ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Πυρετωδώς ετοιμάζονται στην Παγκρήτια Τράπεζα για την συνένωση με την Attica Bank, που θα οδηγήσει στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, με την λειτουργική ενοποίηση των δύο τραπεζών να τοποθετείται το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Την ίδια ώρα η διοίκηση της Παγκρήτιας προχωρά στην αναδιάρθρωση του δικτύου της, μετά την απορρόφηση της HSBC και αναμένει τον «Ηρακλή 3» προκειμένου να απαλλαγεί από το μεγαλύτερο τμήμα των προβληματικών της δανείων καθώς ο δείκτης καθυστερήσεων βρίσκεται πάνω από το 60%.
Ωστόσο έχουν το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα και στην ένωση με την Attica Bank.
Η Oliver Wyman έχει αναλάβει σύμβουλος με των δύο τραπεζών και έργο της είναι να «κτίσει» το business plan της νέας τράπεζας.
Τον Ιανουάριο τα ΔΣ της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Attica Bank θα έχουν στα χέρια τους τα πρώτα δείγματα του κοινού επιχειρηματικού σχεδίου, και συγκεκριμένα θα έχουν εικόνα για τις κεφαλαιακές ανάγκες της νέας τράπεζας και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα χρειαστεί, σύμφωνα με τον CEO της Παγκρήτιας Αντώνη Βαρθολομαίο.
Όσο για την λειτουργική συγχώνευση των δύο τραπεζών, αυτή πάει για το πρώτο τρίμηνο του 2025 εκτός απροόπτου.
Η διαδικασία για την συγχώνευση, αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2024 μετά την κατάθεση του business plan στην Τράπεζα της Ελλάδος και αφού ολοκληρωθεί το due diligence. H ένωση των δύο τραπεζών πρόκειται να δημιουργήσει την πέμπτη σε μέγεθος ενεργητικού τράπεζα με με assets 4-5 δισ. ευρώ.
Προς το παρόν η Παγκρήτια προχωρά στην αναδιάρθρωση του δικτύου των καταστημάτων της, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στα 62 (μαζί με τα 15 που προστέθηκαν από την HSBC).
Σύμφωνα με την διοίκηση της Παγκρήτιας θα «κλείσουν» 10-12 καταστήματα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024, χωρίς ωστόσο να χαθούν θέσεις εργασίας. Να σημειωθεί ότι το δίκτυο της τράπεζας στην Κρήτη αριθμεί 33 καταστήματα και στόχος είναι τα 21.
Στόχος της είναι επίσης να δημιουργήσει 10 κέντρα wealth management και συγκεκριμένα 2 στο Ηράκλειο και από 1 σε Αγ. Νικόλαο, Χανιά, Ρέθυμνο, Χίο, Πάτρα, Ρόδο, Καλαμάτα, Τρίπολη.
Ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται η λειτουργική συγχώνευση με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.
Στόχος της τράπεζας είναι η παροχή υπηρεσιών διαχείρισης περιουσίας και σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί ότι το οικονομικό όφελος από την απορρόφηση της HSBC αποτιμάται ως 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο, ενώ ενισχύθηκαν με 400 εκατ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια της τράπεζας μέσω του wealth management.
Η παγκρήτια αξιοποιώντας τη τεχνογνωσία της HSBC προσφέρει υπηρεσίες wealth, στους πελάτες της, ενώ οι παλαιοί πελάτες της HSBC συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες και προϊόντα, καθώς η συνεργασία με τους 9 και πλέον οίκους αμοιβαίων κεφαλαίων, έχει διατηρηθεί.
Η Παγκρήτια εστιάζει σε υπηρεσίες private banking, τις οποίες ονομάζει Cobalt και απευθύνονται σε πελάτες με επενδύσεις πάνω από 60.000 ευρώ ή ατομικό εισόδημα 45.000 ευρώ και οικογενειακό 60.000 ευρώ.
Διαβάστε επίσης
ΤτΕ: Μειώθηκε η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια το γ’ τρίμηνο – Κινητικότητα στα καταναλωτικά
Η ΤτΕ φιλοξενεί τη συνεδρίαση της ΕΚΤ – Συνάντηση Στουρνάρα με Λαγκάρντ στην Αθήνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρουλάκης: Δε νομίζω ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θέλει να κάνει δώρο μισό εκατομμύριο ευρώ στη ΝΔ
- Ριαμπκόφ: Η Μόσχα μπορεί σίγουρα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ
- Aegean: Αγορά 29 χιλιάδων μετοχών από την Autohellas
- Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη, το βασικό πολιτικό επίδικο της εποχής