ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εκ των πραγμάτων, η σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση αποτελεί ένα ακόμη Crash test για τη συμπεριφορά της μετοχής. Από την οποία και θα κριθεί το αν και κατά πόσο είναι εφικτό να διατηρηθούν οι αποτιμήσεις της Παρασκευής. Μέρα κατά την οποία έκαναν πρεμιέρα διαπραγμάτευσης τα 1,2 δισ. νέα «χαρτιά» που προέκυψαν από την ΑΜΚ. Το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον από ξένους «παίκτες» ήταν εκείνο που «ξεκλείδωσε» τη μετοχή από τη limit down και την οδήγησε στο κλείσιμο των 1,60 ευρώ. Παρά τις απώλειες ( 27,27%) η μετοχή έμεινε 0,45 ευρώ πάνω από τη τιμή διάθεσης, που έγινε στα 1,15 ευρώ. Με συνέπεια οι συσσωρευμένες υπεραξίες των νέων μετοχών να ανέρχονται στα 540 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στο 39,1% του κόστος κτήσης…
Κάτω από τις συνθήκες αυτές, ενεργοποιήθηκε μια εξαιρετικά σημαντική προσφορά , με τον όγκο των συναλλαγών να φτάνει την Παρασκευή στα 85,65 εκατ. «κομμάτια», αξίας 135 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένων των 14 «πακέτων» μέσω των οποίων μεταβιβάστηκαν περίπου 8,3 εκατ. μετοχές ( αξίας 12,9 εκατ. ευρώ) το ελληνικό στοιχείο φαίνεται να ήταν εκείνο που είχε τον κυρίαρχο ρόλο στις υπόλοιπες πωλήσεις.
Έλληνες οι πωλητές, ξένοι οι αγοραστές
Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της αγοράς, εκείνοι που κατά κανόνα έσπευσαν να ρευστοποιήσουν και να κατοχυρώσουν τα γρήγορα κέρδη τους, ήταν οι Έλληνες ιδιώτες . Και ειδικότερα αυτοί, που χωρίς να έχουν προτιμησιακό δικαίωμα στην κατανομή , γράφτηκαν και πήραν περίπου 67,2 εκατ. μετοχές. Στην ίδια ( εκτός προτιμήσεως) κατηγορία, οι Έλληνες ειδικοί επενδυτές, πήραν άλλα 25,85 εκατ. «κομμάτια». Παράλληλα στους έχοντες το προνομιακό δικαίωμα Έλληνες ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές, δόθηκαν 86,95 εκατ. νέες μετοχές.
Ο μεγαλύτερος όγκος της προσφοράς που βγήκε στην πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης απορροφήθηκε από ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ από τη στιγμή που «έσπασε» το limit down έγιναν και πολλές ενδοσυνεδριακές αγοραπωλησίες. Εκτιμάται ότι ανάμεσα στους ξένους αγοραστές ήταν ορισμένα παθητικής διαχείρισης fund, όπως επίσης και χαρτοφυλάκια που ενίσχυσαν τις θέσεις τους, καθώς στη διαδικασία της ΑΜΚ είχαν πάρει λιγότερες μετοχές από όσες ζήτησαν. Στην περίπτωση αυτή, αν ένα fund είχε πάρει 5 εκατ. μετοχές στο 1,15 ευρώ και φρόντισε να πάρει άλλα κι 5 εκατ. «χαρτιά»-ακόμη και στην τιμή του 1,60 ευρώ- τότε το μέσο κόστος κτήσης διαμορφώνεται στα 1,375 ευρώ. Κάτι που δεν θεωρείται απαγορευτικό, ενώ και η συνολική θέση παραμένει κερδοφόρα…
Το ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση είναι αν θα εκτονωθεί η ζήτηση, που μπορεί να πάει τη μετοχή χαμηλότερα, ή αν οι αγοραστές θα παραμείνουν στις επάλξεις. Εξ αντικειμένου πάντως, τα σημαντικά κέρδη που έχουν ενσωματωθεί στη μετοχή, την καθιστούν συνάμα και περισσότερο ευάλωτη στις έντονες διακυμάνσεις.
Οι υπεραξίες για Τ.Χ.Σ, Πόλσον, Μυστακίδη, Helikon
Με τα τωρινά δεδομένα οι μεγαλύτερες υπεραξίες συγκεντρώνονται στο χαρτοφυλάκιο του Τ.Χ.Σ. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έβαλε τα περισσότερα λεφτά από κάθε άλλο μέτοχο ( 352,7 εκατ. ευρώ) και οι νέες μετοχές που πήρε ( 306,7 εκατ. «κομμάτια») αξίζουν τώρα 138 εκατ. ευρώ παραπάνω. Βέβαια μαζί με τις νέες τοποθετήσεις το Ταμείο έχει βάλει στην Πειραιώς 9,518 δισ.ευρώ και το 27% που τώρα κατέχει στην τράπεζα, αποτιμάται στα 540,158 ευρώ. Το χάσμα είναι τεράστιο και για να κλείσει, θα πρέπει η τιμή της μετοχής να εξακοντιστεί στα…28,2 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά το family office του Τζόν Πόλσον έβαλε 265 εκατ. ευρώ για να πάρει τις περίπου 230,4 εκατ. νέες μετοχές, που αξίζουν τώρα 368,7 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια οι υπεραξίες φτάνουν στα 103,7 εκατ. ευρώ. Συνολικά όμως ο Πόλσον, από τη συμμετοχή και στις προηγούμενες κεφαλαιακές αυξήσεις έχει δαπανήσει 685 εκατ. ευρώ για τις 233.668.919 μετοχές που έχει φτάσει να κατέχει ( το 18,6% της τράπεζας). Η αγοραία αξία των οποίων ( νέες και παλαιές) είναι στα 373,9 εκατ. ευρώ περίπου. Και για να ισοφαριστεί το κόστος κτήσης του Πόλσον η μετοχή της Πειραιώς θα πρέπει να ανέβει στα 2,931 ευρώ.
Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης δαπάνησε 40 εκατ. ευρώ για να πάρει 34.782.608 νέες μετοχές, από τις οποίες έχει αποκτήσει υπεραξίες περίπου 15,7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο Έλληνας billionaire εκτιμάται ότι είχε διαθέσει κι άλλα 35 εκατ. ευρώ για «κτίσει» την παλαιά του μετοχική του θέση. Σήμερα, το συνολικό του χαρτοφυλάκιο ( 36.311.132 μετοχές ή το 2,9% της τράπεζας) αποτιμάται στα περίπου 58,1 εκατ. ευρώ. Και για να επέλθει ο απεγκλωβισμός Μυστακίδη, η τιμή της μετοχής θα πρέπει να πάει στα 2,065 ευρώ.
Το fund Helikon που ήταν επίσης ανάμεσα στους τέσσερις βασικούς επενδυτές, απέκτησε 65.217.391 μετοχές, φτάνοντας να κατέχει το 5,21% της τράπεζας. Για τις μετοχές αυτές δαπάνησε 75 εκατ. ευρώ, αλλά τώρα η αξία τους έχει αυξηθεί κατά 23,3 εκατ. ευρώ…
Με 40 εκατ. ευρώ μπήκε το Bienville
Στην ΑΜΚ της Πειραιώς μπήκε και το αμερικανικό Bienville Capital που κατείχε το 2,6% της τράπεζας, έχοντας δαπανήσει περί τα 50 εκατ. ευρώ. Για αγνώστους λόγους το fund δεν μπήκε στο σχήμα των βασικών επενδυτών, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες πήρε μετοχές περίπου 40 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ. Λιγότερες από εκείνες που φέρεται να επιθυμούσε… Από τις νέες μετοχές προκύπτουν υπεραξίες 15,6 εκατ. ευρώ, ενώ για να ισοφαρίσει το Bienville το συνολικό κόστος κτήσης, θα πρέπει η μετοχή να πάει στα επίπεδα των 2,49 ευρώ.
Αν πάντως ληφθεί υπόψη ότι οι ξένοι «παίκτες»-μη συμπεριλαμβανομένων των βασικών επενδυτών- έλαβαν εν συνόλω 382.861.547 μετοχές από την ΑΜΚ, τότε γι’ αυτούς προκύπτουν συνολικές υπεραξίες 172,3 εκατ. ευρώ περίπου. Άλλα 81 εκατ. ευρώ είναι οι υπεραξίες για τους Έλληνες, που έλαβαν 180 εκατ. νέες μετοχές.
Αυτά μέχρι τώρα ,γιατί η σημερινή μέρα μπορεί να διαμορφώσει άλλους συσχετισμούς…
Διαβάστε επίσης: