Κανονικά θα συνεχίσει τον σχεδιασμό της η Εθνική Τράπεζα για τη διαδικασία τιτλοποίησης NPLs άνω των 6 δισ. ευρώ (πακέτο Frontier), ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας στην ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019.  Όπως ανέφερε η διοίκηση της ΕΤΕ, η Τράπεζα για το Project Fronier θα βγει στις αγορές όταν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν.

Η Εθνική προβλέπει πάντως, πως η κρίση του κορονοϊού θα πλήξει κυρίως τις εξαγωγές και τον τουρισμό, ενώ δευτερογενείς επιπτώσεις που μπορεί να είναι σημαντικές θα υποστούν η εμπιστοσύνη και η αγορά εργασίας. Τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης θα βοηθήσουν να περιοριστεί η πίεση στην αγορά. Όπως ανέφερε ο Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας, με βάση το καλό σενάριο που είναι και το βασικό η κρίση θα τελειώσει μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου και τα πράγματα θα είναι καλύτερα τον Ιούλιο-Αύγουστο, σώζοντας μέρος της τουριστικής σεζόν.

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως η τράπεζα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση καθώς έχει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια από το Swap των κρατικών ομολόγων που πραγματοποίησε, διαμορφώνοντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο 17,4% και 18,3% proforma. Παράλληλα, υπάρχουν και κεφαλαιακά κέρδη 300 εκατ. ευρώ από ομόλογα, ενώ η κρίση την βρίσκει με ένα μαξιλάρι ρευστότητας 3,8 δισ.. ευρώ, και επιπλέον στοιχεία ενεργητικού χωρίς επιβαρύνσεις ύψους 6,6 δισ. ευρώ.  Ταυτόχρονα, η έκθεση της στη διατραπεζική είναι μόλις 1,4 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά, εξετάζοντας τις προσφορές που έχει λάβει. Ωστόσο έχει ήδη υπολογίσει  στα βιβλία της ζημιά 500 εκ. ευρώ.

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα του ΛΕΠΕΤΕ, η διοίκηση της ΕΤΕ ανέφερε ότι για τα επόμενα χρόνια η Εθνική Τράπεζα θα επιβαρύνεται με ένα ποσό της τάξεως των 35 – 40 εκατ. ευρώ.