ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με σεβασμό στις κοινωνικές ανάγκες αλλά χωρίς να καταστραφεί το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, θεωρεί ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Νότη Μαριά, ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε πως το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι αρχικά αντικείμενο των διαβουλεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως υποστήριξε, η ΕΚΤ παραμένει ουδέτερη ως προς την προοπτική ενός διακανονισμού που θα βοηθούσε όσους όντως έχουν πρόβλημα αποπληρωμής. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, έγκειται στην Επιτροπή να αποφανθεί εάν η όποια λύση βρεθεί είναι σύμφωνη με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.
«Από τη μια υπάρχουν όσοι πραγματικά έχουν πρόβλημα φτώχειας και από την άλλη οι στρατηγικοί κακοπληρωτές». Οι πρώτοι θα πρέπει να βοηθηθούν, ανέφερε ο κ. Νράγκι, χωρίς όμως να «καταστραφεί το τραπεζικό σύστημα».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το πότε η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει και ελληνικά ομόλογα, ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι αυτό θα γίνει όταν αυτά γίνουν επιλέξιμα. Όπως ανέφερε, σήμερα τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν, ενώ σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει έτοιμη να προσαρμόσει τα εργαλεία της για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και να συνεχίσει να ο πληθωρισμός να κινείται εντός των στόχων που έχουν αποφασιστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Moody’s: Περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων στους επόμενους 18 μήνες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπό προϋποθέσεις η επιτυχία του APS – Τι ζητούν οι τράπεζες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρενέ Μπένκο: Ένταλμα σύλληψης για τον μεγιστάνα, ιδρυτή του χρεοκοπημένου κολοσσού real estate Signa
- Puma: Απογοητευτικά κέρδη και μείωση των στόχων βυθίζουν την μετοχή
- Λίγα λόγια για το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ
- Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Στοχευμένες μεταρρυθμίσεις στο «φρένο χρέους» – Κλειδί η επικοινωνία με τις ΗΠΑ