Ποια δάνεια και λογαριασμοί «παγώνουν» λόγω Swift, τι θα γίνει με τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, τι ισχύει για τον τουρισμό

Με το μείζον πρόβλημα να εδράζεται στην πληρωμή των παραγγελιών ενέργειας, οι ελληνικές τράπεζες προς το παρόν βαδίζουν, όπως και οι ευρωπαϊκές, στα «τυφλά» περιμένοντας την ακριβή λίστα των αποκλεισμένων ρωσικών τραπεζών.

1

Όπως αναφέρει στο mononews.gr τραπεζική πηγή, το μεγάλο θέμα εντοπίζεται στις παραγγελίες ενέργειας, εφόσον συνεχίζουν να επιτρέπονται αυτού του είδους οι εισαγωγές. Και το ερώτημα είναι πώς θα πληρωθούν οι εισαγωγές ενέργειας που θα πραγματοποιήσει π.χ. μια ελληνική επιχείρηση ενέργειας από τη Ρωσία, αν η τράπεζα έχει αποκλειστεί από το Swift.

Και ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «παγώνουν» δάνεια ύψους 160 εκατ. ευρώ Ρώσων επιχειρηματιών σε ελληνικές τράπεζες, όλα τα πιστωτικά ιδρύματα «τρέχουν» ασκήσεις επί χάρτου, ελέγχοντας όλες τις προηγούμενες συναλλαγές τους με νομικά και φυσικά πρόσωπα της Ρωσίας, όπως αναφέρει στο mononews.gr τραπεζική πηγή.

Στην περίπτωση τώρα Ρώσων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αν συνεργάζονται με τράπεζες που είναι στη «μαύρη λίστα» θα έχουν πρόβλημα, καθώς δεν θα μπορούν να στέλνουν και να δέχονται χρήματα και θα πρέπει να αλλάξουν τράπεζα. Αν τώρα συμπεριληφθεί στις «μαύρες λίστες» και ο επιχειρηματίας, τότε το πρόβλημα μεγεθύνεται.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν συμφέροντα στη Ρωσία, αν η τράπεζα με την οποία συνεργάζονται πεταχτεί εκτός Swift, θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλη τράπεζα, μη αποκλεισμένη, για να κάνουν τις μεταφορές κεφαλαίων τους.

Τουρισμός

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, στην περίπτωση δηλαδή που ένα τουριστικό γραφείο έχει κλείσει πακέτα  για Ελλάδα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην πληρωμή, διότι θα έρθουν τα χρήματα μέσω μη αποκλεισμένης από το Swift ρωσικής τράπεζας. Αν όμως όλες οι ρωσικές τράπεζες πεταχτούν εκτός Swift, τότε υπάρχει θέμα.

Τι αφορούν οι κυρώσεις

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι κυρώσεις αφορούν δύο πράγματα:

1) Απαγορεύονται οι συναλλαγές με φυσικά ή νομικά πρόσωπα της λίστας. Που σημαίνει ότι η τράπεζα σταματά να στέλνει ή να δέχεται χρήματα. Και στην περίπτωση που το εμπάργκο αφορά πελάτη της, πρέπει να σταματήσει κάθε συνεργασία μαζί του, είτε πρόκειται για φυσικό είτε για νομικό πρόσωπο.

2) Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να πραγματοποιούν καμία συναλλαγή με τις τράπεζες που πετάχτηκαν έξω από το Swift. Απαγορεύεται οποιαδήποτε συναλλαγή και με  όλους τους πελάτες της αποκλεισμένης τράπεζας. «Δεν την βλέπω στο σύστημα,  δεν την αναγνωρίζω ως οντότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Σε ό,τι αφορά όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις λίστες αποκλεισμού, οι τράπεζες θα «τρέξουν» τα πελατολόγια τους και θα μπλοκάρουν τα συγκεκριμένα ονόματα στο κεντρικό τους σύστημα,, ώστε να αποκλείεται οποιαδήποτε εντολή αφορά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις λίστες του εμπάργκο. Ωστόσο, αυτή είναι μία διαδικασία καθημερινή για τις τράπεζες. Ονόματα και συναλλαγές μπλοκάρονται αυτόματα.

Τι είναι το SWIFT

Το Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι η Παγκόσμια Εταιρεία Διατραπεζικών Χρηματοοικονομικών Τηλεπικοινωνιών. Είναι δηλαδή ένα διεθνές δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων, αποστολής πληροφοριών και εντολών, μεταξύ των τραπεζών σε όλο τον κόσμο. Έχει έδρα το Βέλγιο και εποπτεύεται από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Το Swift είναι μια κοινότητα με περισσότερα από 11.000 τραπεζικά ιδρύματα σε 200 χώρες. Μέσω αυτού διευκολύνεται διασυνοριακά το εμπόριο, οι ξένες επενδύσεις και εν γένει η διαχείριση της οικονομίας κάθε χώρας.