Μεγάλα επενδυτικά fund μεταξύ των οποίων το Apollo, το Bain Capital και η Intrum έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να εμπλακούν ενεργά στη διαχείριση των κόκκινων δανείων των τραπεζών μέσα από την ενεργοποίηση εργαλείων όπως το Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Schemes – APS), που μελετά η κυβέρνηση. Οι συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι σε προχωρημένο στάδιο και σύμφωνα με πληροφορίες του MonoNews τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια που χτενίζουν ήδη την ελληνική αγορά κόκκινων δανείων, παρακολουθούν στενά τις συζητήσεις με στόχο να λάβουν θέση την επόμενη μέρα.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού, όπως ονομάζεται, ενεργοποιήθηκε υπό την πίεση της καταβαράθρωσης του μετοχών του τραπεζικού κλάδου, που ερμηνεύθηκε ως προάγγελος για επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η δημιουργία παρόμοιων σχημάτων επιχειρείται να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε ανάλογες επιθετικές κινήσεις, αποτρέποντας αναγκαστικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και αναμένεται να ενεργοποιηθεί σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές, δηλαδή τον SSM και την ΕΚΤ.

Κρίσιμο θέμα που θα πρέπει να ξεπεραστεί είναι η εγγύηση που θα παράσχει το δημόσιο για τη μεταβίβαση κόκκινων δανείων από τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPV) να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση, κάτι που απαιτεί την έγκριση της DG Comp. Τα SPVs θα εκδώσουν ομόλογα, κάποια από τα οποία θα συνοδεύονται από κρατικές εγγυήσεις, τα οποία θα διαθέσουν σε επενδυτές.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια σχήματα λειτουργούν σε όλες τις χώρες το τραπεζικό σύστημα των οποίων αντιμετωπίζει ή αντιμετώπισε πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια. Μεταξύ αυτών η Ιταλία στην οποία κάθε τράπεζα έχει δημιουργήσει το δικό της φορέα μεταβίβασης κόκκινων δανείων, η Κύπρος που έχει δημιουργήσει μια άλλη παραλλαγή μεταφοράς σε ειδικό φορέα – που φέρει την επωνυμία ΕΣΤΙΑ – τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, η Ισπανία και η Ιρλανδία που ήταν και η πρώτη χώρα που δημιούργησε εναλλακτικά σχήματα, όπως η bad bank.

Το σχέδιο για τη δημιουργία ενός σχήματος εγγυήσεων προϋποθέτει εκτός από τη σύμφωνη γνώμη της DG Comp τη μεταφορά των κόκκινων χαρτοφυλακίων σε SPV με πώληση ή εναλλακτικά με την έκδοση τίτλου ή ακόμη και με συνδυασμό αυτών των δύο. Η μορφή που θα έχει η συναλλαγή είναι καθοριστική για το κατά πόσο τα δάνεια αυτά θα φύγουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, ενώ επίσης καθοριστικό θέμα είναι η τιμή στην οποία θα μεταφερθούν τα δάνεια αυτά. Πηγές με γνώση του θέματος, εξηγούν ότι εάν οι τιμές στις οποίες μεταφερθούν τα δάνεια είναι τιμές αγοράς, το εμπόδιο της κρατικής ενίσχυσης μπορεί να παρακαμφθεί. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα υποχρέωνε τις τράπεζες να εγγράψουν μεγάλες ζημιές και να απομειώσουν ανάλογα τα κεφάλαιά τους,

Εναλλακτικός τρόπος για να παρακαμφθεί το εμπόδιο της κρατικής ενίσχυσης είναι η τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων. Η λύση αυτή επιτρέπει στις τράπεζες να κρατήσουν ένα τμήμα του τίτλου που θα εκδοθεί στα βιβλία τους. Είναι λογικό ότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται να μεταφερθεί το τμήμα του δανείου για το οποίο οι τράπεζες δεν έχουν κάνει προβλέψεις. Ο τίτλος για το τμήμα του δανείου που οι τράπεζες θα κρατήσουν στα βιβλία τους δεν θα συνοδεύεται με κρατική ενίσχυση και έτσι παρακάμπτονται οι αντιρρήσεις της DG Comp. Η όποια εγγύηση μπορεί να δοθεί για το τμήμα του δανείου που θα μεταφερθεί στο φορέα, απαλλάσσοντας με αυτό τον τρόπο την τράπεζα από το «κακό δάνειο», δηλαδή αυτό που δεν έχει προβλέψεις και περιορίζοντας έτσι τις ζημιές στα κεφάλαιά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τη δημιουργία εταιρείας «ειδικού σκοπού» σκέφτεται η κυβέρνηση, για να «σβήσει την φωτιά» με τα «κόκκινα δάνεια»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο: Έξαλλοι στον SSM με 100 επιχειρηματίες που έχουν λεφτά και δεν πληρώνουν τα δάνεια (Μάνεσης, Σαρακάκης κλπ.)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρέμβαση Κομισιόν στο τραπεζικό sell-off: Οι ελληνικές τράπεζες θα κάνουν αυτό που πρέπει για τα «κόκκινα» δάνεια