• Τράπεζες

    Optima Bank: «Τρέχει» για να πετύχει χορηγήσεις 1 δισ. ευρώ το 2024

    Από αριστερά ο Πρόεδρος της Optima bank, κ. Γεώργιος Τανισκίδης και ο CEO της Optima bank, κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης

    Από αριστερά ο Πρόεδρος της Optima bank, κ. Γεώργιος Τανισκίδης και ο CEO της Optima bank, κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης


    Με απόδοση ιδίων κεφαλαίων 25,4%, που είναι η υψηλότερη στο ελληνικό banking και από τις  υψηλότερες στην Ευρώπη, και άνοδο της τάξης του 49% στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο το πρώτο τρίμηνο φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023, η Optima bank συνεχίζει την δυναμική ανάπτυξη της.

    Μάλιστα, ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Τανισκίδης, μιλώντας στο mononews.gr εστιάζει τόσο στον δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoTE), καθώς όπως λέει «οι μέτοχοι βλέπουν να αυξάνονται τα λεφτά τους», όσο και στην αύξηση των χρηματοδοτήσεων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «με σκληρή δουλειά έχουμε πετύχει τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η Optima bank αύξησε το δανειακό της χαρτοφυλάκιο προσφέροντας ρευστότητα στην οικονομία».

    Μάλιστα, είναι εκείνη η τράπεζα που πέτυχε την μεγαλύτερη αύξηση στις εκταμιεύσεις από την αρχή του χρόνου, αφήνοντας πίσω τις συστημικές τράπεζες.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι το πρώτο τρίμηνο τα υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων της Optima ήταν 1,872 δισ. ευρώ, τα οποία στο πρώτο τρίμηνο φέτος ανήλθαν στα 2,793 δισ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο κατά 49%.

    Ενώ η αύξηση από τα υπόλοιπα στο τέλος του 2023 που ήταν στα 2,458 δισ. ευρώ, η άνοδος είναι της τάξης του 13,6%.

    Για φέτος ο Δημήτρης Κυπαρίσσης, CEO της Optima –όπως ανέφερε χθες στους αναλυτές– στοχεύει οι χρηματοδοτήσεις να διαμορφωθούν στα 700 εκατ. ευρώ.

    Ωστόσο ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί σχεδόν κατά 50%, καθώς οι χορηγήσεις πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 335 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται οι εκταμιεύσεις να προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ το 2024.

    Η Optima Bank πέτυχε καθαρά κέρδη 32,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, τα οποία ήταν αυξημένα κατά 78%, σε  σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

    Και στο ερώτημα των αναλυτών για το που θα διαμορφωθεί η κερδοφορία της τράπεζας φέτος, ο κ. Κυπαρίσσης σημείωσε πως η διοίκηση αναμένει άνοδο 20%.

    Ότι δηλαδή τα κέρδη της θα είναι της τάξης των 124 εκατ. ευρώ, από 103 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023.

    Ακόμα ο CEO της τράπεζας υπογράμμισε τη δέσμευση της διοίκησης να συνεχιστούν οι επιδόσεις της  Optima bank σε επίπεδο κερδοφορία και να είναι  τράπεζα «υπόδειγμα», για τους μετόχους και τους πελάτες της, τονίζοντας πως ο  δείκτης ικανοποίησης πελατών βρίσκεται στο 82,34%.

    Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στην περιοχή των 0,44 ευρώ,  εμφανίζοντας σημαντική αύξηση κατά 78% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

    Και όπως ανέφερε η διοίκηση της Optima στην αυριανή Γενική Συνέλευση της τράπεζας θα προταθεί διανομή μερίσματος 44 σεντς ανά μετοχή.

    «Οι φιλοδοξίες μας δεν σταματούν εδώ. Εργαζόμαστε αδιάκοπα για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε και τη βαθιά πίστη στο όραμά μας να αποτελούμε τράπεζα αναφοράς για όλο τον κλάδο, θα καταφέρουμε οι φιλοδοξίες μας αυτές να γίνουν πραγματικότητα» υπογράμμισε σε δήλωση του ο πρόεδρος της Optima bank, Γιώργος Τανισκίδης.

    Και ο CEO Δημήτρης Κυπαρίσσης συμπλήρωσε: «Η κερδοφορία μας, καθώς και όλα τα επιμέρους στοιχεία και οι δείκτες, εκφράζουν τη συνεχή δυναμική του οργανισμού μας, όπως και την ποιοτική του υπεροχή. Παραμένουμε αισιόδοξοι και προσηλωμένοι στη δέσμευσή μας να προσφέρουμε τη βέλτιστη τραπεζική εμπειρία στους πελάτες μας, υπεραξία στους μετόχους μας και ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζομένους μας».

    Διαβάστε επίσης:

    Optima bank: Eντυπωσιακή αύξηση 78% στα κέρδη του 1ου τριμήνου – Στα €32,7 εκατ.

    ΔΑΑ και Optima στον MSCI Small Cap

    Optima bank: Νέα προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκιο έως 3%



    ΣΧΟΛΙΑ