ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η διαμόρφωση της τελικής τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, είναι επί της ουσίας το μοναδικό ζητούμενο για την κεφαλαιακή αύξηση της Alpha Bank. Και τούτο, γιατί η άντληση των 800 εκατ. ευρώ θεωρείται «κλειδωμένη» υπόθεση, λόγω του ισχυρού ενδιαφέροντος από την πλευρά των διεθνών χαρτοφυλακίων. Η συντριπτική πλειονότητα των οποίων θα καλύψει τα υφιστάμενα ποσοστά συμμετοχής, ενώ υπάρχουν και… εφεδρικές, επενδυτικές δυνάμεις, που επιζητούν να λάβουν παραπάνω «χαρτιά» από αυτά που δικαιούνται.
Με βάση τους όρους κατανομής, η Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα αφορά το ποσό των 160 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 20% της έκδοσης. Όσο δηλαδή είναι το συνολικό ποσοστό που κατέχουν οι ιδιώτες Έλληνες επενδυτές ( 13%) και τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια (7%). Λογιζόμενοι όλοι τους ως παλαιοί μέτοχοι, έχουν την προνομιακή δυνατότητα να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ και να λάβουν νέες μετοχές, έτσι ώστε να διατηρήσουν αναλλοίωτο το υφιστάμενο ποσοστό τους. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να εγγραφούν και για επι πλέον από τις μετοχές που τους αναλογούν, ενώ για διάφορους λόγους, μπορεί να γίνει είτε μερική εξάσκηση του προνομίου των μετόχων, είτε και καθόλου.
«Χαρτογραφημένοι» πάντως ως παλαιοί μέτοχοι της τράπεζας είναι και εκείνοι που αγόρασαν μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, 25 Ιουνίου.
Στη διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τετάρτη, όλες οι εγγραφές θα γίνονται στην ανώτατη τιμή των 1,20 ευρώ που έχει ορίσει η τράπεζα.
Ωστόσο η τελική τιμή διάθεσης θα είναι αυτή που θα προκύψει με βάση τη ζήτηση, η οποία θα εκφραστεί στο διεθνές βιβλίο προσφορών, που κι αυτό ξεκινά σήμερα και θα έχει επίσης τριήμερη διάρκεια. Με αυτήν τη διαδικασία θα αντληθούν εν συνόλω 640 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το 80% της ΑΜΚ. Ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στις μετοχικές θέσεις που έχουν στην Alpha Bank οι ξένοι «παίκτες» μαζί με το ΤΧΣ.
Η ανώτατη τιμή του 1,20 ευρώ είναι 6,9% πάνω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή (στο 1,1225 ευρώ το κλείσιμο της Παρασκευής) γεγονός που δεν φαίνεται να τις δίνει πιθανότητες να αποτελέσει την τιμή διάθεσης.
Πού βλέπει η αγορά την τιμή διάθεσης
Ποια μπορεί να είναι αυτή η τιμή διάθεσης; Όλα συνηγορούν ότι θα είναι πάνω από το 1 ευρώ. Πιθανότατα στην περιοχή του 1,05 ευρώ, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το στοιχείο της «έκπληξης» που μπορεί να την οδηγήσει και μέχρι τα επίπεδα του 1,10 ευρώ.
Εκ των πραγμάτων και εφ’ όσον προκύψει διαφορά της ανώτατης τιμής από εκείνη της τελικής διάθεσης, το επιπλέον ποσό θα επιστραφεί ατόκως στους συμμετέχοντες στη διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς.
Εκείνο βεβαίως που έχει ουσιαστική σημασία είναι το πόσες μετοχές μπορούν να λάβουν οι υφιστάμενοι παλιοί μέτοχοι.
Με ανώτατη τιμή στο 1,20 ευρώ, θα εκδοθούν νέες μετοχές, ο αριθμός των οποίων θα είναι γεμάτος από…τρία εξάρια. Δηλαδή 666.666.666. «Θου κύριε» για τους προληπτικούς… Αλλά όπως και να ’χει τα δεδομένα αυτά παραπέμπουν σε έκδοση 1 νέας μετοχής για κάθε 2,3189 υφιστάμενες. Που σημαίνει ότι για κάθε 100 παλαιές μετοχές, θα λαμβάνει κάποιος 43,12 νέες. Καθώς όμως δεν υπάρχουν κλασματικά υπόλοιπα, η προνομιακή κατανομή θα αφορά 43 νέες μετοχές.
Αυτά όμως φαίνεται να αποτελούν ένα πολύ μακρινό σενάριο.
Οι επικρατέστερες εκτιμήσεις για την κατανομή μετοχών
Τα πιο κοντινά στην πραγματικότητα, είναι τα ακόλουθα τρία:
Πρώτον: Με τιμή διάθεσης στο 1,05 ευρώ και με 800 εκατ. ευρώ αντληθέντα κεφάλαια, θα εκδοθούν 761.904.762 νέες μετοχές. Ήτοι 1 για κάθε 2,0291 υφιστάμενες, ο συνολικός αριθμός των οποίων είναι 1.545.981.097. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι έχοντες δικαίωμα στην προνομιακή κατανομή θα λάβουν ( παραλείποντας το κλασματικό υπόλοιπο) 49 νέες μετοχές για κάθε 100 παλαιές που κατέχουν.
Δεύτερον: Αν η τιμή διάθεσης είναι στο 1,10 ευρώ, τότε θα εκδοθούν 727.272.727 νέες μετοχές. Σε αναλογία 1 νέα ανα 2,1257 παλαιές. Με συνέπεια οι έχοντες 100 μετοχές να δικαιούνται να λάβουν 47 νέες.
Τρίτον: Με τιμή διάθεσης στο 1,01 ευρώ θα εκδοθούν 792.079.207 νέες μετοχές. Δηλαδή 1 νέα ανα 1,9518 παλαιές. Που σημαίνει ότι για κάθε 100 παλαιές, θα δίδονται 51 νέες.
Η οριστικοποίηση της τελικής τιμής διάθεσης θα προέλθει από το book building που θα γίνει στο εξωτερικό και θα δημοσιοποιηθεί την 1η Ιουλίου.
Ψήφος εμπιστοσύνης στη Διοίκηση Ψάλτη
Σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν όλα τα μεγάλα fund που είναι στο μετοχολόγιο της Αlpha Bank θα έχουν συμμετοχή στην ΑΜΚ, δίνοντας την έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στην αναπτυξιακή στρατηγική της Διοίκησης του Βασίλη Ψάλτη. Μεταξύ των άλλων, αλλά με ιδιαίτερο σημειολογικό βάρος, θα είναι και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) η οποία έχει ποσοστό 2,1%.
Βέβαιη θεωρείται επίσης και η συμμετοχή του family fand των Ολλανδών της Reggeborgh, που ελέγχει την Ελλάκτωρ. Οι πληροφορίες λένε ότι η Reggeborgh έχει ήδη μετοχική θέση στην τράπεζα με αγορές που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα από το χρηματιστηριακό «ταμπλό», ενώ θα εγγραφεί και για σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό…Κάτι που αναμένεται να γίνει και από άλλους ξένους «παίκτες», δίνοντας ανοδικό «αέρα» και στην τιμή διάθεσης των νέων μετοχών…
Το «αιωρούμενο» ΤΧΣ και ο Πόλσον
Στην παρούσα φάση το ΤΧΣ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος κατέχοντας το 10,94% των μετοχών της Alpha Bank. To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει εισφέρει μέχρι τώρα 4,021 δις ευρώ, λαμβάνοντας μέρος μόνο στον πρώτο (του 2013) από τους τρείς γύρους των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων. Μάλιστα τα εισφερθέντα κεφάλαια από το Ταμείο, είναι συγκριτικά τα λιγότερα, σε σχέση αυτά που έχει τοποθετήσει στις άλλες τρείς συστημικές τράπεζες.
Στην πρόσφατη ΑΜΚ της Πειραιώς, το ΤΧΣ άσκησε το 41,7% των «δικαιωμάτων» συμμετοχής. Αν συμβεί αυτό και στην Alpha Bank, τότε, με την υπόθεση της τιμής διάθεσης στο 1,05 ευρώ, το ποσοστό του θα πέσει στο 8,84% από το 10,94% που είναι τώρα. Αν ασκήσει τα μισά από τα προνομιακά του «δικαιώματα», το ποσοστό του μετά από την ΑΜΚ είναι στο 9,14%, ενώ αν δεν συμμετάσχει καθόλου, τότε το ποσοστό του θα πάει στο 7,33%.
Πάντα με την υπόθεση της τιμής διάθεσης στο 1,05 ευρώ, αν το ΤΧΣ καλύψει πλήρως το ποσοστό του θα πρέπει να εισφέρει 87,54 εκατ. ευρώ, ενώ αν ασκήσει τα μισά του «δικαιώματα» το κόστος συμμετοχής θα είναι 43,77 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά το family office του Τζόν Πόλσον θα ασκήσει πλήρως τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ, που σημαίνει ότι θα εισφέρει 44,8 εκατ. ευρώ για το 5,61% των μετοχών που κατέχει. Μέχρι τώρα ο Πόλσον έχει τοποθετήσει 330 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, αλλά καθώς μετά από την ΑΜΚ του 2015 ρευστοποίησε 12,44 εκατ. μετοχές, το κόστος του υπολογίζεται στα 310 εκατ. ευρώ. Ήτοι 3,573 ευρώ ανα μετοχή, που με τη νέα του συμμετοχή θα πέσει στα 2,74 ευρώ.
Στο 1,054 ευρώ άλλαξε χέρια το 20% της τράπεζας
Στο διάστημα των 24 συνεδριάσεων που έγιναν από τις 21 Μαΐου ( όταν η τιμή της μετοχής της Alpha Bank είχε βουτήξει ενδοσυνεδριακά μέχρι το 0,868 ευρώ) έως και την περασμένη Πέμπτη, άλλαξαν χέρια 354,92 εκατ. μετοχές. Συνολικής αξίας 374,14 εκατ. ευρώ. Με την μέση τιμή να είναι στο 1,054 ευρώ. Αν από τον συναλλακτικό όγκο αφαιρεθεί ένα τμήμα 10-15% που αφορά ενδοσυνεδριακές αγοραπωλησίες, τότε περί το 20% της τράπεζας άλλαξε χαρτοφυλάκιο…
Κατά κύριο λόγο τα διεθνή fund και οι εν γένει ξένοι «παίκτες» είτε αύξησαν τις θέσεις τους, είτε έγιναν για πρώτη φορά μέτοχοι της τράπεζας. Απορροφήσεις τις πωλήσεις που έγιναν από άλλα διεθνή χαρτοφυλάκια και Έλληνες επενδυτές. Με τη συμμετοχή των τελευταίων να έχει υποχωρήσει από το 24% στο 20%.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 109.000 μικροεπενδυτές που κατέχουν μέχρι 1.000, συγκεντρώνουν αθροιστικά το 3,15%. Ένα επιπρόσθετο ποσοστό 4,16% συγκεντρώνουν όσοι κατέχουν από 1.000 έως 5.000 μετοχές. Ενδεχομένως από αυτές τις δύο κατηγορίες να προκύψει υπο-εκπροσώπηση στην ΑΜΚ. Με το «κενό» όμως να αναμένεται να καλυφθεί από άλλους ενδιαφερόμενους. Ενδεχομένως κάποιοι από τους Έλληνες «παίκτες» να προτιμήσουν την αγορά από το «ταμπλό» αντί της ΑΜΚ. Και τούτο, θέλοντας να εκμεταλλευτούν μια ενδεχόμενη, ανοδική κίνηση της μετοχής, μετά από την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου και το…13ημερο που απαιτείται για βγουν στην αγορά προς διαπραγμάτευση τα νέα «χαρτιά».
Σε κάθε περίπτωση, η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής δεν πρόκειται να υποστεί αναπροσαρμογή λόγω της ΑΜΚ.
Αν για παράδειγμα η τιμή διάθεσης είναι στο 1,05 ευρώ, τότε παλαιές και νέες μετοχές ( 2.307.885.858) εκφράζουν χρηματιστηριακή αξία 2,423 δις ευρώ. Με το δείκτη της ενσώματης λογιστικής αξίας (P/TBV) να διαμορφώνεται στο 0,448 για το 2020 και στο 0,425 για το 2021. Τη στιγμή που ό ίδιος Δείκτης είναι στο 0,40 για την Πειραιώς, στο 0,48 για τη Εθνική και στο 0,63 για τη Eurobank.
Διαβάστε επίσης
Χρηματιστήριο: Τι σηματοδοτεί για το ταμπλό η αύξηση κεφαλαίου της Alpha και το Ελληνικό
Αlpha Bank: Και η EBRD στην αύξηση κεφαλαίου- Ψήφος εμπιστοσύνης στη Διοίκηση Ψάλτη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΤτΕ: Αμετάβλητο στο 0,25% το ποσοστό του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας
- 10 διακρίσεις για τα e-shop των METRO Cash & Carry και My market στα e-volution Awards 2025!
- Καίτη Γκρέυ: Πλήθος κόσμου στον τελευταίο αποχαιρετισμό – Στις 15:00 η κηδεία της
- NBG Securities για Σαράντης: Ο νέος μετασχηματισμός οδηγεί σε νέα επίπεδα κερδοφορίας και αποτίμησης