ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπορεί η μεγάλη προσπάθεια των τραπεζών να περιορίσουν τα κόκκινα δάνειά τους αγγίζοντας το μέσο όρο της Ευρώπης μέσα στο 2022 να έχει πυροδοτήσει σενάρια για αυξήσεις κεφαλαίου, όμως τα σενάρια δεν είναι τόσο άμεσα ούτε τόσο προφανή.
Για παράδειγμα ο συνεχής «θόρυβος» γύρω από ενδεχόμενη αύξηση της Εθνικής Τράπεζας διαψεύδεται από αρμόδιες πηγές αλλά και από αυτήν καθ’ αυτήν τη λογική.
Είναι γεγονός πως οι συστημικές τράπεζες πρέπει να μεταβάλουν την κεφαλαιακή του ποιότητα κυρίως λόγω της αναβαλλόμενης φορολογίας όμως το θέμα αυτό στην παρούσα φάση αντιμετωπίζεται μέσα από το hive down και στη συνέχεια θα αντιμετωπιστεί με κερδοφορία από πλευράς των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ιδιαίτερα ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα δεν πρόκειται στην παρούσα φάση να αναζητήσουν κεφαλαιακή ενίσχυση λένε αρμόδιες πηγές στο Mononews.
Ένα από αυτά θα πρέπει να θεωρείται η Εθνική Τράπεζα κυρίως επειδή βρίσκεται σε καλύτερη κεφαλαιακή θέση από τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα και μάλιστα αυτό καταγράφεται στο γεγονός πως προχωρά τιτλοποιήσεις χωρίς hive down.
Σε ότι αφορά την Alpha Bank εδώ προέχουν τα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων της τράπεζας η οποία σε έναν δεύτερο χρόνο θα χρειαστεί κεφάλαια όμως κανένας δεν μπορεί να πει πως έχει έρθει η ώρα. Άλλωστε πολύ πρόσφατα η Τράπεζα προχώρησε στην έκδοση ομολόγου Tier 2 αντλώντας 500 εκατ. ευρώ με σημαντική επιτυχία.
Και για την Eurobank ωστόσο τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο πολύ άμεσα.
Βεβαίως η πανδημία μπορεί να αποτελέσει ανατρεπτικό παράγοντα, σε κάθε περίπτωση πάντως οι σχεδιασμοί των τραπεζών θα είναι προσεκτικοί και θα πρέπει να βοηθηθούν και από την αγορά.
Έτσι λοιπόν στην παρούσα φάση οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν την αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς η οποία προχωρά σε ριζική εκκαθάριση του ισολογισμού της.
Ας σημειωθεί τέλος πως η ίδια λογική επικρατεί και στις διεθνείς αγορές που λειτουργούν σε μια λογική βλέποντας και κάνοντας και δεν ανακοινώνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ακόμη και τράπεζες που χρειάζονται αυξήσεις.
Οι σχεδιασμοί του ΤΧΣ
Παράλληλα με τους σχεδιασμούς των τραπεζών ξετυλίγονται και οι σχεδιασμοί του ΤΧΣ στο οποίο αναμένεται να αλλάξει η ηγεσία.
Ως γνωστόν βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ανάδειξη διευθύνοντος συμβούλου από το selection panel.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διενεργήσει την γενική του συνέλευση το καλοκαίρι και εκεί θα υπάρξει μια πρώτη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο το Ταμείο θα ρευστοποιήσει τις συμμετοχές του στις τράπεζες.
Το ΤΧΣ κατέχει το 61,35% των μετοχών της Πειραιώς που μετά την αύξηση κεφαλαίου με δημόσια προσφορά θα μειωθεί πιθανότατα το 24%. Κατέχει το 1,4% της Eurobank, το 10,98% της Alpha bank και το 40,3% της Εθνικής τράπεζας.
Σε κάθε περίπτωση τα αναγραφόμενα για ρευστοποίηση από την πλευρά του ΤΧΣ των συμμετοχών σε Eurobank και Εθνική δε συνάδουν με σχεδιασμούς αύξησης κεφαλαίου τουλάχιστον άμεσα καθώς εάν για παράδειγμα η Εθνική κατευθυνόταν σε μια τέτοια ενέργεια, τότε το ΤΧΣ θα σχεδίαζε τη συμμετοχή του σε αυτήν την αύξηση και όχι την πώληση τμήματος του ποσοστού που κατέχει στην τράπεζα.
Διαβάστε επίσης: