Οι τελευταίοι μήνες ήταν μία καλή περίοδος για τον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Τζέιμι Ντίμον. Η επενδυτική τράπεζα είχε προβάδισμα έναντι των αντιπάλων της με κέρδη-ρεκόρ 50 δισ. δολάρια, σπάζοντας και το δικό της ρεκόρ το 2021. Ο Ντίμον έλαβε 34 εκατ. δολάρια αμοιβή για το 2023, την υψηλότερη που έχει λάβει ποτέ ενώ νωρίτερα πρόσθεσε το πλούσιο πελατολόγιο της χρεοκοπημένης First Republic στις λίστες της τράπεζας.

Ο Ντίμον βρίσκεται συχνά στην κορυφή της λίστας των υψηλότερα αμειβόμενων διευθύνοντων συμβούλων στις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες με το Forbes ναυπολογίζει την καθαρή του περιουσία σε περίπου 1,9 δισ. δολάρια, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται σε μετοχές της JPMorgan.

1

Το ρίσκο της διαδοχής

Την προηγούμενη Πέμπτη, η τράπεζα ανακοίνωσε ανακατατάξεις, με νέους ρόλους σε φερέλπιδα στελέχη της εταιρείας. Οι φήμες ότι ο Ντίμον προετοιμάζει μια μεταβατική κατάσταση για την επερχόμενη διαδοχή του ξαναφούντωσαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που o 67χρονος τραπεζίτης πρωταγωνιστεί σε σενάρια για παραίτηση. Ο ίδιος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του με τις ανακατατάξεις στην επενδυτική τράπεζα να είναι μια συνήθης πρακτική για τον Ντίμον, ο οποίος άλλωστε με αυτόν τον τρόπο γαλουχήθηκε στον τραπεζικό χώρο.

Δοκιμάστηκε σε διαφορετικά πόστα, διαχειρίστηκε προκλήσεις με τη μεγαλύτερη να είναι το ότι κράτησε ζωντανή την JP Morgan κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και αναδείχθηκε σε μία persona που δύσκολα μπορεί να ανταγωνιστεί κάποιος άλλος CEO.

Γι’ αυτό και στην JP Morgan η θέση του CEO φαίνεται να παραμείνει κατειλημμένη εδώ και πολλά χρόνια, απογοητεύοντας δεκάδες επίδοξους διαδόχους τα προηγούμενα χρόνια που αναζήτησαν τελικά την αναβάθμισή τους σε άλλη επενδυτική τράπεζα.

Ο ίδιος όμως στέλνει κι ένα μήνυμα στους επενδυτές που μέσα στο 2023 ενίσχυσαν κατά ¼ την μετοχή της τράπεζας εκτοξεύοντας την κεφαλαιοποίησή της, ότι η JP Morgan μπορεί ανά πάσα στιγμή να λειτουργήσει με την ίδια δυναμική ακόμα κι όταν αυτός θα λείπει, καθώς τα στελέχη της έχουν δοκιμαστεί σε σειρά δοκιμασιών.

Τα φαβορί

Το 2021, δόθηκε στον Ντίμον ένα μπόνους αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει στην τράπεζα μέχρι το 2026.

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, δύο τραπεζίτισες, η Jenn Piepszak και η Marianne Lake, ανέλαβαν νέους ρόλους. Η πρώτη μαζί με τον Troy Rohrbaugh ανέλαβαν μία διευρυμένη μονάδα εμπορικής και επενδυτικής τράπεζας, ενώ η Marianne Lake, η οποία συνδιοικούσε από το 2021 την καταναλωτική και κοινοτική τράπεζα μαζί με την Piepszak, θα αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο του τμήματος.

Οι Lake και Piepszak ανέλαβαν πριν μερικούς μήνες το έργο της ομαλούς αφομοίωσης της First Republic από τη JP Morgan. Ήδη είχαν τραβήξει τα βλέμματα νωρίτερα, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι είναι οι επικρατέστερες υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Ντίμον.

Οι δύο γυναίκες, μη ανταγωνιστικές μεταξύ τους καθώς είναι φίλες, όπως αναφέρουν πηγές της WSJ, έχουν τεθεί αρκετές φορές σε δοκιμασίες από τον διευθύνοντα σύμβουλο, ώστε να αποδείξουν την αξία τους και κάπως έτσι διαβάστηκαν από τις αγορές και οι νέοι ρόλοι που ανέλαβαν, με την PIepszac να θεωρείται φαβορί.

Ο Rohrbaugh ξεχώρισε ως trader στα ομόλογα και δεν θεωρείται απίθανο να μπορεί να διεκδικήσει τη θέση του CEO τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης στο roadshow της JPMorgan: Αλλάξαμε τον αναπτυξιακό ιστό της οικονομίας

Dimon (JPMorgan): Η προσωπική μου συμβουλή είναι μην εμπλακείτε με το Bitcoin