ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτε οι τράπεζες ούτε οι διαχειριστές απαιτήσεων, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Προσδοκούμε και πιέζουμε, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων. Και έχουν ευθύνη γι’ αυτό, πρωτίστως απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Γιατί η επιτυχία υλοποίησης του νέου νόμου θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».
Όμως ο υπουργός ήταν ιδιαίτερα καυστικός και σε ότι αφορά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία απαγορεύει στους servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds που έχουν αποκτήσει «κόκκινα» δάνεια με βάση το νόμο του 2003.
Ο υπουργός ναι μεν παραδέχθηκε ότι του ζητήθηκε να δώσει λύση με νομοθετική ρύθμιση. Όμως αυτό το αίτημα –το οποίο υποβλήθηκε από τις Εταιρείες Διαχείρισης- δεν έγινε αποδεκτό.
Είπε συγκεκριμένα ο υπουργός: Διαβάζω αναφορές σχετικά με ένα ζήτημα που έχει προκύψει με τον Άρειο Πάγο με τίτλους όπως: «Η Κυβέρνηση παίρνει πίσω την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς», «υπαναχωρεί η Κυβέρνηση στην τροπολογία», «υπαναχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών από την αρχική του πρόθεση να επιλύσει το θέμα νομοθετικά».
Όπως είπε χαρακτηριστικά: Για να πάρει πίσω η Κυβέρνηση μία τροπολογία, αυτή θα πρέπει να έχει κατατεθεί. Τέτοια τροπολογία ουδέποτε κατατέθηκε.
Και παραδέχθηκε (φωτογραφίζοντας τους servicers) πως «πράγματι προτάθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών, από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας. Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών».
Η συζήτηση για άλλη μία φορά έδειξε πως η όλη υπόθεση Εξωδικαστικός Μηχανισμός, προσώρας τουλάχιστον δεν τραβάει. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας το ποσοστό των εγκρίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς διαμορφώνεται από το 11% μέχρι το 84%….
Σήμερα οι τράπεζες έχουν 10 δις ευρώ «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια τους. Αλλά 87 δις ευρώ είναι τα «κόκκινα» τιτλοποιημένα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers
Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν μπορεί να θεωρείται επιτυχία ότι μέχρι τις αρχές του 2023 θα έχουν ρυθμιστεί μέσω του Eξωδικαστικού οφειλές 1 δις ευρώ.
Στη χθεσινή συζήτηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών –και πρόεδρος της Alpha Bank- κ. Βασίλης Ράπανος υπογράμμισε ότι οι τράπεζες χρηματοδότησαν με 2 εκατ ευρώ τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού και ότι στηρίζουν τις ρυθμίσεις του. Όπως είπε «οι τράπεζες στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προχωράμε σε ρυθμίσεις. Ταυτόχρονα όμως συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες του επόπτη μας και ακολουθούμε συνετή και χρηστή πολιτική σε ότι αφορά τη διαχείριση των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών.
Από την πλευρά του ο κ. Τάσος Πανούσης, πρόεδρος της Ενωσης των Εταιρειών Διαχείρισης είπε πως αν διαφοροποιηθούν κάποιοι όροι του θεσμικού πλαισίου βάση του οποίου καταστρώσαμε τα business plans των τιτλοποιήσεων θα έχουμε σοβαρές επιπτώσεις και αποκλίσεις από τους επιχειρησιακούς μας στόχους. Δηλαδή αν «παγώσουν» οι πλειστηριασμοί λόγω της απόφασης του ΑΠ, τότε θα υπάρχει πρόβλημα και οι εταιρείες διαχείρισης ενδεχομένως θα πρέπει να επιβαρυνθούν και με πέναλτι υποαπόδοσης.
Συγκεκριμένα ο κ. Πανούσης είπε χαρακτηριστικά:
«Τα business plan, τα οποία συμφωνήθηκαν με το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο της παροχής των κρατικών εγγυήσεων, περιλαμβάνουν αυστηρές προδιαγραφές εκτέλεσης για τις Εταιρείες Διαχείρισης και εξίσου αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση υποαπόδοσης. Ωστόσο, για την ομαλή εκτέλεσή τους, προϋπόθεση αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία όλου του συστήματος, δηλαδή η εφαρμογή του συνόλου των μέσων που προβλέπονταν όταν συμφωνήθηκαν τα business plan. Είναι φανερό ότι σε περίπτωση που κρίσιμες παράμετροι μεταβληθούν, όπως για παράδειγμα το σκέλος των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταστεί προβληματική η υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων».
Στη συζήτηση η κάθε πλευρά προσκόμισε στοιχεία για την εξέλιξη τόσο των διμερών ρυθμίσεων, όσο και μέσω του Εξωδικαστικού. Συνολικά έχουν ρυθμιστεί 16 δις ευρώ προβληματικά δάνεια. Τα 7,5 δις ευρώ είναι δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και ρυθμίστηκαν από τους servicers και τα 8,5 δις ευρώ δάνεια που ήταν στους τραπεζικούς ισολογισμούς ρυθμίστηκαν από τις τράπεζες με την συνδρομή των εταιρειών διαχείρισης.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι 700 χιλιάδες είναι τα ακίνητα που είναι ενέχυρα σε προβληματικά δάνεια, με το 1/3 αυτών να οδεύσει κάποια στιγμή σε πλειστηριασμό και ζήτησαν ευνοϊκότερους όρους ρύθμισης για τους δανειολήπτες και αυστηρότερο πλαίσιο για τα funds.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν