Το άγνωστο παρασκήνιο γύρω από την πώληση των ποσοστών που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις ελληνικές τράπεζες, αποκαλύπτει σήμερα το mononews.

Ένα παρασκήνιο που κρύβει τα «ένοχα» μυστικά του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ, κ. Ηλία Ξηρουχάκη, ο οποίος πανηγυρίζει τώρα για τα επιτυχημένα placement σε Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, κατά σειρά, αλλά ήταν αυτός που θέλησε να τα εμποδίσει να γίνουν, επειδή φοβόταν ότι θα μείνει χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας στο ΤΧΣ.

Ένα παρασκήνιο που, ωστόσο, κρύβει και πολλά… λεφτά. Χρήματα που μοιράστηκαν για προσωπική αποθέωση του κ. Ξηρουχάκη από συγκεκριμένα ΜΜΕ, αλλά και επιστολές – βόμβα που αφορούσαν είτε την προσπάθεια να εμποδιστούν οι αποκρατικοποιήσεις είτε την “απληστία” του ίδιου του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ ο οποίος ζητά… αύξηση μισθού γιατί θεωρεί εαυτόν επιτυχημένο, αν και μόλις πριν από δύο μήνες αυτός ήταν που καθυστερούσε εσκεμμένα τις διαδικασίες για τις τράπεζες.

Ψίθυροι, μυστικά και… πολλά ψέματα που έχουν ακουστεί πέριξ και εντός του ΤΧΣ αλλά και σε κύκλους που ξέρουν καλά τα όσα έχουν συμβεί με την πώληση των ποσοστών των τραπεζών που κατείχε το ΤΧΣ.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews, πριν από δύο μήνες, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, ο άνθρωπος που «έτρεξε» όσο λίγοι για να γίνει το μεγάλο deal με την UniCredit, έστειλε επιστολή στο ΤΧΣ.

Η επιστολή, αλλά και οι συνεχείς οχλήσεις του ιδίου προς τη διοίκηση του Ταμείου, ανέφερε ότι ο κ. Ψάλτης έχει βρει μεγάλο θεσμικό επενδυτή για το 9% της Alpha Bank και ζητούσε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία από το ΤΧΣ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η απάντηση του κ. Ξηρουχάκη ήταν: «Όχι τώρα, η πώληση θα γίνει… το 2025».

Βασίλης Ψάλτης - Ηλίας Ξηρουχάκης
Βασίλης Ψάλτης – Ηλίας Ξηρουχάκης

Ο κ. Ψάλτης, έξαλλος, χτύπησε όπως ήταν φυσικό τις πόρτες του Μαξίμου και της Τράπεζας της Ελλάδας λέγοντας ότι οι Ιταλοί έχουν «ψηθεί» και φέρνοντας τον CEO της UniCredit, Α. Orcel στην Αθήνα, κάτω από τη μύτη του ανθρώπου που δεν ήθελε να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση, του κ. Ηλία Ξηρουχάκη.

Ο λόγος αντίδρασής του CEO του ΤΧΣ στις πιέσεις του κ. Ψάλτη ήταν επειδή πίστευε ότι αν το ΤΧΣ προχωρήσει άμεσα σε όλες τις τράπεζες και στις άλλες συμμετοχές του Δημοσίου, ο ίδιος δεν θα είχε αντικείμενο εργασίας, όπως και το Ταμείο δεν θα είχε λόγο ύπαρξης.

Όπως έδειξαν τα γεγονότα, η κυβέρνηση και η ΤτΕ, κινητοποιήθηκαν άμεσα και το deal Alpha – UniCredit προχώρησε με μεγάλη επιτυχία κάνοντας του πάντες χαρούμενους γιατί ένας μεγάλος ξένος «παίκτης» έμπαινε στον τραπεζικό κλάδο μετά από 17 χρόνια.

200.000 ευρώ για το PR του CEO

Το δεύτερο «επεισόδιο» με πρωταγωνιστή του κ. Ξηρουχάκη αφορά στο placement της Εθνικής, το οποίο επίσης δεν ήθελε να γίνει άμεσα.

Πηγές της αγοράς που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα αναφέρουν ότι “κατά τη διάρκεια της διαδικασίας με τα βιβλία προσφορών ο επικεφαλής του Ταμείου ζήτησε από το δ.σ. του ΤΧΣ να εγκρίνει το ποσό των 200 χιλ. ευρώ προκειμένου να διαφημιστεί το placement της Εθνικής”.

Πηγές με γνώσεις αναφέρουν ότι “το ποσό εγκρίθηκε και η δουλειά δόθηκε σε πασίγνωστη εταιρεία επικοινωνίας και lobbying, από εκείνες που όποια πέτρα κι αν σηκώσεις τις βρίσκεις για όλες τις υποθέσεις”.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν “Όμως, η συγκεκριμένη εταιρεία μοίρασε τα 200 χιλιάρικα σε συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης, με εντολή Ξηρουχάκη και κατά παράβαση της απόφασης του Δ.Σ. προκειμένου να γίνει PR για τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Με απλά λόγια να γραφτούν «ύμνοι» για τη σπουδαία και επίπονη δουλειά που έκανε ο κ. Ξηρουχάκης προκειμένου να πετύχει η πώληση του 22% της Εθνικής.

Κι όντως, υπήρξαν αποθεωτικά άρθρα για τον CEO του ΤΧΣ, παρά το γεγονός ότι όλη τη δουλειά την έκαναν οι τράπεζες και οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων.

Τα αποθεωτικά σχόλια γράφτηκαν και σε ΜΜΕ που ως πριν από λίγες ημέρες “έβριζαν” τον Ξηρουχάκη.

Και αυτό ήταν η πραγματική έκπληξη.

Από ανίκανος manager, ξαφνικά “βαφτίστηκε” ικανός και έμπειρος.  Μάλιστα του αποδίδονται και εύσημα για την αρίστη δουλειά που έκανε.

Ξαφνικά έγινε “κρυφή δύναμη με πανελλαδική απήχηση”!!!

Πηγές με γνώσεις, που μίλησαν με το mononews.gr αναφέρουν “όταν μάλιστα ζητήθηκε από τον κ. Ξηρουχάκη να παρουσιάσει την διαφημιστική εκστρατεία για την Εθνική που θα έκανε η εταιρεία επικοινωνίας, ο ίδιος εμφάνισε τα… σποτάκια που είχε φτιάξει μόνη της η τράπεζα”.

H αύξηση μισθού

Το τρίτο επεισόδιο αφορά σε επιστολή του κ. Ξηρουχάκη η οποία ανέφερε, σύμφωνα με πηγές που έχουν καλή πληροφόρηση ότι ο επικεφαλής του ΤΧΣ ζήτησε αύξηση μισθού κατά 50 χιλιάδες ευρώ και από 250 χιλιάδες οι αποδοχές του να ανέβουν στις 300 χιλιάδες ετησίως.

Ο λόγος που επικαλούνταν για να δικαιολογήσει την “απληστία του”, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ήταν ότι αυτός συνέβαλε τα μέγιστα στις αποκρατικοποιήσεις, λες και ζητούσε… ποσοστό επί των πωλήσεων.

Μάλιστα, ζήτησε, όπως λένε οι πηγές, και από τους ξένους να πιέσουν την κυβέρνηση να αυξήσει τον… πενιχρό μισθό των 250 χιλιάδων ευρώ, παρουσιάζοντας τον κ. Ξηρουχάκη ως τον βασικό πρωταγωνιστή των επιτυχιών με τις τράπεζες.

Κι όμως, οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι «ο άπληστος κ. Ξηρουχάκης μπλόκαρε τις διαδικασίες και για την Alpha και για την Εθνική, παρ’ ότι τώρα πανηγυρίζει θέλοντας να καρπωθεί τις επιτυχίες».

Κι όπως τονίζουν όσοι έχουν γνώση των διαδικασιών «ο κ. Ξηρουχάκης υπέγραφε αναγκαστικά ό,τι του έφερναν οι τραπεζίτες και οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων ενώ τώρα είναι λες και ζητά… ποσοστό επί των πωλήσεων».

Ως τελικό επεισόδιο στα όσα έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό έρχονται όσα μας διηγούνται άλλες πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στις τράπεζες. Λένε λοιπόν, ότι ο κ. Ξηρουχάκης επεδίωκε τους τελευταίους μήνες να αναδεικνύει την ισχύ του και τις γνωριμίες του, λέγοντας όμως ψέματα.

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένες πηγές: «Μιλούσε συνέχεια για την κουμπαριά του με τον πρωθυπουργό, αλλά και ότι είναι αγαπημένο παιδί του Γιάννη Στουρνάρα. Αλλά εμείς μαθαίνουμε ότι ούτε το ένα ισχύει, ούτε το άλλο. Κι όταν ερωτάται πλέον ο κ. Ξηρουχάκης λέει: Στα Χανιά όλοι κουμπάροι λεγόμαστε μεταξύ μας…».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο CEO του ΤΧΣ είχε κάνει έξαλλο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

«Ο τότε υπουργός ετοίμαζε επιστολή στους θεσμούς και ζητούσε την αποπομπή του κ. Ξηρουχάκη μιλώντας με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και… κοσμητικά επίθετα ιδιαίτερα υποτιμητικά για τον επικεφαλής του Ταμείου», λένε οι πηγές.

Ομοίως και κορυφαίο στέλεχος της ΤτΕ, με καλή γνώση επί των τραπεζικών, χρησιμοποιούσε συχνά «απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον κ. Ξηρουχάκη» με τον οποίο «δεν μπορούσε να συνεργαστεί ποτέ».

Διαβάστε επίσης:

Άρθρο παρέμβαση – Ηλίας Ξηρουχάκης: Ο «κοιμώμενος CEO» που έβλεπε τα deals να τα κλείνουν άλλοι

Αlpha Bank: Στο σκοτάδι οι επενδυτές μία εβδομάδα δια χειρός Ξηρουχάκη – Πιο ψηλά από το 1,33 δείχνει η αγορά για το τίμημα

Εθνική: Πώς «σήκωσε» πάνω από 8,5 δις – Μεγάλα funds και ισχυρά ονόματα στο placement