Τρεις λόγους εντοπίζουν Έλληνες διαχειριστές για τη χθεσινή κούρσα της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας (4,83%, στα 2,12 ευρώ).

Πρώτον: Απομακρύνεται η προοπτική να καταφύγει η Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87 σε αύξηση κεφαλαίου. Μετά το swap που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το κεφαλαιακό όφελος για την τράπεζα ανέρχεται σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Η Εθνική αντάλλαξε κρατικά ομόλογα στις αρχές του περασμένου έτους ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ και έλαβε νέους τίτλους, διάρκειας 30 ετών, ίσης συνολικής ονομαστικής αξίας, με επιτόκιο 3,25%. Με την συναλλαγή αυτή η τράπεζα, όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές, φαίνεται να βελτιώνει σημαντικά την κερδοφορία της.

Ταυτόχρονα, με βάση τα αποτελέσματα του 2020, η τράπεζα πουλάει 6,1 δις. στεγαστικά δάνεια μέσω του προγράμματος Frontier και για φέτος απομένουν μόλις άλλα 4 δισ. ευρώ. Για το Frontier, που αποτελεί και τη μεγάλη τιτλοποίηση της τράπεζας το ενδιαφέρον είναι μεγάλο όπως λένε πηγές προσκείμενες στην τράπεζα, αφού δίνουν το παρόν funds, όπως η Fortress.

Δεύτερον: Το επόμενο διάστημα αναμένεται να συντηρηθεί η πληροφορία ότι η Εθνική και η Eurobank θα διεκδικήσουν εκ νέου την τοποθέτησή τους στους δείκτες της Morgan Stanley. Η νέα αξιολόγηση πρόκειται να γίνει στις 9 Φεβρουαρίου. Στη νέα αξιολόγηση λέγεται ότι ο Μυτιληναίος είναι φαβορί για να τοποθετηθεί, η κεφαλαιοποίηση του οποίου ανέρχεται πλέον 1,790 δισ. ευρώ. Της δε Εθνικής η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 1,947 δισ. ευρώ και της Eurobank τα 2,2 δισ. ευρώ. Οι αποτιμήσεις αυτές έχουν υπολογιστεί με βάση τα χθεσινά κλεισίματα. Υπενθυμίζεται ότι το όριο που εξετάζει η Morgan Stanley για να εντάξει κάποια μετοχή στους δείκτες της είναι το όριο του 1 δισ. δολαρίων κεφαλαιοποίηση, αφαιρουμένων των ποσοστών των βασικών μετόχων και των επαναγορασμένων ιδίων μετοχών.

Τρίτον: Ένας από τους λόγους που αναμένεται να συντηρηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Εθνική είναι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ή της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο. Την ερχόμενη εβδομάδα το CVC, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, πρόκειται να καταθέσει βελτιωμένη προσφορά για τουλάχιστον το 80% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με έμπειρα τραπεζικά στελέχη και διαχειριστές κεφαλαίων, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας υπό τον Παύλο Μυλωνά γνωρίζει τους κινδύνους που εγκυμονεί μία συμφωνία χωρίς ικανό τίμημα, τέτοιο που να ανταποκρίνεται στα οικονομικά μεγέθη και την ιστορία της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ταυτόχρονα, οι διαπραγματεύσεις με το CVC ακόμα και αν το τίμημα ανέλθει πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, σχεδόν 50% κάτω από τα ίδια κεφάλαια, τη στιγμή που συνεχίζει κερδοφόρα σε κάθε τρίμηνο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναμένεται να τραβήξουν σε μάκρος και χρόνο. Που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί νέα διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, την DG Comp. Αν επιλεγεί, από την άλλη, η λύση της εισαγωγής των μετοχών στο Χρηματιστήριο, αρκεί μόνο μία δήλωση της διοίκησης της τράπεζας, οπότε δεν θα χρειαστεί καμία παράταση που να παραπέμπει στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Υπό τα δεδομένα αυτά, οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε κατ’ ελάχιστο να διαθέσει το 40% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο επενδυτικό κοινό, αφήνοντας τελικά την αγορά να αποφασίσει για το τίμημα που θα προσφερθεί.

Οι ενθαρρυντικές προοπτικές για το 2021 έχουν ανεβάσει τον πήχη για την αποτίμησή της. Επιπρόσθετα, η αποτίμηση της AXA Ελλάδος μετά το deal με τη Generali έδωσε ένα επιπλέον σημείο αναφοράς, καθώς κατ’ αναλογία η αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής ανεβαίνει ακόμη πιο πολύ.

Διαβάστε επίσης: 

Εθνική Τράπεζα: Λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση της μεγάλης συμφωνίας

Η Ελλάδα αντλεί 2 δισ. μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με δύο ελληνικές τράπεζες

Προγράμματα διευκόλυνσης για δανειολήπτες ανάχωμα στα νέα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας