Εξωστρέφεια, στήριξη των επιχειρήσεων, απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, επενδύσεις σε τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη, δάνεια στα νοικοκυριά, περαιτέρω περιορισμός των NPEs, προσφορά νέων προϊόντων συνθέτουν  το νέο πεδίο δράσης των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Και φυσικά η επιβράβευση των μετόχων, που ύστερα από 16 ολόκληρα χρόνια απολαμβάνουν μερισματικών αποδόσεων. Αλλά και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης που αποτυπώθηκε στις αναβαθμίσεις τους από τους διεθνείς οίκους.

Κάπως έτσι περιέγραψαν το αύριο για τις τράπεζες που διοικούν οι τέσσερις CEOs από το βήμα των γενικών συνελεύσεων που ολοκληρώθηκαν χθες, καθώς την αυλαία των ΓΔ  σήκωσε η Πειραιώς και έπεσε χθες με την Εθνική.

Ο Χρήστος Μεγάλου CEO της Τράπεζας Πειραιώς, υπογράμμισε την δυναμική της τράπεζας στην ελληνική αγορά, στις χρηματοδοτήσεις των μεγάλων έργων, ενώ με την πρόσφατα αδειοδοτημένη από την ECB neobank, την  snappi, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε πόλο του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ευρώπη.

Ο Φωκίων Καραβίας, CEO  της Eurobank,  εστίασε στον περιφερειακό ρόλο της τράπεζας στην ευρύτερη περιοχή, και στον ρόλο της Κύπρου –όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η Δημόσια Πρόταση για την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας- για να εισέλθουν από τη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ, την Ινδία δυναμικές επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank, χαρακτήρισε «καταλύτη» την στρατηγική συνεργασία με την UniCredit, η οποία εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο αποκτώντας το ποσοστό του ΤΧΣ, τονίζοντας πως «αυτή είναι μία ευκαιρία, που δεν θα επιτρέψω να περάσει ανεκμετάλλευτη».

Ο Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ισχυρή ζήτηση δανεισμού, με αιχμή του δόρατος τις επιχειρηματικές επενδύσεις, αλλά και ενίσχυση των στεγαστικών δανείων.

Πιο συγκεκριμένα:

Χρήστος Μεγάλου

«Βάζουμε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, με στόχο να μεγιστοποιήσουμε την αξία της τράπεζας», τόνισε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στις 28 Ιουνίου  στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.

Χαρακτήρισε «ιστορική χρονιά» το 2024, διότι μετά από 16 χρόνια η τράπεζα πλήρωσε 80 εκατ. ευρώ ως μέρισμα στους μετόχους της (0,063 ευρώ ανά μετοχή).

Η Πειραιώς πλήρως ιδιωτικοποιημένη πλέον έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω τους επιχειρησιακούς της στόχους σε επίπεδο κερδοφορίας και σήμερα εξυπηρετεί  σχεδόν το 60% του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς έχει περισσότερα από 6 εκατομμύρια πελάτες.

Υλοποιεί με προσήλωση το σχέδιο αναδιάρθρωσης της, που της επέτρεψε να περιορίσει τον δείκτη «κόκκινων» δανείων από το 52% το 2017 στο 3,5% στο τέλος του 2023 και πέτυχε  αύξηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 17% .

Πέρυσι η τράπεζα  προχώρησε σε χρηματοδοτήσεις  ύψους 8,4 δισ. ευρώ το 2023, με την καθαρή πιστωτική επέκταση να διαμορφώνεται στα  1,6 δισ. ευρώ.

«Είμαστε ο βασικός συνεργάτης και υποστηρικτής των πιο παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων, που οδηγούν σταθερά μπροστά τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, έχουμε χρηματοδοτήσει με 13 δισ. ευρώ τις μεγάλες επιχειρήσεις, 8 δισ. ευρώ ευρώ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 1 δισ. ευρώ ευρώ τον αγροτικό τομέα. Ταυτόχρονα 2 δισ. ευρώ ευρώ έχουν διοχετευθεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 2 δισ. ευρώ ευρώ σε ξενοδοχεία και γενικότερα στον τουρισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου.

Ενώ υψηλή είναι η συμμετοχή της και  στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με το  σύνολο των κεφαλαίων που έχουν απορροφηθεί να ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ, καθιστώντας την Πειραιώς τράπεζα με το υψηλότερο μερίδιο στην αγορά σε σχέση με συμβασιοποιημένα και εκταμιευμένα δάνεια ΤΑΑ.

Επίσης η ηλεκτρονική τράπεζα snappi πήρε άδεια λειτουργίας και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άμεσα θα είναι σε θέση να παρέχει πλήρες  φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγαλου: «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της τράπεζας που αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια της snappi να αναδειχθεί σε πόλο του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ευρώπη, έχοντας ως αφετηρία τα Ιωάννινα. Όντας ένα πλήρως αδειοδοτημένο ίδρυμα, στόχος μας είναι να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας και το κοινωνικό σύνολο, προσφέροντας καινοτόμα ψηφιακά προϊόντα».

Φωκίων Καραβίας

«Το 2024 είναι χρονιά ορόσημο για την Eurobank, η οποία αποτελεί ένα περιφερειακό τραπεζικό όμιλο και στην Ελλάδα εστιάζει στην χρηματοδότηση της οικονομίας, των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, και νοικοκυριών» τόνισε μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων ο επικεφαλής της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σημασία των επενδύσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας λέγοντας πως πρέπει να γίνουν ο  «πολικός αστέρας» της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

Στόχος της τράπεζας, που έχει επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, είναι  σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2024-2026 απόδοση κεφαλαίων 15%.

Η τράπεζα  εστιάζει στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συμμετέχει στη χρηματοδότηση 76 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας πόρους 1,5 δισ. ευρώ μέσω του ΤΑΑ και 1,1 δισ. ευρώ μέσω δικών μας δανείων, όπως  ανέφερε ο κ. Καραβίας.

Η Κύπρος με την στρατηγική της θέση, αποτελεί αιχμή του δόρατος για την προσέλκυση επιχειρήσεων από τη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ, την Ινδία, που επιθυμούν να αποκτήσουν παρουσία στην ΕΕ. Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί και η Δημόσια Πρόταση της Eurobank για την απόκτηση του 100% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου (της οποίας κατέχει ήδη το 55,5%).

Εντονη είναι η παρουσία της Eurobank σε δύο από τους πλέον δυναμικούς τομείς της ελληνικής Οικονομίας, τον Τουρισμό –είναι η Τράπεζα του Τουρισμού- και στη Ναυτιλία.

Μάλιστα η Eurobank ανάμεσα στις  5 διεθνείς τράπεζες που χρηματοδοτούν την ελληνική ναυτιλία, είναι  στη 2η θέση διεθνώς και 1η στην Ελλάδα, και με συνολική έκθεση περί τα 4 δις δολάρια.

Στον τομέα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων η Eurobank Private Bank Luxembourg προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες και  έχει στόχο τον διπλασιασμό των 12 δις ευρώ υπό διαχείριση κεφαλαίων τα επόμενα χρόνια

Όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας  «η βιωσιμότητα συνιστά πλέον κεντρικό επιχειρησιακό στοιχείο του επιχειρηματικού σχεδιασμού της τράπεζας», με το 20% των χορηγήσεων του 2023 να πληροί τα κριτήρια βιωσιμότητας, και το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο στην Εταιρική και Επενδυτική Τραπεζική αυξήθηκε στα 2,1 δισ. ευρώ».

Η διανομή μερίσματος τόσο από τη Eurobank όσο και από το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα επιβεβαιώνει την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην επιχειρηματική κανονικότητα»,  υπογράμμισε ο κ. Καραβίας. Η τράπεζα θα διανείμει συνολικά 342 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 30% των κερδών της χρήσης 2023, ήτοι 0,0933 λεπτά ανά μετοχή, ενώ τα επόμενα χρόνια στόχος είναι η αύξηση του μερίσματος στο 50% των καθαρών κερδών.

Βασίλης Ψάλτης

Η στρατηγική συνεργασία με την UniCredit είναι μία ευκαιρία, που δεν θα επιτρέψω να περάσει ανεκμετάλλευτη, σημείωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Alpha Bank ο CEO της Βασίλης Ψάλτης.

Και ακόμα τόνισε πως έχουμε τώρα την ευκαιρία να αλλάξουμε την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «καταλύτη» την στρατηγική συνεργασία με την UniCredit, λέγοντας:

«Πετύχαμε την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζάς μας, και διασφαλίσαμε  την είσοδο στο μετοχολόγιό μας ενός από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, της UniCredit, ενός ξένου στρατηγικού επενδυτή που ανέδειξε την τράπεζά μας σε σηματωρό εξελίξεων για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Η συνεργασία με την UniCredit μάς παρέχει τη δυνατότητα να γίνουμε φορέας καινοτομίας στην ελληνική αγορά, να εκτεθούμε στον διεθνή ανταγωνισμό και να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών τραπεζικών εξελίξεων, ως μέλος ενός ευρύτατου πανευρωπαϊκού δικτύου.

Ο κ. Ψάλτης τόνισε ακόμα πως: Δεν θα κουραστούμε να προτρέπουμε τους πελάτες μας να βάλουν υψηλότερους στόχους και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας, που θα χαρακτηρίζεται από καινοτομία, ενισχυμένους θεσμούς εταιρικής διακυβέρνησης και προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Alpha Bank είναι επιτακτική ανάγκη, η Πολιτεία να επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό της έργο, ως προϋπόθεση για μία οικονομία βιώσιμης μεγέθυνσης, που θα μοιράζει δίκαια τον πλούτο στα μέλη της.

Εκανε αναφορά στη διανομή μερίσματος, ύψους €61 εκατ. και ισοδύναμου ποσού για την επαναγορά μετοχών, «δηλαδή διανέμουμε συνολική αξία €122 εκατ. στους μετόχους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Η πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Moody’s ενισχύει την αισιοδοξία μου, αλλά και την αποφασιστικότητά μου, να επιμείνουμε στον δρόμο του εκσυγχρονισμού και της ενίσχυσης της αποδοτικότητας της Alpha Bank, διασφαλίζοντας υψηλή επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και ισχυρότερη μερισματική απόδοση τα επόμενα χρόνια».

Παύλος Μυλωνάς

Ο CEO  της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ΕΤE το 2023, αλλά και τις προοπτικές για ένα θετικό περιβάλλον για την οικονομία και τις τράπεζες.

Υπογράμμισε ότι το 2023 ήταν έτος ορόσημο για την Εθνική Τράπεζα, με έμπρακτη και ευρεία αναγνώριση της προσπάθειας των τελευταίων 5 ετών, ειδικότερα από τους μετόχους, από τους επόπτες, από τους αξιολογικούς οίκους, από τους πελάτες αλλά και από την ευρύτερη κοινωνία.

Για τα επόμενα χρόνια ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι το μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον προβλέπεται να είναι σταθερό και ευνοϊκό για τη χώρα με υγιή ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, θα υπάρξει ισχυρή ζήτηση δανεισμού, με αιχμή του δόρατος τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Σε αυτό το θετικό περιβάλλον, πρόσθεσε, ενισχύεται και η ζήτηση δανείων από ιδιώτες, ειδικά στο χώρο των στεγαστικών δανείων.

Κλείνοντας ο κ. Μυλωνάς την ομιλία του, επισήμανε ότι ο στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι η επιβράβευση της εμπιστοσύνης των μετόχων της και προφανώς να είναι η τράπεζα πρώτη επιλογής των πελατών της.

Διαβάστε επίσης

Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Ισχυρή ζήτηση για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια – Μερισματική απόδοση 4,5%

Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Η συμμαχία με την UniCredit, το μέρισμα και οι μεταρρυθμίσεις

Στουρνάρας: Τα εύσημα σε Βρεττού, Βαρθολομαίο, Εξάρχου και η σημασία της συγχώνευσης Attica Bank-Παγκρήτιας