ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για να τεθεί σε λειτουργία η διατραπεζική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι «κόκκινοι» δανειολήπτες θα υποβάλλουν αίτημα υπαγωγής στο νέο νόμο.
«Έχουμε συμφωνήσει με την κυβέρνηση ότι μέχρι να λειτουργήσει η πλατφόρμα τα «κόκκινα» στεγαστικά θα τελούν σε καθεστώς ασυλίας», αναφέρει χαρακτηριστικά στο mononews.gr, τραπεζίτης με πλήρη γνώση του θέματος.
«Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι περίπλοκη, διότι θα απεικονίζει το πλήρες, τραπεζικό (δάνεια και καταθέσεις), εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ των δανειοληπτών. Τεχνικά είναι «εφιάλτης» πως θα γίνεται η επιδότηση του δημοσίου», λέει χαρακτηριστικά ο τραπεζίτης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το «κούρεμα» στο υπολειπόμενο ποσό του δανείου, θα γίνεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου, ώστε να αντιστοιχεί στο 120% της τρέχουσας τιμή. Και αυτό επειδή, οι τράπεζες έχουν «περάσει» τις εμπορικές αξίες των ακινήτων στα συστήματα τους, προκειμένου να εφαρμόζουν προγράμματα ρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το νέο πλαίσιο από τη στιγμή που θα μπει σε εφαρμογή θα επιτρέψει την ενεργητική διαχείριση σημαντικού αριθμού «κόκκινων» δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικία. Υπολογίζεται ότι 200.000 δανειολήπτες θα ενταχθούν στο νέο νόμο και στην πλειοψηφία τους θα καταστούν και πάλι ενήμεροι.
Το σημαντικό είναι επίσης, ότι η διατραπεζική πλατφόρμα θα αναλάβει το ρόλο των δικαστηρίων, καθώς μέσω αυτής θα υποβάλλονται τα αιτήματα υπαγωγής στο νέο νόμο και θα προχωρούν άμεσα οι διευθετήσεις δανείων –στεγαστικών, καταναλωτικών, μικρών επιχειρηματικών- με υποθήκη ή εγγύηση πρώτη κατοικία.
Στα δάνεια αυτά θα εφαρμόζεται επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους μέχρι 25 χρόνια, μειωμένο επιτόκιο κυμαινόμενο με βάση το euribor 3μηνου +περιθώριο 2%, «κούρεμα» ώστε το ανεξόφλητο υπόλοιπο να αντιστοιχεί στο 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού και η δόση θα επιδοτείται κατά το 1/3 από το ελληνικό δημόσιο.
Με έναν αλγόριθμο η πλατφόρμα θα πιστοποιεί άμεσα εάν πληρούνται ταυτόχρονα τα κριτήρια που αφορούν: Το υπολειπόμενο ποσό του δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας να είναι έως 250.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα που διαμορφώνεται στις 12.500 ευρώ για ένα άτομο και φτάνει τις 30.000 ευρώ, για οικογένεια.
Επιπλέον θα «βλέπει» και θα υπολογίζει, αν ο οφειλέτης έχει καταθέσεις σε άλλες τράπεζες ή έχει περιουσιακά στοιχεία που ενδέχεται να αποφέρουν εισόδημα. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με το ΑΦΜ και τους κωδικούς του ΤΑΧΙS.
Ο επιλέξιμος δηλαδή δανειολήπτης θα πρέπει να πληροί σωρρευτικά τα ανωτέρω κριτήρια.
Αν τώρα κάποιος έχει ανεξόφλητο ποσό δανείου πχ 140.000 ευρώ και πληροί τα άλλα τρία κριτήρια, εκείνο που μπορεί να κάνει για να θεωρηθεί επιλέξιμος είναι να καταβάλει τις 10.000 ευρώ, ώστε να κερδίσει το «κούρεμα» και την επιδότηση.
Ενώ στην περίπτωση που ο δανειολήπτης, ο οποίος έχει ενταχθεί στο νέο πλαίσιο, δεν πληρώσει τη ρύθμιση για 3 μήνες, τότε χάνει την προστασία και η τράπεζα θα μπορεί να κινήσει αυτόματα τη διαδικασία πλειστηριασμού του ακινήτου χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη δικαστική απόφαση.
Επίσης οι επιλέξιμοι δανειολήπτες που δεν θα συμφωνήσουν με τη ρύθμιση και το «κούρεμα» που θα τους προταθεί από την τράπεζα, μπορούν να προσφύγουν δικαστικά –χωρίς όμως να έχουν την προστασία από τον πλειστηριασμό- και να πληρώνουν το 30% της αρχικής δόσης του δανείου του, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Σε ότι αφορά τις περίπου 140.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι όσοι δανειολήπτες το επιθυμούν μπορούν να καταθέσουν αίτημα υπαγωγής στο νέο πλαίσιο. Η υπαγωγή στο νέο νόμο για όσους αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης τους είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική.
Μέσα στη βδομάδα το σχέδιο νόμου αναμένεται να λάβει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Και όπως παραδέχονται κύκλοι που παρακολούθησαν τη διαπραγμάτευση των τελευταίων ημερών, το μεγάλο βάρος από την πλευρά της κυβέρνησης «σήκωσε» ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος και από την πλευρά των τραπεζών ο επικεφαλής του ΝPL forum της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θοδωρής Καλαντώνης.