ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εύσημα, αλλά και συστάσεις από την επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας κα Ντανιέλ Νουί, που φτάνει στην Αθήνα την Δευτέρα 14 Μαΐου, περιμένουν οι Ελληνες τραπεζίτες.
Η κ. Νουί, που θα παραμείνει δύο μέρες (14 και 15 Μαΐου), θα έχει συναντήσεις με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στελέχη της Τράπεζας Ελλάδος και αξιωματούχους της κυβέρνησης. Η «σιδηρά κυρία» του SSM θα επαναλάβει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να επιτευχθούν συνολικά, και εντός χρονοδιαγραμμάτων.
Η κ. Νουί θα επαναλάβει στις διοικήσεις των τραπεζών πως πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα θεσμοθετημένα «εργαλεία», όπως είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός, να κινηθούν πιο γρήγορα στις πωλήσεις δανείων και με εξασφαλίσεις και να «φορτώνονται» περισσότερα δάνεια στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Ο SSM θα ζητήσει να «τρέξουμε» πιο γρήγορα αναδιαρθρώσεις και πωλήσεις, λένε τραπεζικά στελέχη στο mononews.gr και εκτιμούν ότι η κ. Νουί θα τους ζητήσει να υπερβούν τους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Οπως είναι γνωστό, η δέσμευση των τραπεζικών διοικήσεων είναι ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα πρέπει να έχουν υποχωρήσει κατά 31 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 και να διαμορφώνονται μάξιμουμ στα 64,6 δισ. ευρώ, από τα 95,7 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017. Ωστόσο 64 δισ. ευρώ προβληματικό χαρτοφυλάκιο δεν είναι εύκολα διαχειρίσμο…
Το «καυτό» καλοκαίρι των τραπεζιτών
Οι τραπεζίτες έχουν μπροστά τους άλλο ένα «καυτό» καλοκαίρι, αφού γνωρίζουν ότι θα πρέπει να δώσουν σαφές δείγμα γραφής ότι χρησιμοποιούν τα θεσμοθετημένα «εργαλεία» και μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ταχύτερα από τους στόχους, μέχρι τον Οκτώβριο, που θα ξεκινήσει ο εποπτικός έλεγχος και αξιολόγηση (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP).
Η αξιολόγηση SREP που αφορά το σύνολο των συστημικών τραπεζών της ευρωζώνης, θα γίνεται σε ετήσια βάση, θα τεστάρει την ανθεκτικότητα των κεφαλαίων τους και θα δείχνει τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρά η κάθε τράπεζα χωριστά για να βελτιώσει την εικόνα του ισολογισμού της.
Πού εστιάζουν οι ίδιες οι τράπεζες
Από την πλευρά τους, τα τραπεζικά στελέχη εστιάζουν στις αναδιαρθρώσεις των μεγάλων επιχιερηματικών ομίλων, που είναι «φορτωμένοι» με προβληματικά δάνεια πολλών δισ. ευρώ, καθώς έτσι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε πιο ριζοσπαστικές κινήσεις στα χαρτοφυλάκια των των προβληματικών στεγαστικών δανείων όπως και των δανείων των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι βάσει των στόχων μείωσης, οι τράπεζες σκοπεύουν να πωλήσουν δάνεια ύψους 11,6 δισ. ευρώ (κυρίως επιχειρηματικά και καταναλωτικά), να πάνε σε πλειστηριασμούς για απαιτήσεις ύψους 10,6 δισ. ευρώ δανείων (επιχιερηματικά και στεγαστικά στρατηγικά κακοπληρωτών), να προχωρήσουν σε διαγραφές ύψους 10,6 δισ. ευρώ. Και να επαναφέρουν στην κανονικότητα, μέσα από «γενναίες» ρυθμίσεις, που θα υπόσχονται και «κούρεμα» στους συνεπείς δανειολήπτες δάνεια ύψους 21,1 δισ. ευρώ δάνεια, κυρίως επιχειρηματικά και στεγαστικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζα Πειραιώς: Καταλύτης για την αγορά το Amoeba – Στην τελική ευθεία και τα Earth και Jupiter
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρ. Μεγάλου: Να τι περιλαμβάνει το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα βραβεία της ΕΥ στην Folli και η αντίδραση της κ. Καίτης Κουτσολιούτσου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα