ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο υποκριτής Κικίλιας, τα βαριά πορτοφόλια στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το Helikon και ο ΑΔΜΗΕ, το παρασκήνιο με την Phos Bank και την Εκκλησία, τι συμβαίνει με τον manager Μπρουμίδη, το νέο χάος στις Σπέτσες και ένα εφοπλιστικό quiz
Σιγή ιχθύος επικρατεί σε ότι αφορά την αύξηση κεφαλαίου ύψους 30 εκατ ευρώ για την δημιουργία της ψηφιακής τράπεζας Phos Βank από την Εκκλησία της Ελλάδος, ωστόσο πηγές της αγοράς υπογραμμίζουν πως ήδη έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της ΑΜΚ, στην οποία συμμετέχουν επιχειρηματίες και εφοπλιστές.
Μάλιστα τις επόμενες μέρες ο Άγγελος Φιλιππίδης (πρώην πρόεδρος του ΤΤ) CEΟ της Financial Innovation Holding, της εταιρείας που «τρέχει» την αύξηση κεφαλαίου, θα έχει επαφές με επιχειρηματικούς κύκλους σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κύπρο, για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.
Το χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της αύξησης λήγει στα τέλη Ιουλίου (η αύξηση ξεκίνησε την 25η Μαρτίου) και αμέσως μετά -το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου-θα κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ο φάκελος, μαζί με το επιχειρησιακό σχέδιο της Phos bank, προκειμένου να λάβει την άδεια λειτουργίας, αφού προηγουμένως ενημερωθεί και δώσει το «πράσινο» φως και ο SSM.
Εν δυνάμει πελατεία της Phos Βank είναι τα 10 εκατομμύρια των απόδημων Ελλήνων προκειμένου να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους στην Ελλάδα (από την πληρωμή κοινοχρήστων, ΕΝΦΙΑ, ή να στείλουν χρήματα σε συγγενείς), αλλά και να διατηρούν καταθέσεις στην τράπεζα και στόχος της είναι το 60% της δραστηριότητας της να προέρχεται από το εξωτερικό. Θα είναι μία αμιγώς digital τράπεζα, χωρίς φυσικά καταστήματα και θα χορηγεί μικροδάνεια (ύψους 20-30 χιλιάδων ευρώ) σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι φερέγγυοι.
Αύξηση κεφαλαίου 30 εκατ. ευρώ
Η εταιρεία Financial Innovation Holding ΑΕ, στην οποία βασικός μέτοχος είναι η Εκκλησία της Ελλάδος και η οποία ιδρύθηκε το 2021, έχει αναλάβει την υλοποίηση του εγχειρήματος, και τρέχει την αύξηση κεφαλαίου των 30 εκατ ευρώ. Η Phos Bank θα αποτιμάται στα 60 εκατ ευρώ και το 25% του μετοχικού της κεφαλαίου θα είναι στα χέρια της Εκκλησίας και συνδεδεμένων με αυτήν ΜΚΟ.
Το project της Εκκλησίας της Ελλάδος για να αποκτήσει την δική της αμιγώς ψηφιακή τράπεζα –στα πρότυπα της Snappi και της Revolute– βασίστηκε σε μία ιδέα του έμπειρου περί τα χρηματοοικονομικά πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγγελου Φιλιππίδη. Κεντρικό ρόλο στο εγχείρημα, έχει ο στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, ο οποίος είναι επικεφαλής της ΕΚΥΟ (Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών).
Οι κ.κ. Φιλιππίδης και Φαρμάκης έχουν ολοκληρώσει την εκπόνηση του business plan, στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς η δομή και η λειτουργία της νέας τράπεζας, και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο στόχος είναι η Εκκλησία της Ελλάδος να λάβει την άδεια για την Phos Bank μέχρι το τέλος του χρόνου.
Και όπως αναφέρουν όσοι έχουν γνώση του εγχειρήματος, αποστολή της τράπεζας είναι ανάπτυξη ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού τρόπου αξιοποίησης του ελληνισμού, των ομογενών σε όλο τον κόσμο, δηλαδή η ανάπτυξη μιας νέας εκδοχής του ολυμπισμού στην καθημερινή οικονομία.
Διαβάστε επίσης:
Optima Bank για AKTOR: Εργα 5 δισ. ευρώ και με το βλέμμα στο μέρισμα από φέτος
Καρέλιας: Αύξηση καθαρής κερδοφορίας 29,9% για τον όμιλο το 2024
Μεγάλη ανατροπή στην Cosmote – Αυτό είναι το νέο όνομα της εταιρείας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βασιλίσσης Όλγας: Τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται η ανάπλαση – Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις
- Μπρα ντε φερ ΡΑΑΕΥ – ΔΕΔΔΗΕ για το WACC: Ως 7,2% θέλει η ΡΑΑΕΥ-Σήμερα οι αποφάσεις
- Νέα πλατφόρμα για τα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής – Πώς θα λειτουργεί
- Συμμαχία Χαρδαλιά – ΕΤΑΔ για την αξιοποίηση του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο
