Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Μετοχές

NBG Securities για ελληνικές τράπεζες: Χαμηλότερα έσοδα από τόκους έναντι υψηλότερων εσόδων από αμοιβές

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)

Η NBG Securities και ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου σχολιάζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν να ισοσκελίσουν τα χαμηλότερα έσοδα από τόκους μέσω των υψηλότερων εσόδων από αμοιβές και εμφάνισαν ένα καλό δεύτερο τρίμηνο για φέτος με βελτιωμένη τελική γραμμή.

Τα στοιχεία που επέτρεψαν τη βελτίωση είναι τα χαμηλότερα βασικά κέρδη προ προβλέψεων τα οποία αντανακλούν το υψηλότερο κόστος αντιστάθμισης καταθέσεων, την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου με νέες εκταμιεύσεις άνω των 8 δισ. ευρώ, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης λόγω των εκδόσεων MREL στο τρίμηνο, τα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες και τέλος, τα σημαντικότερα χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές.

«Οι τάσεις του β’ τριμήνου βοηθήθηκαν από τη μειωμένη απομείωση δανείων λόγω της εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου τους. Η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού συνεχίζει να βελτιώνεται με τον μέσο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται κατά 45 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση.

Οι οργανικές δράσεις και οι πωλήσεις NPE βοήθησαν τις ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν τα ισχυρά κεφάλαιά τους και την άφθονη ρευστότητά τους, η οποία μπορεί να συνεχίσει να επενδύεται σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις», εξηγεί ο Παπαγεωργίου.

Αναφορικά με την κάθε τράπεζα, η NBG Securities επισημαίνει:

· Η Eurobank ανακοίνωσε ότι τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν οργανικά κατά 1,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση σε 3,1%.

Ο σχηματισμός NPE ήταν θετικός κατά 125 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, ενώ η κεφαλαιακή θέση της Eurobank παρέμεινε ισχυρή. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 19,3% και ο δείκτης CET1 fully loaded σε 16,2% το πρώτο εξάμηνο, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση της πλήρους ενοποίησης της Ελληνικής Τράπεζας.

· Η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε βασικά κέρδη προς προβλέψεων 508 εκατ. ευρώ (+8,0% σε τριμηνιαία βάση), κυρίως λόγω του υψηλότερου όγκου δανείων, με τα επιτόκια δανείων να παρουσιάζουν ανθεκτικότητα, ενώ το χαρτοφυλάκιο ομολόγων και το χαμηλό beta καταθέσεων συνέβαλαν επίσης στη θετική επίδοση.

Τα έσοδα από αμοιβές επίσης αυξήθηκαν, κυρίως λόγω των εργασιών με κάρτες, των προμηθειών χρηματοδότησης, των μεταφορών κεφαλαίων και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 330 εκατ. ευρώ (+41,6% σε τριμηνιαία βάση). Ο συνολικός δείκτης πλήρως επιβαρυμένου CAD διαμορφώθηκε στο 19,0%, άνετα πάνω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, καθώς και τις εποπτικές οδηγίες.

· Η Alpha Bank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 186 εκατ. ευρώ, μειωμένα 9,6% σε τριμηνιαία βάση, επωφελούμενη επίσης από τη μείωση των προβλέψεων.

Το απόθεμα της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs) μειώθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ τριμηνιαίως και 1,3 δισ. ευρώ ετησίως.

· Η Εθνική Τράπεζα σημείωσε κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 330 εκατ. ευρώ (-13,1% σε τριμηνιαία βάση), επηρεασμένα επίσης από τα σημαντικά χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές.

Το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του ομίλου μειώθηκε κατά 100 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση σε 1,2 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο ή 200 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση των προβλέψεων.

Ο δείκτης FL CET1 αυξήθηκε κατά 0,5% σε 18,3%, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης μερίσματος για 40% πληρωμή το 2025 από τα κέρδη του 2024.

Διαβάστε επίσης:

UBS: Ανεβάζει τις τιμές στόχους για Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα μετά τα αποτελέσματα β’ τριμήνου

Τράπεζες: Τι έδειξαν τα κέρδη εξαμήνου, η στρατηγική Μυλωνά, Μεγάλου, Καραβία, Ψάλτη

Alpha Bank: Δωρεάν διάθεση 972.629 μετοχών σε 62 δικαιούχους