reggeborgh) μπαίνει στην ΑΜΚ με 21 εκατ. ευρώ

    Optima Bank: Στις 27 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Δημόσια Προσφορά

    Epsilon Net: Μειώνεται η οικονομική επίδραση των stock options στα προσεχή εξάμηνα



    ΣΧΟΛΙΑ