ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επείγει να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του νέου πτωχευτικού και να ετοιμαστεί ένας δίκαιος αλγόριθμος που θα μοιράζει τη «χασούρα» των πιστωτών. Και αυτό θα πάρει χρόνο, όμως και στην περίοδο μετάβασης θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, να γνωρίζουμε θα γίνονται πλειστηριασμοί ή όχι.
Τα παραπάνω ανέφερε πριν από λίγο ο CEO της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς σε διαδικτυακή συζήτηση του ΙΟΒΕ με θέμα «Χρηματοδότηση, ιδιωτικό χρέος επανεκκίνηση της οικονομίας».
Το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι απαραίτητο για να μειωθούν τα προβληματικά δάνεια. Τα τελευταία χρόνια τα θέματα πτώχευσης μας έχουν ταλαιπωρήσει, από το νόμο Κατσέλη και τα νομοθετήματα που ακολούθησαν και τα οποία δεν πέτυχαν.
Ωστόσο ο κ. Μυλωνάς παραδέχθηκε ότι ο νόμος Κατσέλη στα χαρτιά ήταν «καλός νόμος», όμως κόλλησε στα Δικαστήρια (εννοώντας τις μεγάλες καθυστερήσεις στον προσδιορισμό και την εκδίκαση των υποθέσεων).
Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο προσφέρει μία «δίκαιη λύση» σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας.
Όμως, συνέχισε, οι ροές εργασίας του νέου νόμους αφορούν πολλά επίπεδα: προειδοποίηση οφειλέτη, διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού, επιδότηση δόσης, διαδικασία εξυγίανσης, διαδικασία πτώχευσης, φορέας ανάκτησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων.
Εκκρεμούν λοιπόν 50 υπουργικές αποφάσεις για να ενεργοποιηθεί ο νόμος και κυρίως αυτές οι αποφάσεις –καθώς το πλαίσιο είναι πολυεπίπεδο- να είναι συμβατές μεταξύ τους. Διότι αν δεν είναι τότε θα έχουμε πρόβλημα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.
Σημείωσε πως υπάρχουν καθυστερήσεις καθώς το σύστημα της πλατφόρμας του πτωχευτικού της «Δεύτερης Ευκαιρίας» θα πρέπει να συνδέεται με τα υπόλοιπα συστήματα των τραπεζών, του δημοσίου, των δικαστηρίων για να υπάρχει real time ενημέρωση.
Αναφέρθηκε και στον αλγόριθμο, που δεν είναι έτοιμος ακόμη και «θα πρέπει να είναι δίκαιος και να μοιράζει τη χασούρα».
«θα πρέπει να συνεννοηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε την περίοδο της μετάβασης, δεν μπορούμε να είμαστε στο κενό» σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες και συμπλήρωσε πως: Όλες οι τράπεζες θα στηρίξουμε με προσωπικό από το ΙΤ και το credit την προσπάθεια, θα την στηρίξουμε με δύναμη και από την τσέπη μας».
Διαβάστε επίσης:
Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων – Οι 4 άξονες
Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ): Νέο κύμα «κόκκινων δανείων» λόγω πανδημίας – Απαραίτητη η bad bank
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση
- Παπαστεργίου: Η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, παράγοντας ενδυνάμωσης του εγχώριου τεχνολογικού οικοσυστήματος
- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Λειτουργούν αυτόφωρα τα Σαββατοκυριακά και τις αργίες