ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έρχεται νέα χαλάρωση στα capital controls πιθανότατα μέσα στον Σεπτέμβριο, βήμα σημαντικό σε ότι αφορά την εδραίωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η οποία μετά την έξοδο από τα μνημόνια επιστρέφει στην κανονικότητα.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο mononews.gr, μέσα στο φθινόπωρο θα ανακοινωθεί περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων και ειδικά στην αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, διευκρινίζοντας πως οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Και εκτιμούν ότι το ύψος των εμβασμάτων προς το εξωτερικό μπορεί να διαμορφωθεί στις 4.000 με 5.000 ευρώ το μήνα.
Σημειώνουμε πως σήμερα, το ποσό διαμορφώνεται στις 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο (απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2018).
Εξάλλου πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «κλειδώσει» η πλήρης άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα.
Μάλιστα όπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη: «Η επιστροφή των καταθέσεων στα τραπεζικά γκισέ, μας φέρνει πιο κοντά στην πλήρη άρση των περιορισμών». Ωστόσο περιμένουν την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, ώστε να φύγει από το πλάνο το ενδεχόμενο των προώρων εκλογών, που ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσει νέα πίεση στους καταθετικούς λογαριασμούς. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο τέλος Ιουνίου 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, τα υπόλοιπα διαμορφώθηκαν στα 129,43 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 10 δισ. ευρώ σε σχέση με το χαμηλό σημείο των 119 δισ. ευρώ που καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2017 και κατά 7,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015, καθώς όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ήταν στα 122,230 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουνίου το όριο της μηνιαίας ανάληψης έχει αυξηθεί στις 5.000 ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών νοικοκυριών, ενώ ανάλογες προβλέψεις έχουν ληφθεί και για τις συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Το ποσό που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, έχει αυξηθεί από τις 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.
Και αιτήματα για νέα δάνεια
Το άλλο μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες είναι να επανέλθουν στην κανονικότητα και οι χορηγήσεις. Ο στόχος είναι να δώσουν 11 δισ. ευρώ δάνεια σε επιχειρήσεις φέτος, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ξεκινήσουν να χορηγούν και δάνεια λιανικής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσίευμα του το Bloomberg αναφέρει ότι οι τράπεζες δέχονται αυξημένο αριθμό αιτήσεων για χορήγηση δανείων από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης.
Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν καλύτερη πρόσβαση στο δανεισμό, απ’ ότι οι μικροί δανειολήπτες, που δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο λόγω των εγγυήσεων που ζητούν οι τράπεζες. Αλλά και οι τράπεζες έχουν προϋπολογίσει περισσότερα κεφάλαια για μεγαλύτερες εταιρείες που μπορούν εύκολα να παράσχουν εγγυήσεις για τις νέες γραμμές πίστωσης που ζητούν. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο η Πειραιώς έχει διοχετεύσει το ήμισυ των νέων δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις, για την Alpha Bank στόχος είναι να αυξήσει και την αναλογία των δανείων προς τους λιανικούς πελάτες φέτος, και η Eurobank σχεδιάζει να χορηγήσει 1,3 δισ. ευρώ σε εταιρικά δάνεια (από τα 2,2 δισ. ευρώ νέων δανείων για το 2018).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέες αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων με τη «βούλα» του SSM
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό: Στη Fortress αιολικά πάρκα του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη. Τα οφέλη για την Τράπεζα Πειραιώς
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Capital Controls: Αίρονται μετά τις εθνικές εκλογές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κατάρ: Να αρθούν τάχιστα οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Συρίας
- Πρώην σύμβουλος του Τραμπ: Είναι ανίκανος να συγκεντρωθεί, δεν διαβάζει, πολύ πιθανή διεθνής κρίση
- Γνωστοί influencers ελέγχονται για φοροδιαφυγή – Πώς η τεχνητή νοημοσύνη και τα…social media ξετρυπώνουν «μαύρα» εισοδήματα
- Gazprom: Αναμένει ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου θα ξεπεράσουν το σχέδιο φέτος