Δύσκολη αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους τραπεζίτες για την στήριξη των νοικοκυριών που έχουν στεγαστικά δάνεια και πιέζονται στην εξυπηρέτηση τους.

Η πρόταση των τραπεζών σε αδρές γραμμές –σύμφωνα με πληροφορίες- είναι: «θα ρυθμίσουμε όσους είναι ευάλωτοι και αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους».

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες,  θα εφαρμοστούν λύσεις που περιλαμβάνουν επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου και ενδεχομένως «κούρεμα» στα spread  των δανείων τους.

Ο κ. Σταϊκούρας από την πλευρά του επιδιώκει κάτι πιο «μεγάλο» που θα αφορά περισσότερους δανειολήπτες, και όχι μόνο εκείνους που έχουν τον χαρακτηρισμό του ευάλωτου.

Επιδιώκει δηλαδή ένα σχήμα επιδότησης δόσεων που θα χρηματοδοτείται από τις τράπεζες, καθώς έχει ξεκόψει το ενδεχόμενο κρατικής επιδότησης, στη λογική του προγράμματος «Γέφυρα». Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε πως  υπάρχει πρόβλεψη στον νέο πτωχευτικό νόμο για επιδότηση δόσεων σε ευάλωτα νοικοκυριά που θα μπουν στον εξωδικαστικό. Και είναι απορίας άξιο γιατί δεν αξιοποιείται αυτή η πρόβλεψη που θα αύξανε τα αιτήματα του εξωδικαστικού και ενδεχομένως θα ήταν μία λύση σωτηρίας για πολλούς.

Βέβαια καθώς η  προεκλογική περίοδος είναι μπροστά μας  ο κ. Σταϊκούρας γνωρίζει καλά πως κερδίζει πόντους κάθε φορά που έρχεται σε οξεία αντιπαράθεση με τους τραπεζίτες.

Την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Σταϊκούρας, φέρεται να ήταν ιδιαίτερα εριστικός απέναντι στους τραπεζίτες. Και έβαλε πολλά θέματα στο τραπέζι, όπως είναι η αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων, αλλά και οι προμήθειες. Θέματα που επανέλαβε και σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ.

Ωστόσο σε ότι αφορά τις προμήθειες θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό ο υπουργός να κινητοποιήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού….

Τα «κόκκινα» δάνεια θα αποτελέσουν και σήμερα το σημείο τριβής ανάμεσα στους CEOs των τραπεζών και τον κ. Σταϊκούρα.

Υπολογίζεται ότι ένα 25% των δανειοληπτών  που έχουν στεγαστικά  με κυμαινόμενο επιτόκιο αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ομαλή εξυπηρέτηση τους, καθώς οι δόσεις τους αυξάνονται κατά 30% και η άνοδος αυτή θα συνεχίζεται όσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε αυξήσεις των  επιτοκίων του ευρώ.

Οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπτουν τις οριζόντιες ρυθμίσεις καθώς πολλά από τα δάνεια που είναι σήμερα εξυπηρετούμενα, είναι ρυθμισμένα και εδώ ακριβώς βρίσκεται η εμπλοκή για να εφαρμοστεί το ισπανικό μοντέλο (το οποίο στηρίζεται στη λογική της ρύθμισης).

Διότι οι προϋποθέσεις για να πάνε τα ήδη ρυθμισμένα δάνεια σε νέα ρύθμιση είναι αυστηρές, ενώ εμπίπτουν στην κατηγορία stage ΙΙ, και στην περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση του δανείου, πάει κατευθείαν στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων (stage III) και αυτό σημαίνει την λήψη πρόσθετων προβλέψεων, με τις ανάλογες επιπτώσεις στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Ενδεχομένως οι τράπεζες –που έχουν περάσει σε τροχιά κερδοφορίας– να μπορούν να απορροφήσουν ένα τμήμα επιδότησης προς αυτούς που είναι ευάλωτου, όχι όμως οριζόντια προς όλους, κάτι που θέλει όπως φαίνεται ο υπουργός Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα» κάλυψε περί τις 800.000 δανειολήπτες.

Αναμφίβολα όποια λύση και αν προκριθεί η περίμετρος αυτών που θα τύχουν ευνοϊκής τιμολόγησης θα είναι κατά πολύ μικρότερη, καθώς θα μπουν μία σειρά από «κόφτες» όπως: πόσα στεγαστικά χαρακτηρίζονται ώριμα και η δόση αφορά αποπληρωμή κεφαλαίου και άρα δεν επηρεάζονται από την άνοδο των επιτοκίων, πόσα δάνεια είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, πόσα δάνεια είναι ήδη ρυθμισμένα, αν η τιμή του ακινήτου που έχει αποκτηθεί με δάνειο έχει αυξηθεί κλπ.

Όπως είναι γνωστό το πρώτο εξάμηνο του 2022 τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια μειώθηκαν στα 14,9 δις  ευρώ, καθώς περιορίστηκαν κατά 3,5 δις ευρώ (πτώση 19%) σε σχέση με το αντίστοιχο  διάστημα  πέρυσι.

Τέλος σημειώνουμε ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας  ανέφερε πως «σε ορισμένα κόκκινα δάνεια θα έχουμε αύξηση». Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ η αύξηση αυτή δεν θα είναι δραματική και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι γύρω στο 2024 θα συγκλίνουν τα κόκκινα δάνεια ως ποσοστό με το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ακόμα είμαστε αρκετά πάνω». Ακόμα σημείωσε πως οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ «θα είναι πιο λογικές». Και αναφερόμενος στα επιτόκια των καταθέσεων εκτίμησε ότι παρόλο που η ΤτΕ δεν έχει αρμοδιότητα να πιέσει τις τράπεζες «σιγά – σιγά» θα τα αυξήσουν.

Διαβάστε επίσης

Παγκρήτια: Διερευνά τη δυνατότητα απορρόφησης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας

Eurobank: Υπερκάλυψη ρεκόρ για το ομόλογο Tier II