Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Νέα λίστα Λουξεμβούργου με 10.000 φοροφυγάδες στους οικονομικούς εισαγγελείς

Μια νέα λίστα απασχολεί πλέον το γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων από την οποία προσδοκούν άμεσα αποτελέσματα. Πρόκειται για τη «λίστα χαρτοφυλακίων», που  δημιουργήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση. Η συγκεκριμένη λίστα περιέχει «αόρατα» εμβάσματα, δηλαδή πακέτα εκατομμυρίων ευρώ που έφυγαν από τη χώρα χωρίς έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές, καθώς οι συγκεκριμένοι καταθέτες είχαν ανακαλύψει έναν τρόπο μεταφοράς χρημάτων χωρίς να χτυπάει το «καμπανάκι» στις αρχές.

Η νέα λίστα δημιουργήθηκε μετά από σχετικό αίτημα του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση στην Τράπεζα της Ελλάδος και αφορά λογαριασμούς χαρτοφυλακίων (κυρίως στον Λουξεμβούργο)  άνω των 500.000 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2015.

Πρόκειται για εκατοντάδες εμβάσματα συνολικής αποτίμησης σχεδόν 2,5 δισ. Ευρώ, ενώ ήδη τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν αποστείλει τα σχετικά στοιχεία με τον αριθμό των καταθετών να αγγίζει τους 10.000.

Στις λίστες των τραπεζών βρίσκονται επιχειρηματίες, κατασκευαστές, γιατροί και δικηγόροι, που κατάφεραν με έξυπνο τρόπο να ξεγελάσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

 

Απλές και ωραίες διαδικασίες 

Η διαδικασία ήταν απλή και επιλέχθηκε προκειμένου να αποφεύγεται η «αυτόματη ενημέρωση» της Αρχής Ξεπλύματος της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ενημερώνεται αμέσως όταν φεύγει έμβασμα από ελληνική τράπεζα για το εξωτερικό.

Ο ενδιαφερόμενος που διέθετε λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα, δημιουργούσε αρχικά στην ίδια τράπεζα έναν λογαριασμό χαρτοφυλακίου, δηλαδή έναν λογαριασμό που δεν περιείχε χρήματα αλλά αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα ή μετοχές. Με αυτό τον τρόπο μετέτρεπε τα χρήματά του σε άυλους τίτλους μηδενίζοντας τον κλασσικό καταθετικό του λογαριασμό.

Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία ενός λογαριασμού χαρτοφυλακίου σε τράπεζα του εξωτερικού, (συνήθως στο Λουξεμβούργο) ενώ στην συνέχεια με μια απλή αίτηση στην ελληνική τράπεζα γινόταν μεταφορά του χαρτοφυλακίου του στην ξένη τράπεζα, όπου ανενόχλητος πια μπορούσε να προχωρήσει στη ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η λίστα των χαρτοφυλακίων σε συνδυασμό με την λίστα UBS  δημιούργησε μια υπερλίστα μέσα από την οποία θα καλούνται σταδιακά οι καταθέτες, που έπειτα από ένα πρώτο έλεγχο εμφανίζονται αναντιστοιχίες στις φορολογικές τους δηλώσεις, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα ποσά.