Αυξήσεις στα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ οι τράπεζες εντείνουν τους ελέγχους για την πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων, εστιάζοντας κυρίως στο μέγεθος της έκθεσης που έχουν στην ευρύτερη περιοχή καθώς θέλουν να αποφύγουν φαινόμενα καραμπόλας. Να υποστούν  δηλαδή άλλες γειτονικές χώρες παράπλευρες οικονομικές πιέσεις, λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας.

Η τάση, όπως την έχει καταγράψει η Τράπεζα της Ελλάδος, στα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων ήταν ανοδική από τον περασμένο Δεκέμβριο, συγκεκριμένα το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε στο 4,46%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε στο 3,32%, καθώς και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε στο 2,77%  (από 2,38%). Ενώ για εκείνες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στη λεγόμενη «γκρίζα» περιοχή και οι οποίες, μετά τα προβλήματα της 10ετούς οικονομικής κρίσης, προσπαθούν να  απορροφήσουν τους κραδασμούς της πανδημικής κρίσης, τα επιτόκια είναι απαγορευτικά αγγίζοντας το 10%.

Όμως με επιτόκια  δύο ταχυτήτων θα «τρέξουν» και οι χρηματοδοτήσεις για τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Διότι ενώ το  σταθερό επιτόκιο για το τμήμα της χρηματοδότησης που προέρχεται από το Ταμείο «κλείδωσε» στο 0,35%, δεν ισχύει το ίδιο και για το επιτόκιο με το οποίο θα τιμολογήσουν το τμήμα των δανείων που θα χορηγήσουν οι τράπεζες.

Το τελικό επιτόκιο –και δεδομένης της αβεβαιότητας λόγω της νέας κρίσης-  θα καθορίσει και πόσα σχέδια θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες από τον SSM –στον οποίο λογοδοτούν λεπτομερώς- να  τηρούν αυστηρά κριτήρια και η τιμολόγηση τους εξαρτάται από την  πιστοληπτική ικανότητα, την φερεγγυότητα και το προφίλ του κάθε δανειολήπτη.

Να σημειωθεί ότι το άνοιγμα της ψαλίδας στην προσαύξηση του επιτοκίου είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς  ξεκινά από το χαμηλό 0,6% για τις επιχειρήσεις υψηλής πιστοληπτικής βαθμολόγησης που προσφέρουν υψηλές εξασφαλίσεις.

Το  spread αυξάνεται στο 2,2% με 4% για εκείνες τις επιχειρήσεις –και που είναι οι περισσότερες-, με καλή και ικανοποιητική  βαθμολόγηση και οι οποίες  προσφέρουν χαμηλές εξασφαλίσεις.

Το περιθώριο επιτοκίου καθίσταται απαγορευτικό για εκείνες τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, καθώς μπορεί να  φτάσει και το 10%, που στην πράξη σημαίνει αποκλεισμό από τον τραπεζικό δανεισμό.

Το τελικό λοιπόν επιτόκιο –για το τμήμα δανεισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης και  το τμήμα του τραπεζικού δανείου- θα είναι από τους καθοριστικούς παράγοντες για τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν εξασφαλιστεί για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων 12,7 δισ ευρώ, και μέσω μόχλευσης θα κινητοποιήσει επενδύσεις άνω των 30 δις ευρώ (σύμφωνα πάντα με τον αρχικό σχεδιασμό).

Όπως είναι γνωστό τα  επενδυτικά έργα που θα λάβουν έγκριση θα χρηματοδοτηθούν σε  ποσοστό από 30% έως 50% με  πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, η ίδια συμμετοχή του επενδυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 20% και το υπόλοιπο ποσό θα καλύπτεται με τραπεζικό δανεισμό.

Διαβάστε επίσης

Γκόλφω Αγαπητού: Κτίζοντας σήμερα τα στελέχη του αύριο

Τράπεζες: Τριπλή απειλή προ των πυλών