Η μείωση των «κόκκινων» δανείων στο 3%, εκταμιεύσεις της τάξης των 5 δισ, ευρώ το χρόνο για την τριετία 2022-2024 και καθαρή πιστωτική επέκταση 1,5 με 2 δισ. ευρώ το χρόνο, αλλά και διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022, είναι οι στόχοι της Εθνικής Τράπεζας, όπως υπογράμμισε στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους διεθνείς αναλυτές ο CEO της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης υπογράμμισε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει μηδενική έκθεση στην αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας και συνεπώς οι επιπτώσεις θα είναι έμμεσες λόγω του ενεργειακού κόστους και των πληθωριστικών πιέσεων στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

1

Ωστόσο υπογράμμισε πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή ανησυχία για αύξηση των κόκκινων δανείων από την κρίση.

Μεταξύ των άλλων ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως στόχος της ΕΤΕ είναι η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων στο 1,8 δισ. ευρώ το 2022 από 2,1 δισ. το 2021, που σημαίνει ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διαμορφωθεί κάτω του 3% μέχρι το 2024.

Την ίδια ώρα στόχος της ΕΤΕ είναι νέες εκταμιεύσεις της τάξης των 5 δισ. ευρώ το χρόνο για την τριετία 2022-2024 και καθαρή πιστωτική επέκταση κατ΄ έτος 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

Καλά είναι τα νέα και για τους μετόχους της τράπεζας καθώς θα διανεμηθεί μέρισμα για την χρήση του 2022 και όταν ρωτήθηκε ο κ. Μυλωνάς για το ύψος του μερίσματος απάντησε χαρακτηριστικά: θα ξεκινήσουμε «σεμνά και ταπεινά».

Επίσης η ΕΤΕ στοχεύει σε ετήσια αύξηση της τάξης του 10% των εσόδων από προμήθειες, που θα επιτευχθεί με την ενίσχυση της δραστηριότητας, των σταυροειδών πωλήσεων και την είσοδο της τράπεζας σε νέα προϊόντα και κλάδους, όπως στα επενδυτικά προϊόντα, τις τραπεζοασφάλειες. Και παράλληλα συνεχίζει τις επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές, ώστε μέσα από την ενίσχυση των ψηφιακών καναλιών και την κινητοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού να πετύχει περαιτέρω μείωση του δείκτη κόστος προς έσοδα σε επίπεδα κάτω του 47%.

Στο πλάνο είναι και η μείωση του κόστους ρίσκου κάτω από 60 μονάδες βάσεις, γεγονός που θα επιτρέψει τους δείκτες κερδοφορίας να κινηθούν με ετήσιο ρυθμό 10% από 8,1% το 2021.

Θετικό αποτύπωμα στα κεφάλαια και την κερδοφορία της τράπεζας αφήνουν τόσο η ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής όσο και η πώληση του δικτύου αποδοχής καρτών στην αμερικανική εταιρεία EVO εντός του δευτέρου τριμήνου.

Σε ότι αφορά τις νέες εκδόσεις για άντληση κεφαλαίων ύψους 200 εκατ. ευρώ ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως οι αποφάσεις αυτές σχετίζονται με τις συνθήκες στις αγορές, ειδικά σε αυτή την περίοδο της έντονης αβεβαιότητας.

Σε ότι έχει να κάνει με τον πόλεμο υπογράμμισε τη μηδενική έκθεση της Εθνικής στη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ όπως είπε η άμεση έκθεση της Ελλάδας στη Ρωσία, σε ότι έχει να κάνει με εξαγωγές, τουρισμό, άμεσες ξένες επενδύσεις, είναι μικρή, μόλις το 0,3% του ΑΕΠ, ωστόσο το 30% περίπου των εισαγωγών ενέργειας της Ελλάδας προέρχεται από τη Ρωσία (15% της εγχώριας κατανάλωσης). Και τόνισε πως οι επιπτώσεις είναι έμμεσες και προέρχονται κυρίως από την αύξηση του πληθωρισμού και τις υψηλές τιμές ενέργειες που θα επηρεάσουν το κόστος παραγωγής και πρώτων υλών.

Και συμπλήρωσε πως μεγάλο μέρος από τις αρνητικές επιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν με μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Στο 6,9% ο δείκτης καθυστερήσεων, έρχεται η διανομή μερίσματος

Εθνική Τράπεζα: Κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στα 833 εκατ. ευρώ το 2021

Βασίλης Καραμούζης (ΕΤΕ): Χρηματοδοτήσεις άνω των 10 δις ευρώ από την Εθνική την επόμενη τριετία για έργα πράσινης μετάβασης και κατασκευές