(Upd) Ισχυρό ενδιαφέρον καταγράφετε στη δημόσια εγγραφή της Optima Bank καθώς ήδη από τις 12 το μεσημέρι η αύξηση των 151 εκατ. ευρώ καλύφθηκε ήδη κατά μια φορά.

Το ενδιαφέρον από ξένους και Έλληνες είναι ιδιαίτερα μεγάλο και όπως είναι γνωστό η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου.

Οι ιδιώτες επενδυτές θα εγγράφονται στο άνω άκρο του εύρους διάθεσης των νέων μετοχών, το οποίο έχει οριστεί στα 7,2 ευρώ η μία. Γεγονός που παραπέμπει σε άντληση κεφαλαίων μέχρι 151,2 εκατ. ευρώ.

Το κάτω άκρο της τιμής διάθεσης βρίσκεται στα 6,4 ευρώ ανά μετοχή, με συνέπεια τα προς άντληση κεφάλαια να ανέρχονται σε αυτήν την περίπτωση σε 134,4 εκατ. ευρώ.

Η προοπτική της συνεχιζόμενης ισχυρής ανάπτυξης των μεγεθών της Οptima Bank, σε συνδυασμό με το εξαιρετικά βαρύ όνομα της επιχειρηματικής οικογένειας Βαρδινογιάννη που ελέγχει μετοχικά την τράπεζας, θεωρούνται πόλος έλξης για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ. Η οποία μάλιστα έχει καλυφθεί με το «καλημέρα» κατά ένα σημαντικό τμήμα της, αφού 3+1 βασικοί επενδυτές έχουν δεσμευτεί να εισφέρουν 51 εκατ. ευρώ.

Αν σε αυτά προστεθεί και η υποσχόμενη, υψηλή μερισματική απόδοση (της τάξεως του 5,55) διαμορφώνεται η κυρίαρχη αίσθηση της υπερκάλυψης της αύξησης κεφαλαίου. Κατά δύο ή και περισσότερες φορές… Κάτι που πιστεύεται ότι θα φέρει την τιμή έκδοσης στο άνω άκρο των 7,2 ευρώ, καθώς το ενδιαφέρον είναι ήδη ζωηρότατο.

Τόσο από την πλευρά των funds, όσον και από τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια, όπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις που έχουν γίνει. Αντίστοιχο θερμό ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από την πλευρά των ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών.

Ο καθορισμός της τελικής τιμής θα γίνει με βάση τις προσφορές που θα υποβληθούν στο ηλεκτρονικό βιβλίο (book building) από τους ειδικούς επενδυτές. Δηλαδή τους επαγγελματίες της αγοράς.

Η γνωστοποίηση της τιμής διάθεσης θα γίνει την Παρασκευή, λίγη ώρα μετά από την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς και θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές, που θα πάρουν μετοχές αναλογικά με τη ζήτηση που θα εκφραστεί.

Η χρηματιστηριακή πρεμιέρα και η αποτίμηση

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η Optima Bank θα κάνει πρεμιέρα διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Αυτή θα είναι η πρώτη εισαγωγή τράπεζας έπειτα από 17 χρόνια και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2006, όταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε περάσει το κατώφλι του «ναού» του χρήματος.

Η αποτίμηση της Optima Bank με βάση την ανώτατη τιμή διάθεσης, θα έχει ως σημείο εκκίνησης τα 530,6 εκατ. ευρώ.

Μέγεθος που με τα χθεσινά δεδομένα την κατατάσσει στην 30η θέση της κλίμακας των κεφαλαιοποιήσεων των εισηγμένων εταιρειών. Κάτω από τον ΟΛΠ και πάνω από την Attica Bank.

Στην προκειμένη περίπτωση η Optima Bank τιμολογείται στο 1,1 των ιδίων κεφαλαίων της, όπως αυτά θα διαμορφωθούν μετά από την ΑΜΚ και την προσθήκη της κερδοφορίας στο δεύτερο εφετινό εξάμηνο.

Ο σχετικός αριθμοδείκτης είναι υψηλότερος από αυτόν που τώρα διαπραγματεύονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Αντισταθμίζεται όμως με την προσδοκώμενη καθαρή κερδοφορία της για την εφετινή χρονιά, που αναμένεται να υπερβεί τα 93 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου. Με τον λόγο της τιμής ώς προς τα κέρδη (p/e) να είναι στην περιοχή κάτω του 5,7 και από τους χαμηλότερους του τραπεζικού κλάδου.

Στο εφετινό πρώτο εξάμηνο τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Optima Bank ανήλθαν σε 44,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 162,5%. Με το «βαρύ της πυροβολικό» να είναι τα καθαρά έσοδα από τόκους που από 25,6 εκατ. ευρώ ανέβηκαν στα 60,7 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα εμφανίζει ισχυρούς ρυθμούς πιστωτικούς επέκτασης, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της κινείται στα υψηλά επίπεδα του 29,6%, ενώ είναι απαλλαγμένη από τα «βαρίδια» των κόκκινων δανείων, με μόλις στο 0,35% τις καθυστερούμενες οφειλές άνω των 90 ημερών.

Μερισματική «προίκα» 5,5%

Δεδομένου του ότι τα προς διανομή μερίσματα για την εφετινή χρήση θα είναι της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ (δηλαδή στα 0,40 ευρώ ανα μετοχή) η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στα ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα του 5,5%.

Από τη στιγμή βεβαίως που οι νέες μετοχές θα διατεθούν στα 7,2 ευρώ.

Εν συνόλω οι νέες μετοχές θα είναι 21.000.000 και εξ αυτών οι 19.950.000 θα είναι αντικείμενο της δημόσιας προσφοράς και άλλες 1.050.000 θα αφορούν την παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων.

Ποσοστό τουλάχιστον 30% των μετοχών Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι τουλάχιστον 5.985.000 νέες μετοχές θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών. Το υπόλοιπο έως και 70% (δηλαδή έως και 13.965.000 νέες μετοχές) θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών και Ιδιωτών επενδυτών με βάση τη συνολική ζήτηση που θα εκδηλωθεί σε κάθε κατηγορία.

Με τις εκτιμώμενες δαπάνες της έκδοσης να ανέρχονται σε 7,282 εκατ. ευρώ (στο 4,8% του συνόλου) τα προς άντληση καθαρά κεφάλαια για την τράπεζα ανέρχονται σε 143,918 εκατ. ευρώ. Με την προϋπόθεση πάντα της τιμής διάθεσης στα 7,2 ευρώ ανά μετοχή.

Τα καθαρά έσοδα θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης, που δίνει τη δυνατότητα για την απρόσκοπτη υλοποίηση του αναπτυξιακού επιχειρηματικού σχεδίου της τράπεζας.

Με τα αντληθέντα κεφάλαια θα αποκατασταθεί και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας που τώρα είναι στο 13,13% σε επίπεδο Ομίλου. Ενώ για να πάει στο απαιτούμενο 13,95% χρειάζονται επιπρόσθετα 19,5 εκατ. ευρώ. Σε πλήρη κάλυψη της ΑΜΚ ο σχετικός δείκτης TRCR θα κερδίσει σημαντικό έδαφος και θα ανέλθει στο 19,35%.

Ειδικά σε ότι αφορά το σκέλος της παράλληλης διάθεσης μετοχών, αυτές θα διατεθούν σε μέλη της Διοίκησης της τράπεζας, σε ανώτατα στελέχη, στο προσωπικό, καθώς και σε λιγότερους από 100 πελάτες και προμηθευτές της τράπεζας. Σε κλίμακα που ξεκινά από 3.000 και φτάνει μέχρι τις 10.000 μετοχές. Με το προσωπικό να μπορεί να εγγράφεται για ποσό που ισοδυναμεί με επτά μηνιαίους μισθούς.

Οι βασικοί επενδυτές που θα βάλουν 51 εκατ. ευρώ

Ρόλο στυλοβατών στην αύξηση κεφαλαίου διαδραματίζουν αναμφίβολα και οι βασικοί επενδυτές(Cornerstone).

Κατά πρώτον η ολλανδική Reggeborgh, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο από πέρσι πολιτογραφημένος ως Έλληνας Χένρι Χόλτερμαν. Με πολύπλευρη επιχειρηματική παρουσία στη χώρα, βασικός μέτοχος στην Ελλάκτωρ (στο σχήμα της οποίας μετέχει με 29,9% η Μότορ Όιλ) αλλά και κάτοχος ποσοστού της τάξεως του 9% στην Alpha Bank.

Μέσω της Reggeborgh, ο Χόλτερμαν έχει δεσμευτεί να τοποθετήσει 21 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Optima Bank. Με το ποσοστό συμμετοχής του στην τράπεζα, μετά από την ΑΜΚ και την προσθήκη των νέων μετοχών να ανέρχεται σε 3,958%.

Βασικός επενδυτής θα είναι επίσης και το Fiera Capital fund που εδρεύει στο Μόντρεαλ του Καναδά και έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 115 δις ευρώ.

Χρησιμοποιώντας τρείς υπό διαχείριση επενδυτικούς βραχίονες, το συγκεκριμένο fund, το οποίο έχει μετοχική παρουσία στην Πειραιώς, αλλά και σε άλλες τράπεζες, θα μπεί στην Optima Bank με 15 εκατ. ευρώ. Φτάνοντας να ελέγχει ποσοστό 2,338% εν συνόλω.

Τρίτη συμμετοχή ώς βασικού επενδυτή θα είναι αυτή του νεαρού κεφαλαιούχου από το Ντουμπάι Καρίμ Χαμντούν, που μέσω εταιρείας του στην Κύπρο, έχει δεσμευτεί να τοποθετήσει 5 εκατ. ευρώ. Αποκτώντας ποσοστό 0,942%.

Παρουσία όμως στην ΑΜΚ θα έχει και η Μότορ Όιλ, που μέσω της ελεγχόμενης από εκείνη Ireon Investment, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να αποκτήσει νέες μετοχές, αξίας 10 εκατ.ευρώ. Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της Ireon Investment υπάρχει το 9,893% της τράπεζας. Ποσοστό που θα υποχωρήσει μετά από την ΑΜΚ στο 8,959%.

Το μετοχολόγιο, ο Περιστέρης και οι υπεραξίες

Σήμερα στην Optima Bank, ο Γιάννης Βαρδή Βαρδινογιάννης μέσω τριών εταιρειών ελέγχει το 13,751% της τράπεζας. Αν δεν μπεί στην ΑΜΚ το ποσοστό του θα υποχωρήσει στο 9,832%.

Ωστόσο η…λογική λέει ότι και εκείνος θα έχει παρουσία στην αύξηση κεφαλαίου, χωρίς να προσδιορίζεται το πού μπορεί να φτάσει το ποσό της εισφοράς του.

Πέραν της συμμετοχής της θυγατρικής της Μότορ Όιλ και του Γιάννη Βαρδινογιάννη, μέλη της πολυπληθούς οικογένειας κατείχαν πρό της ΑΜΚ ποσοστό της τάξεως του 41,4%. Σπαστό όμως σε μερίδια, κανένα εκ των οποίων δεν ξεπερνούσε το 5%.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και τα τρία παιδιά του Γιάννη Βαρδινογιάννη, Βαρδής, Μάξιμος και Ιωάννης.

Πάντα πρό της ΑΜΚ, το υπόλοιπο 35% της τράπεζας το κατείχαν το προσωπικό και άλλα πρόσωπα που είχαν μπεί σε προηγούμενη κεφαλαιακή αύξηση και στο μετατρέψιμο ομολογιακό.

Αν και στην τρέχουσα περίπτωση έχει αποκλειστεί το δικαίωμα προτίμησης, το Δ.Σ της τράπεζας έχει τη δυνατότητα να διαθέσει νέες μετοχές σε υφιστάμενους μετόχους, ακόμη και κατά προτεραιότητα.

Στην κεφαλαιακή αύξηση των 80,139 εκατ. ευρώ που είχε γίνει το 2020, ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη.

Η τότε ΑΜΚ της τράπεζας είχε γίνει στα 21,3 ευρώ, αλλά το split που έγινε στη συνέχεια ( με τη 1 παλαιά μετοχή να σπάει σε 5 νέες) το κόστος κτήσης απομειώθηκε σε 4,26 ευρώ.

Στην οικονομική κατάσταση του πρώτου εφετινού εξαμήνου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφανίζει ώς εύλογη αξία της συμμετοχής σε μη εισηγμένη εταιρεία (της Optima Bank δηλαδή) το ποσό των 3,667 εκατ. ευρώ. Το οποίο προφανώς αφορά το κόστος κτήσης και κατ’ αντιστοιχίαν παραπέμπει σε 860.798 μετοχές της τράπεζας.

Το 1,63% πρό της τωρινής ΑΜΚ, για την οποία είναι άγνωστο αν η εταιρεία του Γιώργου Περιστέρη θα έχει ή όχι συμμετοχή.

Σε κάθε περίπτωση εκείνοι που κάλυψαν την προηγούμενη κεφαλαιακή αύξηση, αλλά και το μετατρέψιμο ομολογιακό των 60 εκατ. ευρώ, θα έχουν σημαντικές υπεραξίες από την εισαγωγή της τράπεζας στο χρηματιστήριο.

Πρόκειται κυρίως για μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη, αλλά και άλλους.

Στην ΑΜΚ που ξεκινάει σήμερα σε ρόλο συντονιστών-κύριων αναδόχων είναι οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Δηλαδή Alpha Bank, Εθνική και Eurobank. Ενώ ανάδοχοι θα είναι τρεις χρηματιστηριακές, Euroxx, Παντελάκης και Beta.

Διαβάστε επίσης:

Optima bank: Η πρώτη τράπεζα που περνά το κατώφλι του Χρηματιστηρίου μετά από 17 χρόνια

Ποιοι θα βάλουν τα λεφτά στην ΑΜΚ της Optima Bank – O Χόλτερμαν και όλοι οι άλλοι

Optima Bank για Cenergy Holdings: Η μετοχή είναι «buy» παρά το +125% φέτος στο ταμπλό του ΧΑ