ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων ύψους 17 δισ. ευρώ και πωλήσεις τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ καθυστερούμενων οφειλών έχουν βάλει μπροστά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με στόχο να δουν τον δείκτη καθυστερήσεων σε μονοψήφιο ποσοστό από το τέλος του 2021. Και ταυτόχρονα ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τα νέα κορωνοδάνεια το ύψος των οποίων το υπολογίζουν στα 5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα είπαν οι κ.κ. Φωκίων Καραβίας- Eurobank, Χρήστος Μεγάλου- Τράπεζα Πειραιώς, Βασίλης Ψάλτης- Alpha Bank και Παύλος Μυλωνάς- Εθνική Τράπεζα, στην ενημέρωση των διεθνών αναλυτών μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020, η εικόνα είναι ενθαρρυντική σε ότι αφορά την ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων που βγήκαν από τα moratoria. Ωστόσο η Eurobank περιμένει νέα «κόκκινα» δάνεια ύψους 900 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 1 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 1,7 δισ. ευρώ και η Εθνική 1,4 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα:
Η Τράπεζα Πειραιώς προγραμματίζει δύο νέες τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ, τις «Sunrise I» και «Sunrise II». Για την πρώτη ύψους 7 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει καταγγελμένα στεγαστικά, επιχειρηματικά, και καταναλωτικά δάνεια υπεβλήθη ήδη αίτημα για ένταξη στον «Ηρακλή», και θα ακολουθήσει το 2022 η τιτλοποίηση «Sunrise II» ύψους 4 δισ. ευρώ. Ενώ στο πλαίσιο του «Ηρακλή» έχουν ολοκληρωθεί οι τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν 110.000 ενυπόθηκα δάνεια.
Παράλληλα η τράπεζα σχεδιάζει την πώληση πακέτου δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Στόχος είναι το ποσοστό των καθυστερούμενων οφειλών να διαμορφωθεί στο 9% το 2021 και στο 3% το 2022.
Σε ότι αφορά τα νέα «κόκκινα» δάνεια ο κ. Χρήστος Μεγάλου εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν στο 1 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν το 2020 και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ αναμένονται το 2021).
Να σημειωθεί ότι σε καθεστώς αναστολής δόσεων βρέθηκαν δάνεια ύψους 5,7 δισ. ευρώ. Από τον περασμένο Φεβρουάριο η τράπεζα είχε υπό παρακολούθηση δάνεια, ύψους 5 δισ. ευρώ, με το 5% να είναι ήδη στο «κόκκινο» και ένα 15% σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Το 10% έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων (για 9 μήνες) «Γέφυρα Ι». Το 45% θα επανέλθει στην κανονικότητα, ενώ το υπόλοιπο 25% είτε θα λάβει στήριξη από τα προγράμματα step up είτε θα ενταχθεί στο «Γέφυρα ΙΙ».
Eurobank
Η Eurobank έχει στόχο να περιορίσει τον δείκτη NPE στο 9% μέχρι το τέλος του έτους και στο 6% το 2022 και ήδη ανακοίνωσε ότι θα εγκαινιάσει το πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ» με την τιτλοποίηση «Mexico», ύψους 3,3 δισ. ευρώ.
Το χαρτοφυλάκιο Mexico περιλαμβάνει κατά 85% «κόκκινα» δάνεια λιανικής και κατά 15% καθυστερουμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η τράπεζα έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία του pre – rating της τιτλοποίησης και το αίτημα για την ένταξη στον «Ηρακλή 2» αναμένεται στα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου, με τις δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου..
Ο CEO της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας εκτιμά ότι τα νέα «κόκκινα» θα διαμορφωθούν στα 900 εκατ. ευρώ, με τα 250 εκατ. ευρώ να καταγράφονται το πρώτο τρίμηνο φέτος. Η εικόνα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου από τα moratoria που έληξαν στο τέλος του 2020, είναι ενθαρρυντική και τα στοιχεία δείχνουν ότι το 80% των δανειοληπτών επέστρεψαν σε ομαλή αποπληρωμή των δανείων τους.
Ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο τέλος του 2020 στο 14%, ο χαμηλότερος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (από 29,2% το 2019). Σε ετήσια βάση τα «κόκκινα» δάνεια της τράπεζας μειώθηκαν κατά 7,3 δισ. ευρώ (από 13 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 σε 5,7 δισ. ευρώ το 2020).
Σε ότι αφορά τα «κόκκινα» της πανδημίας σε κίνδυνο βρίσκεται το 20% των δανείων που βγαίνουν από τα moratoria. Από τα 4,9 δισ. ευρώ, που έλαβαν αναστολή πληρωμών (48% στεγαστικά, 29% εταιρικά και 23% μικρών επιχειρήσεων), τα 3,3 δισ. ευρώ έληξαν το 2020, ενώ 900 εκατ. ευρώ θα παύσουν να ισχύουν το α’ τρίμηνο του 2021 και 700 εκατ. ευρώ το τέλος του τρέχοντος έτους (ποσοστό 13% του συνόλου που αφορά σε δάνεια του τουριστικού τομέα και δη, καλών πελατών, χωρίς δείγματα αφερεγγυότητας). Το 42% επιστρέφει σε κανονικές πληρωμές, το 20% θα απορροφηθεί από τα προγράμματα «Γέφυρα Ι και ΙΙ», στο 5% η τράπεζα θα εφαρμόσει προγράμματα step up (με πληρωμή του 50% της δόσης για όλο το 2021 και επιστροφή στην κανονικότητα το 2022) και το 20% να βρίσκεται σε κίνδυνο.
Alpha Bank
Ο CEO της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης ανακοίνωσε τη νέα τιτλοποίηση Cosmos, ύψους 2 δισ. ευρώ η οποία θα ενταχθεί στον «Ηρακλή ΙΙ» καθώς και σε δύο πωλήσεις πακέτων καθυστερούμενων οφειλών συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, σε Ελλάδα και Κύπρο.
Συγκεκριμένα η τιτλοποίηση Cosmos, περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είναι 50% στεγαστικά, 22% καταναλωτικά, 23% μικρά επαγγελματικά και 5% μεγάλα επιχειρηματικά.
Ακόμα η τράπεζα θα προχωρήσει στην πώληση δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Το project Orbit, ύψους 900 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει σε ποσοστό 91% «κόκκινα» καταναλωτικά, 6% μικρά επαγγελματικά και 3% στεγαστικά. Και στην Κύπρο το Project Sky, ύψους 400 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει 48% στεγαστικά, 45% επιχειρηματικά και 4% καταναλωτικά δάνεια.
Στόχος είναι η μείωση των προβληματικών δανείων κάτω από το 10% το 2022.
Όσο για να νέα «κόκκινα» της πανδημίας, ο επικεφαλής της Alpha Bank εκτίμησε ότι θα διαμορφωθούν στο 1,7 δισ. ευρώ, με το 1,1 δισ. ευρώ να αφορά τα δάνεια που βγήκαν ή βγαίνουν από τα μορατόρια. Ειδικότερα σε καθεστώς αναστολής πληρωμών τέθηκαν δάνεια ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Από αυτά το 63% έχει επιστρέψει σε κανονική αποπληρωμή, και ένα 10% θα κατευθυνθεί είτε στο πρόγραμμα «Γέφυρα» ή στις ρυθμίσεις step – up της τράπεζας, αλλά και σε συνεργασία με τη Cepal προσφέροντας ρυθμίσεις και με «κούρεμα» οφειλής.
Να σημειωθεί ότι η Alpha Bank συμμετέχει στον «Ηρακλή» με την τιτλοποίηση Galaxy, των 10,8 δισ. ευρώ που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση στην Ευρώπη. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy, ο δείκτης καθυστερήσεων στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 13% κι ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στο 24%. Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2017 η τράπεζα έχει μειώσει το «κόκκινο» απόθεμά της κατά περίπου 16 δισ. ευρώ ή αλλιώς τα 2/3 αυτού.
Εθνική Τράπεζα
Με νέα τιτλοποίηση και πώληση πακέτου καθυστερούμενων οφειλών ύψους 1,5 δισ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα έχει στόχο να περιορίσει τα «κόκκινα» δάνεια στο 1,8 δισ. ευρώ το 2022 και τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 6%.
Η Εθνική με την τιτλοποίηση Frontier –ύψους 6,1 δισ. ευρώ-, πέτυχε τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στα 4,3 δισ. ευρώ, από 10,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Η διοίκηση της τράπεζας υπολογίζει το ύψος των κορωνοδανείων στο 1,4 δισ. ευρώ, με τα 600 εκατ. ευρώ νέα «κόκκινα» να είναι δάνεια που βγαίνουν από τα μορατόρια.
Με το project Frontier –που βρίσκεται στο όχημα του «Ηρακλή»- και την οργανική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (κατά 700 εκατ. ευρώ) η ΕΤΕ περιόρισε τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε επίπεδο Ομίλου στο 13,6% στο τέλος του 2020 από 31,3% στο τέλος του 2019.
Σύμφωνα με τον CEO της Εθνικής κ. Παύλο Μυλωνά η πρώτη εικόνα είναι ενθαρρυντική σε ότι αφορά τα νέα «κόκκινα» δάνεια καθώς από το τέλος του 2020 που έληξαν οι αναστολές πληρωμών για δάνεια 3,8 δισ. ευρώ, σχεδόν οι μισοί δανειολήπτες δεν ζήτησαν νέα παράταση στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Επίσης 20% των δανείων που ήταν σε moratoria «πέρασαν» στο το πρόγραμμα «Γέφυρα 1 και 2», ένα 20% (δάνεια ύψους 100 εκατ ευρώ) εντάχθηκε το πρόγραμμα step up «Εθνογέφυρα» που προσφέρει μειωμένη κατά 50% δόση για 12 μήνες και το υπολειπόμενο 10% ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου, το οποίο θα «κοκκινίσει».
Συνολικά, η τράπεζα αναμένει εισροές, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια που βρέθηκαν σε moratoria.
Διαβάστε επίσης:
Εθνική Ασφαλιστική: Τι σηματοδοτεί το μεγάλο deal μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και CVC
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρωσία: Στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν πτήσεις περιπολίας στην Αρκτική
- Κωτσόβολος: Στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜΜΕ Β’»
- Κεραμέως: Πάνω από 13% οι αυξήσεις στις συντάξεις τα δύο τελευταία χρόνια
- Οι νικητές των Greek Accounting and Finance Awards 2024 powered by SOFTONE