Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Αttica Bank: Στρατηγικός επενδυτής με αύξηση κεφαλαίου

Attica Bank: Aνακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα α' εξαμήνου

Θεόδωρος Πανταλάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Attica Bank

Το Νοέμβριο το αργότερο θα διαμορφωθεί ο τελικός σχεδιασμός της Attica Bank για την πραγματοποίηση αύξησης κεφαλαίου της τάξης των 150 εκ.ευρώ, μέσω της οποίας θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.

Η αύξηση θα λύσει καταρχάς το θέμα των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου που παύουν να προσμετρώνται στα εποπτικά κεφάλαια από 1/1/2018 ενώ η διοίκηση Ρουμελιώτη – Πανταλάκη επιδιώκει να δημιουργήσει η αύξηση «μαξιλάρι» ανάπτυξης για την τράπεζα και να στηριχθεί από στρατηγικό επενδυτή.

Για το λόγο αυτό ο σχεδιασμός προβλέπει αύξηση ως και 200 εκ.ευρώ, αλλά συναντά αντιρρήσεις από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη αφού η συμμετοχή του Δημοσίου θα περιοριστεί.

Σήμερα ως διάδοχος του ΤΣΜΕΔΕ το ΕΦΚΑ ελέγχει το  50,626% της τράπεζας και όπως καταγράφηκε σε συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών, διατυπώνονται αντιδράσεις που τις εκπροσωπεί ο Γιώργος Σταθάκης με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μην κλίνει προς κάποια πλευρά επί του παρόντος και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο να συμφωνεί με το σχεδιασμό της τράπεζας.

Το ακριβές σχέδιο και αν είναι να δυνατόν να διατηρηθεί η συμμετοχή του ΕΦΚΑ θα αποφασιστεί στην πορεία με βάση και τις προτάσεις της Rothchild που είναι σύμβουλος της τράπεζας.

Αυτό που πρέπει να απαντηθεί είναι εάν και κατά πόσον μπορεί να συμμετάσχει στην αύξηση ο ΕΦΚΑ, αλλά και αν θα είναι σκόπιμο να το κάνει.

Οι προτάσεις της Rothchild θα υποβληθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τον Νοέμβριο, αφού ληφθεί σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι προνομιούχες μετοχές της Attica Bank είναι ύψους 100,2 εκατ. ευρώ.

Με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών δίνεται η δυνατότητα στην Attica, όπως και στην Eurobankπου έχει προνομιούχες ύψους 1,3 δις.ευρώ, εάν δεν καταβάλλουν μετρητά, να εκδώσουν μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο και να διατηρήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουν σε νέα αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με μετρητά.

Συγκεκριμένα, με βάση τις διατάξεις της τροπολογίας, τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να εξαγοράσουν, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της εποπτικής αρχής, συνολικά ή εν μέρει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, είτε με μετρητά, είτε με έκδοση άλλων κεφαλαιακών μέσων, δηλαδή ομολόγων, ίσης αξίας, είτε με συνδυασμό των δύο αυτών τρόπων.

Στην περίπτωση που επιλεγεί ανταλλαγή των προνομιούχων μετοχών με ομόλογα, αυτά θα έχουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για τα πιστωτικά ιδρύματα.Το Ελληνικό Δημόσιο, ως κάτοχος, θα λαμβάνει ετήσια απόδοση (κουπόνι), το οποίο θα καταβάλλεται σε εξαμηνιαία βάση.

Το ύψος του υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο απόδοσης του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου κατά το πρώτο 15θήμερο του Ιουνίου 2017, αυξημένη κατά πενήντα μονάδες βάσης και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 6%.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, εκτός του συγκεκριμένου ανταλλάγματος που θα λαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο, θα προσδιοριστεί χρονικά η επιστροφή των κεφαλαίων, σε αντίθεση με τις προνομιούχες μετοχές, για τις οποίες δεν προβλέπεται ημερομηνία αποπληρωμής και θα βελτιωθεί σημαντικά η κατάταξη του Δημοσίου, σε περίπτωση αφερεγγυότητας της τράπεζας, σε σχέση με την υφιστάμενη ως κατόχου προνομιούχων μετοχών.

Τα εν λόγω ομόλογα θα είναι μεταβιβάσιμα και διαπραγματεύσιμα, γεγονός που επιτρέπει στο ελληνικό Δημόσιο την καλύτερη αξιοποίησή τους ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.Τα δε συμμετέχοντα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν, εφόσον είναι ευνοϊκές οι συνθήκες της αγοράς, να αποπληρώσουν τα ομόλογα με κεφάλαια που θα αντληθούν από ιδιώτες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, γεγονός που θα επιτρέψει την οριστική λήξη της κρατικής ενίσχυσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Attica Bank: Στην Altridge η διαχείριση των κόκκινων δανείων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Attica Bank: Δεν διανέμει μέρισμα για τη χρήση 2016, αποφάσισε τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού 300.000 ευρώ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Moody’s: Θετικός οιωνός η συμφωνία της Attica Bank με την Aldridge για το αξιόχρεό της