ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα για την επίσημη πρεμιέρα στην ελληνική αγορά, της πρώτης ξένης τράπεζας που είναι εξειδικευμένη στη διαχείριση «κόκκινων δανείων». Πρόκειται για την ιταλική doBank, η οποία έχει εξαγοραστεί και συγκαταλέγεται στο «οπλοστάσιο» του Fortress fund, που αναπτύσσει ήδη πολύπλευρη δραστηριότητα στη χώρα μας.
Η έδρα, και συνάμα το επιτελικό στρατηγείο της doBank στην Αθήνα, θα είναι στο Μαρούσι. Η τράπεζα που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο διαχειριστικό τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη γειτονική Ιταλία, ολοκληρώνει αυτές τις μέρες τα… προαπαιτούμενα για τη λειτουργία υποκαταστήματος στην ελληνική πρωτεύουσα. Έχουν γίνει μάλιστα 10 προσλήψεις στελεχών και αναμένεται τάχιστα να προστεθούν άλλα 40 άτομα στο προσωπικό της τράπεζας, με ειδικές γνώσεις στο ευρύτερο πλέγμα των χρηματοοικονομικών εργασιών, αλλά και του real estate.
Όλα αυτά σε πρώτη φάση και με άξονα τις απαιτήσεις του διατραπεζικού project Solar, που έχει αναλάβει να» τρέξει» η doBank. H οποία μετά από διεθνή διαγωνισμό, αναδείχθηκε ανάδοχος για τη διαχείριση προβληματικών δανείων, μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 2 δις ευρώ. Ο τραπεζικός βραχίονας του Fortress fund θα αναλάβει τον κεντρικό, συντονιστικό ρόλο, για να αντιμετωπίσει έναντι αμοιβής, τις αθετημένες υποχρεώσεις των «κόκκινων» επιχειρήσεων. Υποχρεώσεις, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στα χαρτοφυλάκια, δύο, τριών, ή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας.
Εκ των πραγμάτων, η είσοδος στην ελληνική αγορά συνιστά προϋπόθεση για την doBank, καθώς θα κληθεί να αναζητήσει τις προσφορότερες λύσεις για τις επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμένες σε πολλαπλό δανεισμό και από τις οποίες οι πιστώτριες τράπεζες επιζητούν να εισπράξουν, όσα περισσότερα μπορούν. Το συγκριτικό, διαχειριστικό πλεονέκτημα που έχει η doBank είναι οι εξατομικευμένες προτάσεις για τις επιχειρήσεις. Ακόμη και με κεφαλαιακή συνδρομή, αν αυτό κριθεί ότι ανταποκρίνεται στα πλάνα βιωσιμότητας.
Τουλάχιστον στην αρχική φάση της παρουσίας της στην Ελλάδα, η doBank δεν θα αναπτυχθεί με περισσότερα υποκαταστήματα και θα μείνει προσανατολισμένη στα των «κόκκινων δανείων». Ανάλογα βεβαίως με τις νέες κινήσεις από πλευράς του «μητρικού» Fortress fund, μπορεί βαθμιαία να υπάρξουν και διαφοροποιήσεις στα αρχικά πλάνα.
Ο ρόλος του Ελληνοαμερικανού Ντιν Ντακόλια
Η πρόθεση του γιγαντιαίου Αμερικανικού fund να «παίξει Ελλάδα», έχοντας υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξεως των 80 δισ. δολαρίων, φαίνεται να μένει σταθερή. Παρά το γεγονός ότι το Fortress έχει αλλάξει χέρια και ανήκει πλέον στο γιαπωνέζικο «γκρουπ» της Softbank, του μεγιστάνα Μασαγιόσι Σον. Κάτι που οφείλεται πρωτίστως στον δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανό Ντιν (Κωνσταντίνο) Ντακόλια, που έχει καταγωγή από την Πελοπόννησο και είναι ο συνδετικός κρίκος του Fund με τη χώρα μας. Όντας υψηλόβαθμο στέλεχος του Fortress, με εποπτεία την Ελλάδα, την οποία και επισκέπτεται συχνά για επαφές με το εδώ γραφείο του Fund, που φυσικά έχει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις.
Το Fortress, πλαισιωμένο από τη θυγατρική doBank, αναμένεται να έχει εντονότερη παρουσία στο επιχειρηματικό σκηνικό του τόπου. Το ενδιαφέρον του για την «επόμενη μέρα» στην ακτοπλοϊκή Attica Group στη οποία έχει εισφέρει ρευστότητα ρευστότητα 100 εκατ. ευρώ, είναι δεδομένο. Δε συμβαίνει το ίδιο με το «Υγεία», αν και το Fund έχει αγοράσει ομολογιακή έκδοση της MIG, ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ευρώ, που λήγει το 2019 και συνοδεύεται με σημαντικά ενέχυρα επί των «ασημικών» του ελληνικού ομίλου. Πέραν τούτων, το Fortress έχει ουσιαστικά «κλειδώσει» τη συμφωνία τον όμιλο Χαραγκιώνη, ενώ παίζει δυνατά και για δύο άλλες συμφωνίες εξαγοράς δανείων, που εφόσον τελεσφορήσουν θα δημιουργήσουν αίσθηση.