• Τράπεζες

    NatWest: Βουτιά 18% για τη μετοχή στον απόηχο της υπόθεσης Φάρατζ

    • Μαρία Βε

    Paul Thwaite, CEO Natwest (Πηγή: natwestgroup)


    Χαμηλότερα των αναμενομένων κέρδη ανακοίνωσε η βρετανική NatWest, ενώ μείωσε και τα περιθώρια κέρδους της για το γ’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα να κατρακυλούν οι μετοχές, καταγράφοντας σήμερα τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση τους μέσα σε επτά χρόνια.

    Ειδικότερα, η τράπεζα αναμένει το καθαρό περιθώριο επιτοκίου της – ένα βασικό μέτρο κερδοφορίας δανεισμού – να είναι λίγο πάνω από το 3% για το έτος, αντί για μια προηγουμένως πιο αισιόδοξη πρόβλεψη στο 3,15%.

    Τα κέρδη προ φόρων ήταν 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, από 1,1 δισεκατομμύρια πέρσι.

    Ανακοίνωσε ακόμη καθαρό επιτοκιακό περιθώριο 2,94%, σε σύγκριση με 2,99% πριν από ένα χρόνο, ενώ δήλωσε ότι το ποσοστό για ολόκληρο το έτος ορίστηκε να είναι πάνω από 3%, χαμηλότερα από τις προηγούμενες προσδοκίες της.

    Οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν έως και 18% σήμερα το πρωί, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση της από την ψηφοφορία για το Brexit τον Ιούνιο του 2016.

    Τα «σοβαρά προβλήματα» με το θέμα του Φάρατζ

    Παράλληλα, παραδέχτηκε «σοβαρά προβλήματα» στον τρόπο με τον οποίο η ιδιωτική της τράπεζα, Coutts αντιμετώπισε τον Νάιτζελ Φάρατζ – όταν προχώρησε σε «debanking» των λογαριασμών του – και υποσχέθηκε «ουσιαστικές αλλαγές» στις διαδικασίες της μετά την ολοκλήρωση της επανεξέτασης από μια δικηγορική εταιρεία.

    Νάιτζελ Φάρατζ

    Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Φάρατζ, πρώην ηγέτης του Κόμματος του Brexit και του αντιμεταναστευτικού UKIP, είχε αναφέρει το καλοκαίρι ότι μια τράπεζα του έκλεισε τους λογαριασμούς του, επειδή οι απόψεις του δεν αντιστοιχούσαν «στις αξίες της», ένα γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και της Ντάουνινγκ Στριτ.

    Μάλιστα ο ίδιος είχε εξηγήσει σε ένα βίντεο στο Twitter, ότι έλαβε έναν φάκελο σαράντα σελίδων για να καταλάβει για ποιον λόγο έκλεισαν οι λογαριασμοί του στην Coutts, την τράπεζα της βασίλισσας Ελισάβετ και θυγατρική της Natwest.

    Δύσκολη εποχή για υποβάθμιση

    Τα συγκεκριμένα απογοητευτικά αποτελέσματα της Natwest, έρχονται σε μια δύσκολη στιγμή, καθώς ο ευρύτερος τραπεζικός κλάδος αντιμετωπίζει υποβαθμισμένες οικονομικές προοπτικές και υψηλότερο κίνδυνο για “κόκκινα” δάνεια, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν έρθει αντιμέτωπα με μια αδιανόητη κρίση κόστους ζωής.

    Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δέχονται ταυτόχρονα πιέσεις από τον έντονο ανταγωνισμό για προϊόντα αποταμίευσης και στεγαστικών δανείων.

    Όσον αφορά τη Natwest, o μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Paul Thwaite και ο νέος Πρόεδρος Rick Haythornthwaite, έχουν αναλάβει ρόλους “σταθεροποιητών” της τράπεζας.

    Ωστόσο, οι αναλυτές αναφέρουν ότι τα τριμηνιαία νούμερα είναι “αδύναμα και προβληματικά”.

    Σημειώνεται ότι αντίπαλες βρετανικές τράπεζες ανέφεραν μικτά κέρδη αυτή την εβδομάδα, με τη Barclays να απογοητεύει τους επενδυτές, υποβαθμίζοντας τις προοπτικές κερδών της για το έτος, ενώ την ίδια στιγμή, η Lloyds διατήρησε σταθερές τις προβλέψεις της.

    Διαβάστε επίσης: 

    Έλον Μασκ: 1 χρόνος από την εξαγορά του Twitter – Έτοιμοι να ανταγωνιστούμε YouTube και LinkedIn

    Sanofi: Ιστορική βουτιά 35ετίας για τη μετοχή – Τι «ενόχλησε» τους traders

    IAG: Κέρδη-ρεκόρ για τη μητρική της British Airways – Άλμα 4,3% για τη μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ