ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια λύση που εφαρμόστηκε κατά κόρον τα δύο τελευταία χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών, προτού τεθεί σε εφαρμογή το πολλά υποσχόμενο σχέδιο «Ηρακλής».
Σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2019, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μείωσαν κατά 20,45 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνειά που βαραίνουν τους ισολογισμούς τους, μέσα από την ομαδοποίησή και πώλησή τους ενώ μέχρι το τέλος του 2019 επιπλέον κόκκινα δάνεια ύψους 12,9 δισ. ευρώ αναμένεται να μεταβιβασθούν σε τρίτες εταιρείες.
Συνολικά από το 2017, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία, μέχρι και το τέλος του 2019, αναμένεται να μεταβιβασθούν δάνεια ύψους 33,35 δισ. ευρώ! Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό νούμερο, με δεδομένο πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπολογίζονται σε περίπου 82 δισ. ευρώ (στοιχεία Δεκεμβρίου 2018). Δηλαδή, έχουν περιορίσει την έκθεσή τους περισσότερο από 40% μέσα λιγότερα από δυο χρόνια.
Το πρώτο μεγάλο πακέτο δανείων βγήκε στο «σφυρί» από την Eurobank τον Οκτώβριο του 2017, με την κωδική ονομασία Eclipse. Αφορούσε μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (220.000 καταναλωτικά δάνεια και κάρτες), ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία ανέλαβε η σουηδική Intrum.
Ακολούθησε το Venus της Alpha Bank ένα χρόνο αργότερα, το οποίο αφορούσε επίσης μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια ονομαστικής αξίας 3,74 δισ. ευρώ. Πουλήθηκε στην νορβηγική B2Holding.
Στη συνέχεια ακολουθήσαν η Εθνική και η Πειραιώς, με τα project Earth και Arctos, ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ και 400 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Συνολικά το 2018, πουλήθηκαν 8 πακέτα «κόκκινων δανείων» διαφόρων τύπων, ονομαστικής αξίας 13,97 δισ. ευρώ ενώ μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2019, βγήκαν στον «σφυρί» άλλα πέντε πακέτα, ονομαστικής αξίας 4,98 δισ. ευρώ. Η διαδικασία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με όλες τις τράπεζες να δείχνουν ιδιαίτερη κινητικότητα και μάλιστα κορυφώνουν τις προσπάθειες. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η πώληση τεσσάρων «πακέτων» μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικής ονομαστικής αξίας 12,9 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για το project Neptune της Alpha Bank, ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σε περίπου 4.000 ακίνητα, το project Cairo της Eurobank, το οποίο περιλαμβάνει διάφορα δάνεια, ονομαστικής αξίας 7,5 δισ. ευρώ, το project Orion και πάλι της Alpha Bank που αφορά στεγαστικά δάνεια ύψους 1,9 δισ. ευρώ και τέλος το project Icon της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικά ρολόγια: Η Κίνα ροκανίζει τις εξαγωγές – Συνεχίστηκε η μείωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο
- Αυλαία στους ομίλους του Nations League με κρίσιμα παιχνίδια
- Τράπεζα Κύπρου: Ποσοστό 4,75% απέκτησε η Wellington Management Group
- Ιvanka Trump: Με υποθήκη η ανακαίνιση της πολυτελούς έπαυλης των 24 εκατομμυρίων δολαρίων στο Indian Creek