Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Παύλος Μυλωνάς (Εθνική): Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το μέρισμα και οι νέες προκλήσεις

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παύλος Μυλωνάς

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παύλος Μυλωνάς (δεξιά)

Στα επιτεύγματα της Εθνικής τα τελευταία χρόνια στάθηκε περισσότερο ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης.

Επιτεύγματα που σύμφωνα με τον ίδιο οδήγησαν και στην απόφαση του επόπτη να εγκρίνει μέρισμα μετά από 16 χρόνια και η Εθνική να διανείμει το 30% των καθαρών κερδών του 2023 που ανήλθαν σε 1,1 δις ευρώ, δηλαδή 332 εκατ ευρώ, που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 4,5% στη σημερινή τιμή της μετοχής και είναι υψηλότερη σε σχέση με το 2023.

«Ο επόπτης διέκρινε σε εμάς τον καθαρό ισολογισμό, την υψηλή ρευστότητα και την υγιή κερδοφορία», είπε και υπογράμμισε: ο κ.  «Αναγνώρισε την υγιή οργανική κερδοφορία της ΕΤΕ, την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια (CET1 στο 18,4%, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη), την επίσης υψηλή ρευστότητα (ομοίως ο δείκτης υψηλότερος των ευρωπαϊκών τραπεζών), τον καθαρό ισολογισμό με δείκτη NPE στο 3,5% και την πλήρη αποπληρωμή της παροχής έκτακτης ρευστότητας (TLTRO)».

Ο κ. Μυλωνάς στάθηκε ιδιαίτερα χθες στον μετασχηματισμό της τράπεζας και στη βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πελάτη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πριν από 5 χρόνια οι πελάτες μας μας θεωρούσαν αργούς στις διαδικασίες. Σήμερα έχουμε απλοποιήσει πολλές διαδικασίες και το 98% των συναλλαγών πραγματοποιούνται από τα εναλλακτικά κανάλια, με το 60%  αυτών μέσω του κινητού τηλεφώνου. Επενδύουμε είπε στις ψηφιακές υπηρεσίες και είμαστε πρωτοπόροι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και από τις κορυφαίες τράπεζες στην Ευρώπη.»

Όπως είπε, η ΕΤΕ έχει εκταμιεύσει νέα δάνεια 7 δισ. ευρώ ετησίως τα τελευταία 3 χρόνια, στις επιχειρηματικές χορηγήσεις υπάρχει καθαρή ροή πιστώσεων για 7ο συνεχές τρίμηνο, ενώ η ζήτηση ενισχύεται και από τον ιδιωτικό τομέα, με άνοδο στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων.

Αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση της τράπεζας από τους διεθνείς οίκους αλλά και στις προσπάθειες που κάνει η Εθνική στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης:

«Πρέπει να δώσει αγώνα η τράπεζα για την κλιματική αλλαγή. Θα κάνουμε επενδύσεις για τη μείωση των ρύπων που συνδέεται με το χαρτοφυλάκιό μας», ανέφερε.

Τέλος η πρόβλεψή του για την οικονομία ήταν ότι θα υπάρξει ένα μακροοικονομικό σταθερό περιβάλλον το οποίο μπορεί να φέρει ισχυρή ζήτηση από επιχειρηματίες για δανεισμό τους.

«Ετσι τα αποτελέσματα της τράπεζας θα συνεχίσουν να είναι πολύ ικανοποιητικά επιβραβεύοντας την εμπιστοσύνη των μετόχων μας».

 

Χαρδούβελης

Στις επιδόσεις της Εθνικής αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, λέγοντας ότι η ΕΤΕ πέτυχε την 5η καλύτερη επίδοση, μεταξύ 109 συστημικών τραπεζών, στα πανευρωπαϊκά stress tests της ΕΚΤ, ήταν η πρώτη ελληνική Τράπεζα που έλαβε την επενδυτική βαθμίδα από τη Moody΄s και μάλιστα βαθμολογήθηκε ένα σκαλοπάτι υψηλότερα από το ελληνικό αξιόχρεο, και συγκαταλέγεται στις κορυφαίες τράπεζες στην ΕΕ (και από τις καλύτερες διεθνώς σε επίπεδο ψηφιοποίησης), συμμετέχοντας ενεργά στις διεργασίες για θέματα ευρωπαϊκού τραπεζικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε επίσης:

Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Υπεραντίδραση» της κυβέρνησης ο φόρος στο φυσικό αέριο
Alpha Finance: Ανοδική τροχιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών το δεύτερο εξάμηνο – Ποιες μετοχές ξεχωρίζει
ΑΧΙΑ για Εθνική: Επαναλαμβάνει τη σύσταση buy με τιμή στόχο στα 10,50 ευρώ