ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η JPMorgan ήταν εκείνη που κίνησε πρώτη νομικές διαδικασίες κατά της WeRealize.com, μετόχου πλειοψηφίας της Viva Wallet, λόγω συγκεκριμένων ενεργειών από την πλευρά της Viva Wallet που κρίθηκε ότι ήταν σε βάρος της JPMorgan.
Αυτό διευκρινίζουν πηγές της JPMorgan στο mononews.gr, διαψεύδοντας το δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η JPMorgan προχώρησε σε ανταγωγή εναντίον του Χάρη Καρώνη μετά τις νομικές διαδικασίες που ξεκίνησε εκείνος κατά της αμερικανικής τράπεζας.
Και οι δύο αγωγές, σημειωτέον, κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές που μίλησαν στο mononews.gr, την πρώτη κίνηση στο ταμπλό της νομικής διαμάχης που θα οδηγήσει τις δύο πλευρές στις δικαστικές αίθουσες έκανε η πλευρά της JPMorgan, κάτι που διαφαίνεται και από την επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας:
«Η JPMorgan έχει κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της WeRealize.com Ltd., μετόχου πλειοψηφίας της Viva Wallet. Αυτό οφείλεται σε ενέργειες στις οποίες προχώρησε η WeRealize για να περιορίσει ή να παρακάμψει τα συμβατικά και νόμιμα δικαιώματα που έχουμε ως επενδυτές στη Viva.
«Η ενέργεια αυτή [αγωγή] κατατέθηκε αφού εξαντλήθηκαν όλες οι άλλες επιλογές. Παρά τη διαμάχη, πιστεύουμε στη Viva Wallet, στους ανθρώπους της, στη στρατηγική μας επένδυση στην εταιρεία και στις ευρύτερες δραστηριότητές μας στην Ελλάδα».
Με τον τρόπο αυτό, το πολυσυζητημένο deal μεταξύ Viva Wallet και JPMorgan πήρε τον δρόμο για τα δικαστήρια.
Κατηγορεί επίσης την JPMorgan ότι εμπόδισε τη Viva, επιτρέποντας στην επιχείρηση πληρωμών της ίδιας της τράπεζας να ανταγωνιστεί την fintech σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές.
Σύμφωνα με τους όρους της επένδυσης της JPMorgan στη Viva, η τράπεζα μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της fintech εάν η αξία της είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2025. Η τράπεζα έχει μερίδιο 48,5% στη Viva.
Η υπόθεση της Frank
Όπως αναφέρουν οι FT, η δικαστική διαμάχη μεταξύ της JPMorgan και του Καρώνη δεν είναι η μόνη που έχει η τράπεζα με επιχείρηση στην οποία έχει επενδύσει, αφού διοχέτευσε δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες από 40 fintech από το 2021.
Πέρυσι, η JPMorgan μήνυσε τον Charlie Javice, ιδρυτή της Frank, μιας φοιτητικής χρηματοοικονομικής πλατφόρμας που η τράπεζα είχε αγοράσει για 175 εκατομμύρια δολάρια το 2021, ισχυριζόμενη ότι είχε διογκώσει την βάση των χρηστών της.
Ο Javice έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς της JPMorgan για παραποίηση λογαριασμών και έχει καταθέσει ανταγωγή κατηγορώντας την τράπεζα ότι θέτει σε κίνδυνο τη φήμη του. Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη.
Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών
Η JPMorgan επένδυσε 800 εκατ. ευρώ στη Viva το 2021 για να εξασφαλίσει το 48,5% των μετοχών της στο πλαίσιο της επέκτασης της στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών.
Στην αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, η εταιρεία χαρτοφυλακίου του Καρώνη, WRL, αμφισβήτησε τους όρους της συμφωνίας της JPMorgan για την εξαγορά της Viva. Υποστηρίζοντας, όπως ανέφερε, ότι «δημιουργούν στρεβλά κίνητρα», με την τράπεζα να προσπαθεί να περιορίσει την ανάπτυξη της fintech, ώστε να μπορέσει να πάρει την επιχείρηση σε χαμηλή τιμή το επόμενο έτος.
Την ίδια ώρα στελέχη της JPMorgan φέρεται ότι πιστεύουν πως ο κ. Καρώνης αρνείται να δεχτεί ότι η αποτίμηση των εταιρειών fintech έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.
Όταν η JP Morgan συμφώνησε να επενδύσει στη Viva, ο διευθύνων σύμβουλος της, Τζέιμι Ντίμον, ο παππούς του οποίου μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Ελλάδα, ταξίδεψε στην Αθήνα για να συναντήσει τον Καρώνη καθώς και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην εκδήλωση «Ημέρα των Επενδυτών» που διοργανώθηκε από την τράπεζα το 2022, ο Ντίμον εξήρε τον παγκόσμιο επικεφαλής πληρωμών της JPMorgan, Τάκη Γεωργακόπουλο, για την επίτευξη της συμφωνίας με τη Viva.
Έκτοτε, οι σχέσεις μεταξύ της JPMorgan και του Χάρη Καρώνη έχουν επιδεινωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου έτους, δύο διευθυντές που διορίστηκαν από την JPMorgan στο διοικητικό συμβούλιο της Viva παραιτήθηκαν μετά από διαφωνίες για την ανεξαρτησία τους, ανέφεραν οι πηγές της εφημερίδας.
Οι δύο πλευρές διαφωνούν επίσης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αποτιμάται η Viva. Η JPMorgan προσέλαβε την επενδυτική τράπεζα Houlihan Lokey, η οποία πρόσφατα έδωσε στην fintech αποτίμηση 1 δισ. ευρώ. Ο εκτιμητής της Viva, η EY, τοποθέτησε της αξία της στα 3 δισ. ευρώ.
Η JPMorgan και η WRL έχουν φτάσει σε αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης της Viva και ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να επιλύσει τη διαφορά.
Διαβάστε επίσης:
Viva Wallet: Αγωγή Χάρη Καρώνη κατά της JPMorgan – Ανταγωγή από τους Αμερικανούς
Εκτός ορίων η σύγκρουση για την… τιμή της Viva Wallet – Η κίνηση Καρώνη και το «μπλόκο» της ΤτΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί